AnasayfaÜlkelerAvrupaGürcistan Tiflis Gezi Notları

Tiflis Gezi Notları

esrageziyor

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e gitmek için sebebiniz çok; vizesiz, yakın, komşu ülkemiz, Avurpa şehirlerine göre uygun ve keyifli bir şehir. Gürcistan ülke olarak vizesiz olmasının yanı sıra Türk vatandaşları sadece çipli kimlik ile de seyahat edebiliyor; yani pasaportunuz olmasa dahi yurt dışına gidebileceğiniz ülkelerden birisi Gürcistan.

GENEL BİLGİLER

Vize : Türk vatandaşları Gürcistan’a çipli kimlik ile giriş çıkış sağlayabiliyorlar. Çipli kimlik ile ülkeye girişlerde “Giriş-Çıkış formu” veriliyor ve seyahat süresince bu belgeyi kaybetmemek gerekiyor. Eğer pasaportla giriş yapacaksanız herhangi bir vize almanız gerekmiyor, direkt olarak pasaportla da seyahat edebilirsiniz. Pasaportla seyahat ederken kimliğinize bakılmadığı için çipli kimlik olup olmaması da önemli değil. Türk vatandaşları, Gürcistan’da vizesiz olarak 1 yıl kalabiliyorlar.

Resmi Dil : Ülkenin Gürcüce ve Abhazca olmak üzere 2 adet resmi dili var. Özellikle Tiflis’te Türkçe bilen, Türkçe konuşan insana da denk gelmeniz çok olası. Son zamanlarda açılan mekanların da hemen hemen hepsinde iyi derecede İngilizce bilenler olduğu için anlaşmak zor olmayacaktır.

Para Birimi :Gürcistan’ın para birimi “Gürcistan Larisi“. 2020’nin Ocak ayı kuruna göre 1 Gürcistan Larisi, 2.06 Türk Lirasına eş değer. Şehirde her konuda ekonomik seçenekler bulmak mümkün. Bütçeyi çok zorlamayacak yerlerden birisi Tiflis.

Konumu :Gürcistan’ın başkenti olan Tiflis, Asya kıtasında ve Ardahan’dan çıkıp Hazar Denizi’ne dökülen Kura Nehri’nin iki kıyısında yer alıyor. Gürcistan’ın ise kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alıyor.

Uçuş Süresi :Türkiye’den Tiflis’e Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları ile direkt olarak uçabilirsiniz. Uçuş süresi yaklaşık 2 saat 15 dakika sürüyor.

Uygun Mevsim :Eğer kayak yapmayı planlamıyorsanız, Tiflis için yeşillere büründüğü İlkbahar ve Sonbahar ayları bence en ideal zamanlar. Yazın bunaltıcı sıcakları, kışın ise gerçekten dondurucu soğukları olabildiğinden bu zaman dilimlerinde gitmek seyahatinize daha çok keyif katacaktır. İlk gittiğimde Şubat ayıydı ve bugüne dek bir çok kış seyahati gerçekleştirmiş olsam da en çok üşüdüğüm şehir hala Tiflis.

Tiflis Gezi Notları

ULAŞIM

Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım : Havaalanından şehir merkezine ulaşmak isterseniz toplu taşıma olarak 37 numarayı kullanabilirsiniz. 37 numaralı otobüs 24 saat boyunca çalışıyor ve şehrin merkezi noktalarından geçiyor. Otobüste alabileceğiniz bilet tek yön kişi başı 0.50 Lari. Eğer havaalanından taksi ile ulaşım sağlayacaksanız kapıda ilk sorduğunuz anda 60 Lari diye fiyat söyleyip sonrasında pazarlığa kalıyor. Özel taksi çağırma uygulamalarından Yandex Taxi ya da Taxify uygulamalarını kullanırsanız havaalanından şehir merkezine gitmek için ödeyeceğiniz ortalama ücret 20-25 Lari oluyor.

Şehir İçi Ulaşım : Tiflis çoğunlukla yürüyerek keşfedebileceğiniz rahatlıkta bir şehir. Aynı zamanda merkezi kısımda 2 ayrı renkt metro hattı da bulunuyor. Yollarda da bir çok dolmuş ve otobüs var fakat üstündeki Gürcüce yazıları anlamadan onları kullanmak zor gibi. Az zamanınız var ve vakit kazanarak gezmek istiyorsanız yine en iyi seçenek Yandex Taxi ya da Taxify. Şehir içinde 2 Lari ile 10 Lari arasında bir çok yere gidebiliyorsunuz. Sadece akşam saatlerinde biraz trafik olabiliyor, taksi çağırmadan önce buna dikkat edebilirsiniz.

