Bali Gezi Notları

esrageziyor

Sırt çantalı gezginlerden süper gezginlere balayı çiftlerinden çılgın sörfçülere her türlü turisti görebileceğiniz Bali sadece Endonezya’nın değil, Güneydoğu Asya’nın da en tercih edilen noktalarından biri. Benim de ilk tercih etme sebebim balayı iken, çok sevip bir daha gitmek için her fırsatta Skyscanner‘dan bilet kovaladım ve sonunda bütçeme uygun bir bilet bulunca ikinci Bali seyahatim için yola çıkmaya hazırdım! Aktarmayla birlikte yaklaşık 15 saatlik bir uçuş yapmak için zaten çok çok sevmek gerek.

Bali Hakkında Genel Bilgiler

Vize: Endonezya seyahatinde, Türk vatandaşları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerde vizeden muaf tutuluyor yani vize almanıza gerek yok. Eğer 30 günden fazla kalmayı düşünüyorsanız giriş yaparken, pasaport kontrol kısmında bunu söylemeniz gerek.

Uçan Havayolları ve Uçuş Süresi: 2018 yılı itibariyle, Türkiye’den Bali’ye direkt uçuş bulunmuyor. İster havayollarının kendi aktarma duraklarını kullanarak isterseniz Endonezya’nın başkenti Jakarta’ya Türk Hava Yolları ile direkt uçarak, seyahatinizi planlayabilirsiniz. Aynı zamanda Qatar Havayolları ile Doha aktarmalı, Emirates Havayolları ile Dubai aktarmalı ya da Singapur Havayolları ile Singapur aktarmalı Bali’ye gidebilirsiniz. Aktarmalı uçuşlarda uçuş süresi minimum 15 saatten başlıyor ve aktarma sürenize göre değişiyor.

Ufak bir not, 2019 yılında yaz mevsiminden başlayarak Türk Hava Yolları Bali’ye direkt uçmayı planlıyor. Kendi aktarmanızı yapmak için ise yine kullanabileceğiniz en pratik yol Skyscanner’a girip, aktarma yapmak istediğiniz şehri ve gideceğiniz şehre de Bali yazarak; Bali’ye uçan tüm havayollarını görebilirsiniz.

Uçak Bileti :Bali’ye uçmak isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan uçak biletine ödemem gereken miktar ne kadar oluyor genelde. Eğer ki 400$ – 550$ aralığında Bali’ye aktarmalı da olsa bir uçuş bulursanız iyi bir fiyat yakalamışsınız demektir. 400$’dan uygun bir bilet bulursanız hiç kaçırmayın. Elbette herkesin bütçesi değişir fakat maksimum fiyatı soracak olursanız 750$’dan fazla ödememenizi öneririm. Uçak biletlerinin fiyatlarını kontrol etmek için de yapabileceğiniz en iyi şey kesinlikle Skyscanner’ın fiyat alarmı özelliğini kullanmak. Bu özelliği kullanırsanız, ilgilendiğiniz tarih aralığında eğer ki uçak bileti fiyatında düşüş olursa size mail ile bildiriyor ve o güzel fiyatı kaçırmamış oluyorsunuz!

İklim:Endonezya 17 binden fazla adaya sahip olduğu ve ülke geniş bir alana yayıldığı için ülke olarak genel iklim durumunu paylaşmak mümkün değil. Hatta öyle ki her adanın farklı zamanlarda yağış aldığı biliniyor. Bali yağışlı sezon ve kuru sezon diye 2’ye ayrılan bir mevsime sahip. Gündüz ve gecenin 12 saat yaşandığı bir ada olduğundan, güneşle güne başlayıp gün batımıyla günü bitirmek en doğrusu çünkü güneş battığında sokaklarda ya da bazı mekanlarda yeterli ışık yok.

