Gili Adaları

esrageziyor

Turkuaz denizin beyaz kumlarının içinde, hindistan cevizi ağaçlarından sonrası gökyüzü olan 3 minik ada düşünün; Gili Adaları. Bu adaların popülaritesi git gide arttığından ve yükselen taleple Bali’den direk feribotlarla bu adalara ulaşılabilirsiniz. Gili Adaları’nın yükselişi biraz keşfedilmemişi keşfetme duygusunu tetiklediğinden biraz da balayı için sakinliği huzuru ve makul fiyatların cazibesinden geliyor. Aynı zamanda çevreci adalar olduğunu da söylemem gerek; adalarda herhangi bir motorlu taşıta rastlamanız mümkün değil, ulaşım ya bisikletle ya da tuk tuk büyüklüğündeki at arabaları ile. Adalara ne zaman gitmeli derseniz; en uygun aylar Nisan, Mayıs ve Eylül diyebiliriz. Tabii ki diğer aylarda da gidilebilir, Haziran ve Eylül arasında çok yoğun olduğu için adaların boşluğunu ve sakinliğini yaşamak, bir de fiyatları yükselten kalabalıktan kurtulmak için bu ayları seçmeniz bir tık rahatlık sağlayacaktır.

Gili Trawangan

Bu 3 ada birbirlerine çok yakın fakat yine de farklı özellikleri var. Gili Meno; basit, sade bir ıssız ada sakinliği sunuyor size. Gili Air; güçlü yerel karakteri varken aynı zamanda etrafın vızıltısı içinde rahatlığı sunuyor. En büyük ve en kozmopoliti bu adaların içinde şüphesiz Gili Trawangan! Gili T’de konforlu konaklama seçenekleri ve tropikal şık restoranlar bulmanız çok mümkün.

Gili Air

4 günümü geçirdiğimiz için Gili T adası hakkında çok daha fazla bilgi sahibiyim. Adaya gelişiniz feribotla olup, feribottan ilk adımı kumsala atıyorsunuz. Aman çantalarınızı takip edin onlar kuma bırakmadan siz elinize alın. Ada küçük, bisikletle tam tur atmanız 1 saat ya sürer ya sürmez. Yani bu şartlarda adada nerede konaklarsanız konaklayın çok uzak olmayacaktır. Sizin için merkeze yakın seçenekli otellerden, ilk olarak Pearl of Trawangan ve Vila Ombak Hotel . İkisinin arası yürüyerek 3 dakika, standartları yüksek ve temiz oteller. Pearl of Trawangan’ın kendine ait deniz kenarı lounge ve restaurant hizmeti gece yarısına kadar hizmet veriyor ve bir çok seçeneği bulabileceğiniz ada standartlarının üstünde bir otel mekanı. Merkeze yakın olmayıp yine de gün batımı bölgesine yakınlıklarıyla tercih edilen diğer oteller ise; Ombak Sunset ve Le Pirate. Özellikle bu adalardaki fotoğraflara baktığınızda gün batımında bir salıncak görürsünüz ve o salıncaklardan birkaç tanesine Ombak Sunset kendi bünyesinde sahip. Le Pirate ise zincir otel grubundan bir otel ve ambiyansı, ortamı size tatil köyü havası verip; her karesini fotoğraflama isteği uyandırıyor.

Pearl of Trawangan / Gili Trawangan

Eğer adanın gün batımına yakın tarafında konaklayacaksanız, hemen hemen her otelin kendi bünyesinde günlüğü 25 liraya bisiklet kiralamanız mümkün ve kolaylıkla ada içinde gezebilirsiniz. Tabii at arabalarına dikkat, bisikletliler de hatrı sayılır kadar çoklar yollarda. Bisikletinizi her yere park edebilirsiniz, zaten size kilidini de veriyor olacaklar. Yapabileceğiniz çoğu aktivite için merkezi kısımlara gelmeniz gerekmekte. Pearl of Trawangan’dan teknelerin yoğunlukta olduğu merkezi kısma gelmek zaten yürüyerek 10 dakika. Gün içinde birden çok aynı yolları yürüyerek, ikinci günden adanın yerlisi olup çıkmanız kaçınılmaz.

Gili Trawangan Sunset Point

Bu adaların popülerliğinden ziyade tercih edilme sebeplerinden en yıldızı parlayanlar şüphesiz ki dalış ve şnorkeling! Dalış için çok iyi okullar bulabiliyorsunuz, çoğunun içinde de sizi Avrupalı olduğu hem halinden hem aksanından belli olan kişiler sizi karşılıyor. Çoğu dalış okulunun önünde yeni başlayanlar için minik havuzları var. Burada size 1, 1.5 saat kadar eğitim verip sonra hep birlikte dalmaya götürüyorlar. Dalışlar içinde saatlik ya da birden çok günlük paket programları var, dalmak istiyorsanız size uygununu eminim bulmanız zor olmayacak. Yok ben dalamam uzun uzun ama suyun üstünde süzülmeye bayılırım diyorsanız, bendensiniz! Şnorkel biz geliyoruz; en masrafsızı, en rahatı. Şnorkel hizmetini dalış okulları vermediği için; adanın her adımında zaten afişlerini görebileceğiniz bir masadan, gözünüze samimi görünen adalı insanlardan biriyle konuşmanız yeterli olacaktır. Hemen hemen hepsi aynı, ben size baştan söyliym, hangisini seçsek ikileminde kalmanıza gerek yok. Anlaşıyorsunuz, ertesi gün size saati söylüyor ve 5 saatliğine bu 3 minik adayı da gezeceğiniz bir şnorkel turuna çıkıyorsunuz. Her adanın çevresinde göreceğiniz farklı şeyler olacak; mercanlar, su kaplumbağaları ve balıklar. Hepsiyle birlikte yüzüyorsunuz, inanılmaz bir keyif alarak. Bittiğinde de yorgunluktan parçalarınızı toplayarak klimasını açık bıraktığınız odaya dönüyorsunuz. Klima demişken, bakın bu önemli, sıcak ve bazen nemli olan bambaşka bir iklime gidiyorsunuz ve size derman olabilecek tek şey klima! Deniz ya da havuz yeterli olmuyor, benden söylemesi.