Tips! : Tiflis’de hem sağdan hem de soldan direksiyonlu araçlar göreceksiniz, şaşırmayın! Bir ara devlet, sağdan direksiyonlu araçlardan çok daha az vergi aldığı için trafikte böyle bir çeşitlilik olmuş. Trafik bizdeki gibi sağdan akıyor ama sağdan direksiyonlu araçlar için de ilginç kurallar olabiliyor. Yani eğer aklınızda araç kiralamak gibi bir düşünce varsa direksiyon detayını belirtmenizde yarar var.

g.Vino Hotel / Tiflis

KONAKLAMA

Tiflis’te göreceğiniz bir çok yere yakın olmak isterseniz eğer konaklamak için ilk seçeneğiniz Eski Tiflis olabilir. Bu kısımda kalırsanız eğer neredeyse hiç araç kullanmadan görmek istediğiniz hemen hemen her yeri görebilirsiniz. Bu bölge hem tarihi hem de gerçekten güzel restoran ve kafelere sahip.

Rustaveli civarı da konaklayabileceğiniz bir diğer popüler yer. Yine bir çok yere yürüme mesafesinde ama Eski Tiflis kadar olayların içinde değilsiniz. Bu civarda popüler kafe ve restoranlara kolaylıkla gidebilirsiniz. Aynı zamanda bu kısımda çok fazla Airbnb evi de bulunuyor.

Airbnb evlerine bakarken içlerine dikkat etmeniz gerek çünkü Eski Tiflis ve Rustaveli tarafında bulunan bir çok kiralık evin dış cepheleri -nasıl desem- dökülüyor. Yerleşim kısmının eskiliği sadece adında değil yani. Bir çoğu da avlu içinde oluyor, bu sizi korkutmasın çünkü Tiflis’te avlu için yaşam çok fazla var. Aslına bakarsanız lokal yaşamı görmeniz için de tavsiye ederim, olmadı gezerken bir göz atın.

Son olarak şehrin daha lüks kısmı Vake ve Kura Nehri’nin karşı tarafında kalan Marjanishvili konaklamak için seçebileceğiniz mahallelerden. Otel olarak sakin ama ulaşılabilir konumu ile g.Vino City Wine Hotel konaklayıp, sevdiğim bir yer oldu. Aynı zamanda restoran kısmında, iyi şaraplar bulmanız mümkün.

Acharuli & Sulguni

Churchkhela, Tiflis


YEME-İÇME

Gürcistan’da yemek konusunda sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Türk mutfağına yakın yemekleri olmakla birlikte aradığınız bir çok mutfaktan da seçenekler bulabilirsiniz.

Popüler Gürcü Yemekleri;

Khachupuri : Pizza şeklinde yapılan içinde ya da üstünde peynir bulunan bir çeşit ekmek. Hemen hemen her restoranda bulabilirsiniz. Khachupurilerden bence en doyurucu olanı ve favorim Acharuli ya da Adjaruli Khachapuri diye geçen, yumurtalı kaşarlı pide gibi çok lezzetti bir çeşidi.

Khinkali : Gürcülerin mantısı fakat neredeyse her biri avuç içi kadar büyük. İçine de sadece kıyma değil de peynir, patates gibi farklı farklı şeyler koyulabiliyor ve genelde daha sulu bir kıvamda oluyor bu yüzden elle yemek çok daha uygun. Büzülmüş kısmından tutarak yiyorsunuz ve o büzülmüş kısım hamur olduğundan isterseniz ayriyeten kızarttırarak onların da tadına bakabilirsiniz.

Sulguni : Anavatanı Gürcistan olan bir çeşit peynir. İster meze olarak tadına bakabilir ister khachupuri yapımında kullanıldığından o şekilde tadabilirsiniz.

Churchkhela : Sokaklarda, marketlerde renk renk göreceğiniz bu şekerlemeler bizdeki cevizli sucuk. Aynı zamanda paketli bir şekilde hediyelik olarak da satılıyor. Tiflis’ten ne alınır diye düşünüyorsanız, bunlar güzel bir seçenek.

Şaraplar :Bir de bahsetmezsek olmayacak şarapları var Gürcistan’ın. İklimi şarap yapımına çok uygun olduğu için her yıl 150 milyon litre civarında şarap üretiliyormuş. Hem oradayken gününüze eşlik etmesi hem de hediye olarak almak için çok iyi bir seçenek. Kırmızı da kindzmarauli, beyaz da ise tvishi cinsi şarap en çok önerilenlerden.