Kuru sezon:Nisan-Eylül  Yağışlı sezon:Ekim – Mart

Nisan,Mayıs ve Eylül ayları aslında bazı zamanlar geçiş ayı olarak görülse de genelde yağmur adına büyük risk taşımayan aylar olarak görünüyor son yıllarda. İlk Bali seyahatimi Mayıs ayının 2. yarısı gerçekleştirmiştim ve sadece bir kaç gün şakır şakır yağmur yağmıştı. İkinci seyahatimi ise Ağustos ayında gerçekleştirdim ve gittiğimiz ilk gün Mayıs ayında gördüğüm yağmurdan çok daha şiddetli bir yağmurla karşılandım. Yağışlı sezonda ise çoğunlukla günlerce yağmur yağmasa da nasıl bir zamana denk geleceğiniz belirsiz. Asıl yağmurlar Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yağıyor. Bana sorarsanız ne zaman giderseniz değer. İlk tercihiniz kuru sezon olsun elbette ama bazen bölge bölge bile hava durumu değişebiliyor.

Para Birimi:Endonezya’nın para birimi Endonezya Rupiahı. Yanınıza alıp gitmeniz gereken döviz cinsi ise Dolar. 1 Dolar yaklaşık 15 Endonezya Rupiahına eşdeğer. Ülkenin para birimi Dolar karşısında değersiz olsa da popüler bir ada olduğu için fiyatlar ortalama uygunlukta.Elbette Euro, Frank gibi dövizleriniz varsa onlarla da gidip rupiaha çevirebilirsiniz. Paranızı çevireceğiniz zaman döviz ofisinde oranların yazdığı bir tabela olduğuna dikkat edip, fişinizi almayı unutmayın. Ada olduğuna bakmayın, kredi kartı kullanmak isterseniz bir çok mağazada, restoranda rahatlıkla kartınızı kullanabilir; işlem yapmak için de kolaylıkla ATM bulabilirsiniz.

Aşı:Biliyorum ki okyanus aşırı bir ülkeye gidecek olunca bir çok kişinin aklına aşı olmalı mıyım sorusu geliyor. Bali için zorunlu tutulan bir aşı yok fakat aşı olmak isterseniz devletin resmi sitesi olan Seyahat Sağlığı sitesinde önerilen aşı ve ilaçlar var, onlara bu linkten bakabilirsiniz. Bana soracak olursanız her 2 seyahatimde de herhangi bir aşı olmadım fakat doktora gidip, iklim gereği sineklere ve ısırınca her yanımı minik kırmızı şişliklerle donatan böceklere karşı bir kaç krem almadan da gitmedim.

Bali’de Gezi Rotası

Ulaşım ve konaklama başlıklarını yazmadan önce yazmam gereken en doğru başlık bu sanırım. Çünkü belirli bir süreliğine herhangi bir yere gitmeden önce bence yapılabilecek en iyi şey planlama. Bali buna kesinlikle ihtiyaç duyan bir ada çünkü hem konaklayacağınız yeri doğru seçmek hem de konakladığınız yere göre ulaşım planınızı yapmanız için taslak bir plan oluşturmak sizin için iyi olacaktır.

Eğer 5-7 gün Bali’de olacaksanız; Ubud + Seminyak/Kuta bölgesi olarak planlama yapabilirsiniz. Özellikle Ubud, Bali’nin kalbi olarak geçtiğinden ve kıyı şeridine göre çok daha mistik bir havası olduğundan kısa süreli de gitseniz bu bölgeyi rotanıza dahil etmenizi kesinlikle öneririm.

Eğer 10-14 gün Bali’de olacaksanız; Ubud + Bedugul + Canggu + Seminyak/Kuta + Jimbaran/Uluwatu + Sanur bölgelerine bakıp planlama yapabilirsiniz.

Bölgelerin isimlerini bilmeniz; hem önceden bakıp nereyi daha çok beğenip beğenmeyeceğinizi anlamak hem de konaklama adına arama yapabilmeniz için önemli.

1 haftadan uzun süreli kalanlar genelde yakın adalara da gitmeyi tercih ediyorlar. Günü birlik gitmek için Nusa Adaları olarak geçen adalardan Nusa Lembongan ya da Nusa Penida adasını, en az 1 gece kalmak için de Gili Adalarından Gili Trawangan ya da Gili Air adasını da planlarınıza ekleyebilirsiniz. Yalnız saydığım bu adalar bir kaç gece kalmaktan çok daha fazlasını hak ediyorlar ve su severler için de bir çok aktivite imkanı bulunuyor.