Gili Air / Şnorkele gidilen botlar, biz Coral Voice ile gitmiştik Cemoşş bir diğeri.

Peki biz ne yer ne içeriz derseniz o da kolay, çünkü zaten Endonezya’nın %90’lık Müslüman nüfusunu Gili Adaları’da kapsıyor. Otel restaurantlarından tutun da gün batımıyla her akşam at arabalarının park ettiği, adaya gelirken muhtemelen indiğiniz kumsalın arka tarafında kurulan Night Market’e kadar seçenek çok, çeşit çok, doyuruculuk fazlasıyla yeterli. Deniz ürünleri de bulabilirsiniz bildiğiniz kebap da. Uğramadan dönmemeniz gereken tek yer ise Night Market. 10 liraya iki kişinin karnının doyabileceğinden değil gerçekten çok lezzetli ve güzeller. Önce bir tereddüt edeceksiniz sokak ortasına koymuşlar tüm yemekleri diye ama sonra bir etrafa bakın, tatmin etmediyse kılık kıyafetlerine bakın, sonra o kalabalığın yanılmadığını anlayacaksınız. Özellikle at arabaları tarafına parelel duran bir tezgah var ki, favorimiz oldu. Sonrası için tatlıyı da unutmamışlar, envai çeşit var ve bir tanesinin büyüklüğü size fazlasıyla yetiyor, muhakkak deneyin. İlk günden Night Market’i denerseniz başka yere gidemeyebilirsiniz ama bu sizin için kayıp olmaz, midenize de cebinize de. Sonrasında keyifli bir geceye devam ediym istiyorsanız canlı müziğiyle adanın yerlisi gibi doyuma varabileceğiniz Sama Sama ‘ya uğramanız gecenizi güzel kılacaktır.

Pearl of Trawangan’da otel kahvaltısı

Alışveriş için de yerel butik seçenekleri çok sağlam ve çoğu içeride dekorasyon harikalığı barındıyor. Bir de arka kapıları var ki okyanusa açılan, hadi gel oturup 2 Türk kahvesi içelim demesini bekliyorsun birisinin. Tüm Endonezya için geçerli ilk kurallardan olsa gerek, pazarlık yapmak! Hem de öyle %20 falan değil, çok rahat %50’ye kadar yolu var pazarlığın benden söylemesi. Çünkü henüz “almıyorsan alma” tok satıcılığı kısmına seviye atlamamışlar, karşılıklı mutlu olalım ben satiym siz alın istiyorlar. Birkaç yer de standart fiyat diyecektir ama oradaki şeyleri başka yerde bulmanız mümkün, vaktiniz ve keyfiniz varsa biraz daha gezinin. Bu arada gezinirken o terlikler çıkacak J İlginçtir mağazalara girerken terliklerinizi çıkartmanızı istiyorlar, zaten herkes flip floplu olduğundan zor olmuyor.

Kapı önünde park etmiş bisikletler ve terlikler / Gili Trawangan’da bir butik

Her ne kadar Bali’de olmasanız da masaj için de burada pek iyi seçenekleriniz var. Özel bir yer ismi veremem belki ama masaj yaptıracaksanız, masaj masalarının okyanus manzaralı olanları var, çarpı 2 rahatlama sağlıyor.

Okyanus manzaralı masaj salonu

Kocaman bir tatil köyü kıvamında, kimsenin kimseye karıştığını görmediğim bir ada Gili Trawangan. İstediğiniz dinlenmek, okyanusun doyasıya keyfine varmak ve yerellerin içinde kumlu yollarında yürüyüp durmaksa burası tam sizin keşfetmeniz için uygun bir ada. İster önce Bali’ye uçun ya da Jakarta ve Lombok’a uçun, teknelerle bu adalara ulaşmanız zor olmayacak. Size son bir tüyo, gün 6’da doğup akşam 6’da battığından günü olabildiğince yaşayabilmek için en azından bir gün erken kalkın, pişman olmayacaksınız.


Az da olsa merakınızı giderip, aradığınızı bulmanıza yardımcı olduysam belki siz de beni “tatilinizi kendiniz planlayabilmek” ya da sadece dünyayı paylaşmak için yeni seyahatlerimi takip etmek isteyebilirsiniz. Hem öyle yaparsanız, beni de çok mutlu edersiniz ?

Facebook :esrageziyor

Instagram :esrageziyor

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.