Laduree Tiflis

MEKAN ÖNERİLERİ

Laduree Tbilisi :Gürcistan’ın ilk Laduree mağaza-restoranı Tiflis’te açılmış. Tam da konaklama kısmında bahsettiğim lüks Vake bölgesinde. Burayı kahvaltı için deneyimledik ve gerçekten çok sevdik! Laduree’lara dair de çok fazla şey öğrendik. Tiflis’teki şef İsveç’li ve her şey çok ama çok özenli. Tüm makaronlar dünyadaki tüm Laduree’lara daima İsviçre’den gidiyormuş. Siz de kahvaltı için değilse bile en azından makaron ve bir kahve için uğrayın derim, fiyatlar bana nedense diğer Laduree’lara göre uygun geldi ama lezzet ve standartlar kesinlikle tüm dünyada aynı!

Brotmeister :Gürcistan’ın fırınları da meşhur ve burası da modern tarzda popüler olmuş bir fırın aslında. Yine kahvaltı için deneyimleyip, eggs benedictlerde güne doyasıya başladık. İsterseniz tatlı ya da kahve için de gidebileceğiniz, aynı zamanda çocukları da düşünmüş bir mekan.

Samikitno :Tam da eski şehir merkezinin göbeği denilebilecek bir kısımda kalmasına rağmen ben her 2 Tiflis seyahatimde de oturup, Gürcü yemeklerini cidden uygun fiyatlara deneyimleyerek burayı da çok sevdim. Normalde burası çok turistik girmeyelim deriz ama burasını deneyince sevdiğim için olsa gerek bir kaç kez gittik. Tek sıkıntı, kalabalık günlerde bekleme süreniz uzayabilir o yüzden siparişi vermeden sormanız gerek. Üst kata çıkıp, balkon kısmında oturmanızı tavsiye ederim.

Lolita :Günün her saati gidebileceğiniz Lolita, Tiflis’in yeni jenerasyon mekanlarından. Çoğunluğu açık hava olan mekanda menüde çok özel bir şey bulamasanız da ortam için bir uğrayabilirsiniz. Ben gittiğimde her yan bilgisayarıyla çalışan ve dumanaltı bir yere döndüğü için o hayal ettiğim kıpır kıpır havayı bulamadım ama belki diğer zamanlar ortamın enerjisi daha iyidir.

Fabrika Tiflis

Luca Polare : Şehrin dondurmacısı, bir çok şubesi olduğundan görürseniz deneyin. Glutensiz seçeneklerinin de varlığı güzel bir artı ve gerçekten denediğim her çeşidi çok lezizdi.

Fabrika : Burası tam olarak bir mekanlar bütünü. Hem hostel, hem restoran hem de birden çok restoran ve kafenin bulunduğu bir alan. Eski bir fabrikayı hem hostele çevirmişler hem de ortak alan kısmında bir çok farklı mekan açmışlar. İster Fabrika’nın kendisinde ister diğer mekanlarda bir şeyler yiyip, içebilirsiniz. Aynı zamanda son zamanlarda şehrin en hip noktalarından birisi olması da orayı çok fotoğraflık kılıyor!

Cafe Linville :Tarihi bir evi, antika mobilyalarla ve farklı tarzlarda döşeyerek çok popüler hale gelmiş bir kafe burası. Bir nevi içerisi zaman makinesi gibi. Bu popülarite fiyatlara da yansımış ama yine de keyifli bir akşam yemeği ya da bir şeyler içmek için bile gidebilirsiniz.

Shavi Lomi :Hafta içi gitmemize rağmen doluluktan dolayı rezervasyon durumunu sordular ama kısa bir bekletme sonrası keyifli bahçesinde kendimize bir yer bulabildik. Herhangi bir tabelası olmamasından konum dışında bulma imkanı bırakmıyor. Kapısında kukla gibi çizimler var, kapalıysa eğer bildiğiniz kapıyı çalıyorsunuz. Mekan güzel olsa da söylediğim mantarlı çorba gerçekten içemeyeceğim kadar kötüydü ve servis de bir o kadar yavaş. Yine de bir şeyler içmek için keyifli olabilecek bir bahçeye sahip.

Mapshalia :Önerebileceğim en lokal restoran burası. Menüdekileri anlamak pek mümkün değil ama görsellerine bakarak sipariş verebilirsiniz. Sanırım yemek yediğim en ucuz yer burasıydı.

Kuru Köprü Bit Pazarı, Tiflis

GEZİLECEK YERLER

Rustaveli Bulvarı : Bulvara adını veren kişi Ortaçağ zamanında yaşamış Gürcü şair Şota Rustaveli. Yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğundaki cadde üstünde bir çok restoran, bar ve mağaza bulunuyor.