2 haftadan uzun süreli bir seyahat planlıyorsanız eğer bu söylediklerime ek; Bali’nin en kuzey kısımları, Lombok Adası ve Komodo Adası’nı planlarınıza ekleyebilirsiniz.

Bali’de Ulaşım

Çoğu adada olduğu gibi Bali’de de ulaşım konusu biraz zahmetli. Daha doğrusu toplu taşımanın olmaması, ulaşım harcamalarını da bütçenin önemli bir kısmı haline getiriyor. En baştan bilmeniz gereken şey; adada yollar bozuk ve yollar hiç bir zaman haritalarda gördüğünüz mesafe aralıklarına sahip değil. Bu yüzden bir günde farklı bölgeleri gezmek fazlasıyla zorlayıcı. Peki nasıl gezeceksiniz? Bunun için bir kaç seçenek var;

Taksi: Havaalanından otelinize ulaşmak ya da bir yerden bir yere gitmek için en çok bulabileceğiniz taşıtlar kesinlikle taksiler. Eğer taksi kullanacaksanız devletin resmi olarak tanıdığı ve online uygulaması olan mavi renkli Bluebird taksileri tercih edebilirsiniz. Uber gibi bir sistemi olduğundan nereye ne kadar ödeyeceğinizi uygulamadan görebilirsiniz. Eğer sarı renkli taksi kullanacaksanız pazarlık yapmadan taksiye binmemenizi öneririm. Bali’de hemen hemen her alanda pazarlık yapabileceğiniz için, fiyatları ilk başta daha yüksek söyleyebiliyorlar.

Uber:Uber Bali’de çok popüler ama bazı bölgelerde kabul görmüyor. Ubud, Seminyak, Kuta gibi popüler ve merkezi yerlerde Uber kullanmak sorun olmuyor. Canngu ve Uluwatu gibi bölgelerde Uber şoförü bulmak neredeyse imkansız. Şoför bulduğunuz konumlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Scooter:Adadaki taşıt trafiğinin yarısını motorlar oluşturuyor olmalı. Bir çok turist günlüğü 5$-10$’dan scooter kiralayarak adayı keşfediyor. Kurallara uymak ve kask takmak kesinlikle yapmanız gerekenlerden. Uzun mesafeler için değil belki ama eğer kullanabiliyorsanız bölge bölge motor kiralayıp gezmek kesinlikle Bali’de yapabileceğiniz en iyi şeylerden.

Shuttle:Ubud, Kuta gibi özellikle çok turistik bölgelerde tur şirketleri havaalanına gitmek ya da günübirlik bir bölgeyi gezmek için turlar düzenliyor. Genelde 8-14 kişilik araçlarla hareket ettiklerinden maliyet daha düşük oluyor. Havaalanına iner inmez denk gelemeyebilirsiniz belki ama havaalanına dönüş için bu ekonomik yolu düşünebilirsiniz.

Özel Şoför:Özellikle kısa süreli Bali’ye gidiyorsanız zamanınızı en efektif değerlendirebileceğiniz ulaşım şekli kesinlikle size hem rehberlik hem de şoförlük yapabilecek birisini bulmak. İlk Bali seyahatimde Instagram’dan bulduğum bir rehberle gezip, arkadaş olduk ve sonrasında yüzlerce Türk kendisi ile gezdi. Baştan söyleyeyim rehber Türkçe bilmiyor ama bir şekilde anlaşıyorsunuz. Günlük gezilerde en 40$ – 50$ arası bir ücret talep ediyordu, tabii herkesin rotasına göre fiyatlar değişebilir. Eğer siz de tavsiye isterseniz bunun için bana sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz. Kendiniz bulmak isterseniz de yine öneriler ya da internetten arayıp bulmanız gerekli.


Bali’de Konaklama

Muhtemelen Bali’de konaklamayı düşününce palmiyelerin arasından sonsuzluk havuzuna uzanan bir görüntü geliyor aklınıza! Gelmiyorsa eğer, gelmeli çünkü burası öyle bir ada! Ubud bölgesi bu adanın kalbi ve bu tarz otelleri fazlasıyla bulabileceğiniz bir bölge.

Peki konaklama yeri seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

  • Konumu: Seyahatinizin süresi ve amacı bunu çok etkileyecek. Çünkü bazı muhteşem otellerin merkezi kısımlara yürüyerek ulaşılabilecek bir konumu yok ve sık sık taksi kullanmanız gerekebilir. Bu da ekstra maliyet olabilir. Eğer konumu uzak bir otel bulup, beğendiyseniz günlük shuttlelarının olup olmadığına dikkat edebilirsiniz. Zaten özel bir şoförle gezecekseniz tüm seyahatiniz boyunca konakladığınız yer çok da sorun olmayacaktır çünkü araçla alınıp araçla bırakılacaksınız.
  • Temizliği: Ekonomik bir seyahate çıkıyorsanız eğer, Asya’da bir çok ülkede Türkiye’deki gibi temizlik anlayışı olmadığını bilmeniz gerek. Bu yüzden bu konuya çok hassassanız iyi yorumlu ya da bildiğiniz otellerden yer ayırtmanızı tavsiye ederim.
  • Yemek: Balayı ya da tatil olsun kahvaltı ve/ya akşam yemeğinin dahil olup olmamasına da dikkat etmek isteyebilirsiniz. Çünkü konum olarak restoranların bulunduğu alanın çok dışında konaklayacaksanız ve otele dönmeden yemek yeme imkanınız olmayacaksa bunu da ekstra maliyet olarak düşünebilirsiniz. Bir başka durum da konaklayacağınız yerde size uygun yiyebilecek bir şeyler olup olmadığına dikkat etmeniz önemli.


Gezi rotası kısmında seyahat sürenize göre hangi bölgeleri önerdiğimi söylediğim için bu bölümde de size önerebileceğim bir kaç otel var.

Eğer Ubud‘a gidip gerçekten her şeyden soyutlanmak ve Ayung Nehri kıyısında eşsiz bir spa deneyimi yaşamak isterseniz tamamen wellness felsefesiyle tasarlanmışFivelements‘de kalabilirsiniz. Seminyak‘ta en güzel gün batımlarından birini görebileceğiniz Double Beach’e yürüyerek gitmek aynı zamanda da ana caddenin hemen kıyısında ama içine girdiğiniz an bambaşka bir dünyada hissedebileceğiniz, her bir oda özel bir şekilde Fransız bir sanatçı tarafından dizayn edilmiş bir otelde kalmak isterseniz Blue Karma Seminyak‘ı tercih edebilirsiniz. Bali’de uzun süreli zaman geçirecekseniz, Bedugul bölgesine gidip Bali’nin en güzel sonsuzluk havuzlarından ve açık jakuzilerinden birisine sahip Munduk Moding Plantation‘ı deneyimlemenizi öneririm. Her biri birbirinden detaylarla donatılmış ve özel günleriniz için çok iyi otellerden bir kaçı.

View this post on Instagram

Bali aç kalacağınız bir ada değil. Hatta öyle çok ve öyle güzel kafeler, restoranlar var ki belki saysak bizim ülkede bu kadarı yoktur. ☕️ Çok fazla “Instagramlık” kafe ve restoran var. Hepsinin de ince dokunuşları gerçekten harika ve sadece görsel değiller. ☕️ Kahvaltı konusunda sıkıntı yaşamak mümkün değil. En basit bir yerde bile 2 dilim ekmek yanına yağda yumurta, reçel ve tereyağı geliyor. Pastane tarzı yerler, kafeler var. Hatta marketlerde dahi “unlu mamül” köşesi ve şipşak çay,kahve hazırlamanız için sıcak su makineleri var. ☕️ Vegan ve raw food burada çok hızlı yayılmış. Çok fazla restoranın menüsünde yer alıyor. ☕️ Akşam yemeklerinde restoranlarda hamburger, pizza, wrap, çeşit çeşit etlere karşılık uygun seçenekli Warunglar bütçe dostu ve büyük porsiyonlu! ☕️ Warung, lokal restoran demek. Bizim pilavı, az sulu yemeği, sebze yemeğini, tavuğu yan yana koyduğunuzu düşünün; onun gibi karışık tabaklar hazırlatabilir ve tek bir tabağa 1.5$ ödeyerek tıka basa doyabilirsiniz. Unutmadan, baharat istemiyorsanız söylemelisiniz çünkü onlar bol baharatlı seviyor. ☕️ Bir de benim denemeden geçmediğim sokak yemekleri var ki orada taze meyve suyu ve kızartılmış yiyeceklere 1$ bile ödeyerek karnınızı doyurabiliyorsunuz. ☕️ Son olarak meyve her yerde! İster sokak satıcısından taze meyve suyu alın, ister kahvaltı yanına alın; 2 öğün yemek yanına bile meyve çok yeterli geliyor. ——— Denediğim tüm yerler blogda yerini alacak 👩🏽‍💻 #esrageziyorbali