Marjanishvili : Bir çok Türk dükkanını ve restoranını da bulabileceğiniz bu caddedeki binalar 19.yüzyıl görüntüsü verilerek yenilenmiş. Farklı renklere boyanmış evler, özel tasarlanmış çöp kutuları ve eski tarzdaki elektrik lambalarını burada görebilirsiniz.

Narikala Kalesi : Tiflis’e bir de yukarıdan bakmak isterseniz 4. yüzyıldan kalan Narikala Kalesi’ne çıkabilirsiniz. Şehrin ortasından geçen Kura Nehri ile birlikte keyifli bir manzarası var bu tepenin. Kaleye çıkarken teleferik kullanmanızı öneririm. Hatta tavsiyem teleferikle çıkıp, yürüyerek eski Tiflis sokaklarını geze geze inmeniz.

Aziz Nicholas Kilisesi : 13. yüzyılda inşa edilen bu kilise Narikala Kalesi’nin hemen altında bulunuyor. Bir yangında harap olduktan sonra 1990 yılında tekrar yapılarak, günümüzdeki haliyle karşımıza çıkıyor.

Abanotubani, Tiflis

Kartlis Deda : Kaleye teleferikle çıktığınız vakit solda kale sağda büyük bir heykel göreceksiniz, bu heykel Kartlis Deda. Bu heykelin bir elinde dostluk için gelenlere sunmak üzere Gürcü şarabı diğer elinde düşmanlık için gelenlere kılıç bulunuyor. Gürcülerin 2 önemli önceliğini temsil ettiğine inanılıyor; misafirperverlik ve özgürlük.

Tiflis Botanik Bahçesi : 1800’lü yıllarda bugünkü görünümünde kurulduğu söylenen bahçeye giriş ücretsiz. Yine kale kısmına çıktığınızda, hemen arka tarafta görebilirsiniz.

Abanotubani : Sülfür banyoları ile bilinen şehrin “Banyo Bölgesi” anlamına gelen kısmı Abanotubani. Bir kısmı kayalıkların üstüne inşa edilmiş, rengarenk cumbalı evlerin bulunduğu bir bölge burası. Seyahatinizde renkli kareler yakalayabileceğiniz yerlerden.

Old Tbilisi / Eski Tiflis : Turist olarak geldiğiniz vakit Tiflis’te en çok vakit geçirip belki de en çok seveceğiniz kısım burası olacak. Renkli, canlı, gezilecek bir çok yeri içinde bulunduran bölge Eski Tiflis kısmı. Güzel kafeler, barlar, restoranlar, sanat severler için galeriler ve hediyelik eşya bulabileceğiniz seçenekler de hep burada.

Sameba Katedrali, Tiflis

Sameba Katedrali : Tiflis’in hatta Gürcistan’ın en büyük katedrali olan Sameba’nın kubbesi altın kaplama. Binlerce kişinin aynı anda ibadet etmesini sağlayacak kadar büyük bir yapı. Kurulduğu alan içinde 9 tane şapel bulunuyor.

Rezo Gabriadze Tiyatrosu : Burası bir kukla tiyatrosu. En ilgi çekici yanlarından birisi ise dış kısmındaki asimetrik saat kulesi. Eğik saat kulesinde saat başı açılan minik pencerede kız ve erkeğin tanışması, evlilikleri, çocuklarının doğumu ve cenazeyi simgeleyen minik kuklalar ile yaşam döngüsü sergileniyor. Kesinlikle görmeye değer.

Sülfür Banyoları : Eğer hamam seviyorsanız ve sülfür kokusu sizi rahatsız etmiyorsa (gerçekten zaman zaman çok ağır kokuyor) seyahatinizde dinlenmek için belki de banyolardan birisine gidebilirsiniz. Bizdeki hamam kültürünün aynısı sadece burada yan yana bir çok hamam bulunuyor artık hangisi gözünüze temiz görünürse onu seçebilirsiniz. Google maps ya da Tripadvisor gibi uygulamalar üstünden hamamların yorumlarına da bakabilirsiniz.

The Chronicle of Georgia : Tiflis’in yaklaşık 15km uzağında Tiflis denizinin(göl) yanına kurulmuş bu anıt pek bilinmeyen yerlerden birisi. 1985 yılında Zurab Tsereteli tarafından yaratılmış ancak hiç bir zaman tamamlanamamış. Anıtta taşlar üstünde Gürcistan’ın tarihi anlatılıyor ve gerçekten çok büyük bir yapı.