A post shared by 𝗘𝗦𝗥𝗔 ✈ (@esrageziyor) on

Bali’de Yemek

Bali aç kalacağınız bir ada kesinlikle değil. İster sokak yemekleri ister kafeler ister restoranlar… nereye giderseniz gidin nasıl besleniyorsanız beslenin kesinlikle karnınızı doyurabileceğiniz hatta fazlasıyla lezzetli yemekler yiyebileceğiniz -muhtemelen- yüzlerce iyi seçenek bulmanız mümkün. Lokal yemek kültürünü denemek isterseniz eğer gidebileceğiniz en iyi yerler Warung’lar. Warunglar Endonezya’da evlerinin ön kısmındaki bir odayı markete, minik bir kafe/restorana çevirmesi olarak anlam buluyor. Tabii adanın popülerliği, lokal restoran olan her yerin adını da warung yapmış.

Bali’de deneyebileceğiniz belli başlı lokal yemekler;

Satay/Sate: Baharatlı, hem tuzlu hem tatlı tada sahip sateler, çubuğa sarılı tavuk etinin ızgarada pişirilmiş hali. Bizim çöp şişler gibi düşünmek mümkün. Çoğunlukla tavuk eti kullanılsa da bazı yerlerde keçi, dana, domuz etini de kullanıyorlar.

Mie Goreng: Klasik Endonezya mutfağından olan kızarmış eriştelerin genellikle sebze ve tavuk ya da karides ve çeşitli etlerle servis edildiği hemen hemen her warungda, sokak satıcısında bulabileceğiniz bir yemek. Bazen üstüne yağda yumurta, tavuk sate çubukları, karides kraker ve fıstık sosuyla da servis edilir. Genelde sebzeler de eksik olmaz. Deneyebileceğiniz en basit ve lezzetli yemeklerden birisi.

Nasi Goreng: Mie Goreng’e benziyor fakat Nasi Goreng için erişte yerine kırmızı pirinç kullanılıyor. Bu, Bali’nin en popüler ve bilindik yemeği olabilir. Yine Mie Goreng gibi farklı tatlarla lezzetlendirilip, servis ediliyor. Bali’nin her yanı pirinç tarlası olduğu için her zaman aynı kalitede bulabileceğiniz bir seçenek. Çok basit ama çok lezzetli bir pilav.

Pisang Goreng: Kızarmış muz! Benim favorim bu kızarmış muzlar hemen hemen her yerde. Bali’de bir çok çeşitte muz bulunduğu için mutfakta bir çok tarif içinde kullanıyorlar. Bal ya da hurma şekeri şurubu, dondurma ya da sadece yol kenarındaki tezgahlarda sade bir şekilde servis ediliyor kızarmış muzlar. Pisang Goreng’i de denemeden dönmeyin derim.

Kopi Luwak:Dünyanın en pahalı kahvesi olarak bilinen ve çok az üretilen bir kahve çeşiti Kopi Luwak. Özellikle Endonezya’nın Sumatra adası ile çevresindeki bir kaç adada yaşayan palmiye misk kedisinin yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretiliyor Kopi Luwak. Yumuşak bir tadı olan bu kahveyi, Bali’de deneyebileceğiniz iyi yerler bulabilirsiniz.

* Bali’de her öğününüze eşlik edebilecek en güzel içeceklerden birisi kesinlikle taze meyve suları. Yalnız çoğu zaman sormuyorlar ve ekstra şeker ekliyorlar. Eğer siz böyle istemezseniz siparişi verirken “şekersiz” diye belirtebilirsiniz.

Benden size bir kaç mekan önerisi;

Ubud
Muse Cafe & Art Bali: Özellikle hamburger ve raw tatlıları enfes.

Canngu
Parachute Bali: Kıyı kesime yakın pirinç tarlalarına karşı kocaman bir şemsiyenin altında kahvaltı yapmak ister ya da sadece kahve içmek isterseniz burayı öneririm.

Warung Bu Mi:Warunglardan en popüler olanlarından birisi burası. Bir çok turistin tercih ettiği bir yer olduğundan isterseniz siz de burada ya da adında warung geçen herhangi bir yerde yerel tatlardan tadabilirsiniz. İstediklerinizi seçiyorsunuz, hepsini tek bir tabağa koyuyor ve kasada tabağınızda neler varsa onlar tek tek hesaplanıyor ve o şekilde ödüyorsunuz.

Seminyak
Cleen Canteen Bali: Türk mutfağından bir kaç lezzet bulmak aynı zamanda da renkli bowllar yemek isterseniz gitmeniz gereken adreslerden birisi burası.

Coffee Cartel Bali: Eğer ki kahvenizle de Bali’de olduğunuza dair bir anı bırakmak isterseniz, kahvenizin üstüne istediğiniz şeyi yazan, güzel konseptle birlikte sağlıklı ve lezzetli bowllar tatmak isterseniz burası tam yeri.

Gün Batımı İçin Mekanlar
Single Fin, Rock Bar, Beach Bar, Woo Bar, The Deck, The Lawn, La Plancha

Bali’de Gezilecek Yerler

Bali düzenli bir Avrupa şehri gibi meydanlar ve etrafındakilerden oluşan bir yer olmadığı için gezilecek yer planlamasını bölge bölge yapmak en mantıklısı. Bu yüzden ben de popüler yerleri bölge bölge ve popüler başlıkları da ayrı ayrı yazarak sizin için minik bir kolaylık sağlayacağım. Siz de isimlere harita uygulamasından ya da direkt görsel bir şekilde görmek isterseniz Instagram üstünden bakarak gezilecek yerler listenize alıp almayacağınıza karar verebilirsiniz. Unutmadan, yazdığım tüm yerleri bir kaç haftada gezmeniz pek mümkün olmayacağından kendinize en beğendiğiniz yerleri seçerek program oluşturmanızı tavsiye ederim. Açık havada görülecek yerler de olsa tapınaklar ya da salıncaklar hemen hemen hepsinin giriş ya da kullanım ücreti oluyor. Detayları söylediğime göre başlıyorum;


Salıncaklar

Niye bununla başladım bilemiyorum ama 3 yıl öncesine kadar sadece 1 tane salıncak bulunurken adanın her yerine salıncaklar yapıp, Bali’nin popülaritesine popülarite kattıkları bir gerçek. Bu yüzden sizin de bunlardan etkilendiğinizi düşünerek 6 tanesini sıralıyorum;

1. Zen Hideaway
2. Wanagiri Hidden Hill
3. Bali Swing
4. Uma Pakel
5. Bali Chocalate Factory
6. Swing at Tegalalang


Şelaleler

Belki merdivenlerden in in bitmeyen o yollardan inerken ne şelaleymiş diye içinizden geçirip, gördükten sonra iyi ki inmişiz diyeceğiniz ciddi güzellikte şelaleler var Bali’de, hem de her yanda. Bazıları çok popüler bazıları uzak ama zahmete değer bazılarıysa pek keşfedilmemiş, o kadar çok!

1. Tegenungan
2. Nungnung
3. Sekumpul
4. Banyumala Twin
5. Gitgit
6. Aling-Aling
7. Tibumana


Sahiller

Pirinç tarlaları, şelaleler, tapınaklar, salıncaklar ve tabii ki sahiller. Bali’yi bir anda 5 maddede özetlemek gerekseydi bunları söylerdim. Özellikle sahillerde görebileceğiniz gün batımları için güneşi kumsalda beklemek ya da rengarenk şemsiyeleri olan mekanlarda puflarda oturmak bir Bali seyahatinin biraz olmazsa olmazlarından. Yalnız söylemem gerek ki Bali’de çarşaf gibi bir deniz bulma ihtimaliniz çoğu dönem için yok gibi bir şey. Çoğu zaman keyifli dalgaları nadiren de minik dalgaları ile sizi sallamadan bırakmayan bir deniz yapısı var. Dalgaların güçlü geldiği bazı zamanlar sizi alıp götürmesi de çok mümkün. Yine de gün batımını izlemek, uzuuun kumsallarında oyunlar oynamak ya da sadece güneşlenmek için bile güzel seçenekler var.