Tiflis Gezi Notları

Özgürlük Meydanı : Tiflis’in en popüler meydanı burası. Sovyetler Birliği döneminde Beria Meydanı, Lenin döneminde Lenin Meydanı en son 1918 yılında Rus İmparatorluğunun çöküşü ve Gürcistan’ın kuruluşuyla Özgürlük Meydanı ismini almış.

Metekhi Kilisesi : Eski Tiflis’e güzel bir bakış atabileceğiniz seyir terası gibi bir duvarla çevrili 12. yüzyıldan kalma bir kilise burası. Aynı zamanda kilisenin hemen önünde şehrin kurucu Vakhtang Gorgasali’nin atlı bir heykeli bulunuyor.

Barış Köprüsü : Kura Nehri’nin üstüne yapılmış, şehrin modern yapılarından birisi Barış Köprüsü. Şehrin eski kısmına, modern bir şekilde yapılmış olması tartışma yaratsa da turistlerin uğrak noktalarından birisi olmuş bu köprü.

Leghvtakhevi Şelalesi : Sülfür banyoları kısmında, yürünebilen yolu takip edip, cumbalı evleri geçe geçe ilerlerseniz bu şelaleyi göreceksiniz. Çok büyük bir şelale değil ama hazır oralardayken görmeye değer. Kış aylarında giderseniz buz bile tutuyormuş.

Başkanlık Sarayı : İtalyan bir mimar tarafından tasarlanmış binanın en ilgi çekici yeri yumurta şeklindeki büyük cam kubbesi. Ziyarete açık değil ama dışarıdan görebiliyorsunuz.

Kuru Köprü Bit Pazarı : Bir şehre gittiniz mi oranın antika pazarı gibi yerlerini gezmeyi sevenlerdenseniz Tiflis için adresiniz burası. Her gün Kuru Köprü konumunda akşama dek kuruluyor. Sovyet döneminden kalma madalyalar, broşlar, fotoğraflar, pasaportlar… gibi aklınıza gelebilecek bir çok şeyi burada bulabilirsiniz. Ben 3$ gibi bir fiyata Rusça bir dünya küresi alarak bugüne dek direndiğim küre toplama, taşıma işine de artık girişmiş oldum.

Gallery 27 : Eski Tiflis’te yapıların onarılarak galerilere çevrildiği yerler var, burası da onlardan birisi. Kapak fotoğrafındaki renkli mozaikli camların bulunduğu yeri bulmak isterseniz gitmeniz gereken yer burası. Yalnız açık olduğu saatlere ve sadece görmek/fotoğraf çekmek için gidiyorsanız etrafı da rahatsız etmemeye dikkat etmelisiniz, çünkü aynı zamanda birilerinin yaşadığı bir yere giriyorsunuz.


Tiflis yazısı burada sona eriyor. Eğer seyahate dair sorularınız olursa beni sosyal medyadan “esrageziyor” olarak bulabilirsiniz.

8 YORUM

AysunOcak 21, 2020 - 12:33

Yine harikulade bir yazı olmuş,ellerine sağlık sevgili Esra.

Reply
esrageziyorOcak 21, 2020 - 13:17

Aysun çok teşekkür ederim, işe yaraması en büyük mutluluk 🙂

Reply
EsmaOcak 21, 2020 - 14:10

Tiflisli biri bile Tiflis’i bu kadar ayrintili anlatamazdi 🙂

Reply
esrageziyorOcak 22, 2020 - 15:14

Benimki bir kaç günlük seyahatlerin aktarımı ama turist olarak gezeceklere fikir verir diye düşünüyorum 🙂

Reply
ahmet çetinkayaOcak 22, 2020 - 14:07

Tiflis’e seyahat planı hazırlarken ilaç gibi geldi valla 🙂 Emeğinize sağlık ..

Reply
esrageziyorOcak 22, 2020 - 15:13

Planlamanıza yardımcı olmasına çok sevindim, teşekkürler 🙂

Reply
AysenurTemmuz 17, 2020 - 00:08

Selam,
Benim bir sorum olacak acaba Artvinden araba ile seyahat edebiliyor muyuz? kaç gün kalınabilir kimlikle ya da pasaportla girildiğinde.
çok teşekkür ederim. Çok güzel ve ayrıntılı bilgiler verdiğiniz için.

Reply
esrageziyorKasım 3, 2020 - 11:21

Şu an Gürcistan’da vizesiz 1 yıl aralıksız kalmak mümkün fakat araç için özel bir detay bulamadım. Sanırım en iyisi geçiş yapmayı düşündüğünüz gümrüğü arayarak sormak olur.

Reply

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.