1. Double Six
2. Bingin
3. Balangan
4. Suluban
5. Padang Padang
6. Nyang-nyang


Pirinç Tarlaları

Sanki o kademe kademe ekilip, büyümüş pirinç tarlaları olmasa Bali biraz eksik kalırmış. O denli Bali’yi pirinç tarlaları olmadan düşünemiyorum. Zaten bu tarlalar sadece görselliklerinden değil ada insanının en büyük yemek kaynağı olan pirinçler için de olmazsa olmazlardan ama görsel olarak o kadar güzel sunuyorlar ki gidip göresiniz geliyor.

1. Jatiluwih
2. Tegalalang
3. Rendang
4. Pupuan
5. Munduk Rice Fields
6. Soka Rice Fields


Ubud

Bali’nin kültür destinasyonu kısmının kalbi olan bölge Ubud! Ubud kısmında konaklama için şu ikilemi yaşamanız çok mümkün; merkezi ve az lüks, merkezden uzak ve nefes kesici sonsuzluk havuzları! İkisini bir arada bulabilmek biraz zor ama eğer bulursanız kaçırmayın. Çünkü hemen hemen her yere bir araç kullanarak gitmeniz gereken bir ada olduğundan yürüyerek keşfetmeniz gereken caddesi olan yerlerden birisi Ubud.

1. Tegalalang Rice Terrace
2. Campuhan Ridge Walk
3. Monkey Forest
4. Ubud Art Market
5. Goa Gajah
6. Ubud Palace
7. Pura Gunung Kawi

Tapınaklar

Muhtemelen Bali’de, adada bulunan evden çok daha fazla tapınak var! Bu nasıl olur derseniz zaten hemen hemen her ev aynı zamanda bir tapınak. Çünkü çoğunlukla Hindu olan halkın inanışlarına göre her evde mini tapınaklar bulunuyor ve günlük dualarını da bu şekilde gerçekleştiriyorlar. Aynı zamanda her ailenin mahallelerinde, evlerinin yakınlarında aile tapınağı bulunuyor. Hal böyle olunca küçüklü, büyüklü binlerce tapınak olan bir ada Bali ve gerçekten büyük olanlarının bazısı mimarisi bazısı hikayesi için görmeye fazlasıyla değer.

Tapınakların genel kuralı diz altı ve kısa kollu giysilerle gezmek olduğundan yanınızda ince bir şal+tshirt götürün. Çoğunlukla tapınak girişlerinde belinize sarabileceğiniz saronglar(örtü) bulunsa da bazı zamanlar olmayabiliyor. Olsa da olmasa da sizden her daim bağış talep ediyorlar, şaşırmayın. Yerde, taşın üstünde ya da heykellerin yanında minik bir kap içinde çiçekler, tütsü, kurabiye, para gibi şeyler görürseniz -ki görmemeniz pek mümkün değil- onlar sunaklar yani “canang sari“ler. Balililer canang sarileri her gün dua ve teşekkür etmek için hazırlayıp, kendi tanrılarına sunuyorlar. Sunakların içindeki her bir şeyin ayrı ayrı anlamı var. Çiçekler belirli bir yöne göre sıralanır ve her yöndeki ayrı renk çiçekler bir Hindu Tanrı’yı sembolize eder.

1. Saraswati
2. Uluwatu
3. Ulun Danau Beratan
4. Pura Taman Ayun
5. Tirta Empul
6. Tanah Lot
7. Lempuyang
8. Batuan

Bu başlıkların dışında herhangi bir listeye koyamadığım ama yine de sizlerle paylaşmak istediğim yer adları da var;

1. Handara Golf Gate
2. Tirta Gannga
3. Mason Elephant Park
4. Abandoned Aircraft


Alışveriş

Bali’de herhangi bir şey alacağınız zaman altın kural pazarlık yapmak, hem de söylenilen fiyatın en az %50 altını söyleyerek pazarlığa başlamak. Ben genelde pazarlığı, almak istediğim fiyatın %20 altından başlatıyorum ki en sonunda istediğim fiyata almış olayım diye. Burada ilk söylenilen fiyat hiç bir zaman değerini yansıtmadığı ve pazarlık yapmak artık sanki alışveriş yapan turistin yapmazsa olmaz aktivitesi haline geldiğinden, üzülmeyin kimse sonuçtan zararlı çıkmıyor. Bazen çok inatçı satıcılar oluyor 1 kuruş bile inmeyen, tüm pazarı gezmeden onlardan almanız gerekmiyor; illa ki bir başka satıcıda aynısını buluyorsunuz.

Özellikle Ubud için söyleyebilirim ki pazarın kurulduğu erken saatlerde alışveriş için gezmeye çıkarsanız çoğunlukla istediğiniz fiyata istediğiniz şeyleri almanız çok kolay çünkü siz bir dükkandan ilk alışveriş yapan olursanız onlara uğur parasını kazandıracak kişi oluyorsunuz ve çoğunlukla sizi kırmak istemiyorlar; aldıkları parayı da dükkandaki diğer eşyalara sürerek onların da satılması için kendi minik şans ritüellerini yerine getiriyorlar. Sahil kenarındaki mağaza/butiklere göre iç kısımların çoğunlukla daha uygun fiyatlara sahip olduğunu gözledim, aklınızda olsun.

1. Ubud Art Market
2. Sukawati Market
3. Kuta Market
4. Kumpasari Market
5. Guwang Market


İşte bu kadar! Umarım Bali’ye dair aklında soru işareti olanlar bu yazıyla cevaplarını bulmuş ya da gidip gitmemekte kararsız kalanlar kararlarını verebilmiştir.

Bali’ye dair yazdığım diğer yazıların hepsi şurada!

* Aynı zamanda bu yazı 16 Ocak 2019 tarihinde www.skyscanner.com.tr ‘de yayınlanmıştır.

Bunlar da ilginizi çekebilir;

7 YORUM

HaticeNisan 21, 2019 - 09:13

Merhaba, eşimle birinci yıldönümümüz için Bali’ye gitmeyi planlıyoruz, araştırmalar yaparken blogunuza rastladım, bayıldım 😍 Bir gezme aşığı olarak yolunuzdan ilerleyeceğim😇 Yalnızca bir ikilemde kaldık, Bali’ye bir tur şirketiyle mi gitmeli, ne dersiniz? Vaktiniz ve yanıtınız için şimdiden teşekkürler.

Sevgiler,

Hatice

Reply
esrageziyorNisan 24, 2019 - 13:19

Hatice merhaba,

Eğer uçak biletini bütçeme göre bulup, otelleri de araştırarak seçerim dersen doğrusu tur şirketine gerek kalmıyor. Gittiğin zaman gezmek için de bir yerli rehber bulabilir ya da vaktiniz uzunsa motor kiralayarak kendiniz keşfedebilirsiniz. Tabii vaktiniz yok ama yine de güzel Bali’yi görmek istiyorsuz derseniz size uygun bir tur bulursanız neden olmasın 🙂

Reply
Eskişehir ÇilingirHaziran 5, 2019 - 17:03

Çok güzel yerler fotoğraflardan da anlaşılıyor. En kısa zamanda gidip görmek isterim..

Reply
Ceren TalayAralık 7, 2019 - 11:45

İyiki geziyorsun iyiki varsın ve seni iyiki takip ediyorum Esra. Endonezyaya gidemeyecek olsamda blogunu okumak hem zevk veriyor hem de mutlu ediyor beni.

Reply
esrageziyorŞubat 18, 2020 - 09:23

Ceren çok teşekkür ederim. Belli mi olur yakın zamanda gidersin belki 🙂

Reply
BetülŞubat 2, 2022 - 12:36

Merhabalar ; acaba orada size eşlik eden şoförünüzün bilgileri hala mevcut mu instagram hesabınızda bulamadım 🙁

Reply

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.