AnasayfaSeyahat İpuçlarıFotoğraf Seyahatlerde İyi Fotoğraf Çekmek İçin 9 İpucu

Seyahatlerde İyi Fotoğraf Çekmek İçin 9 İpucu

esrageziyor

Bazı insanlar seyahate çıktıkları zaman hediyelik eşya toplamayı tercih eder, bazıları ise güzel fotoğrafları biriktirmeyi! Ben daha çok fotoğraf kısmında olanlardanım; çekmeyi de çekilmeyi de seviyorum. Seyahat fotoğrafçılığı, geriye baktığınızda yıllarca keyif alabileceğiniz bir yolculuğun anılarını donduran zaman makinesi gibi. Her seyahatten size kalanlar en çok da o fotoğraflarla unutulmaz bir hal alıyor. Anı yaşayın ama fotoğraf çekmeyi unutmayın!

Fotoğrafçılık profesyonel olduğum bir alan değil ama benim de bu konuyla ilgili ufak tefek tavsiyelerim var;

1. Işığı İyi Ayarlayın

Gün doğumları ve gün batımları fotoğraf ışığı adına en güzel zamanlar ve bana sorarsanız seyahatlerin en kaçırılmaması gereken anlar. Güneş doğrudan açıyla fotoğraflara ve ortama etki etmeyeceği için hem doğal hem de aydınlık kareler yakalamanız bu zamanlarda çok daha olası. Eğer çok güneşli bir zamanda fotoğraf çekiyorsanız aşırı parlak kareler ortaya çıkabilir. Fotoğraf makinenizin ya da telefonunuzun lensine polarize güneş gözlüğü koyarak bir nebze daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Tabii ekipmanlarınız varsa zaten o iş sizde 🙂 Renkli arka planlar varsa güneşin tepede olduğu vakitler avantaja da çevrilebilir. Gölgeleri çekmek isterseniz güneş batmadan hemen önceki zamanları tercih etmelisiniz. Bir de benim en favori zamanlarımdan biri güneş battıktan sonrası. Güneşi batırdığınız yerde biraz daha beklerseniz belki gökyüzü harikulade bir renge bürünebilir ve kaçırmazsınız!

Mahe Adası, Seyşeller


2. Odaklamayı ve Açıyı Unutmayın

Artık en basit bir akıllı telefonda bile ekranda istediğiniz yere dokunarak odaklama yapabiliyorsunuz, bunu es geçmeyin. Yine çoğu akıllı telefonun kendi kamera ayarlarından ızgara (şu kare kare ekranın üstüne gelen) özelliğini kullanarak doğru açıda ve mümkünse her daim olabildikçe düz bir şekilde fotoğrafları çekin. Manzara fotoğraflarına çiçek, ağaç gibi nesneleri dahil ederken ön tarafta olanları her zaman daha flu manzarayı daha net hale getirmeyi unutmayın. Obje çekiyorsanız obje net, arka taraf flu olmalı.

Polonnaruwa, Sri Lanka


3. Kompozisyon Yaratın

Evet herhangi bir yapının önüne geçip asker pozu vermek kesinlikle orada olduğunuzun kanıtı ama neden daha yaratıcı bir şeyler çıkarmıyorsunuz ki ortaya. Bunun en popüler örneği eğik kule Pisa olsa gerek! Kuleye dayananlar, tekme atanlar, dondurma külağındaymış gibi gösterip onu yemeye çalışanlar ve dahası! Kompozisyonların eğlence katmak gibi de bir yönü var. Hem fotoğraflara sadece çektik bitti gibi bakmayıp, biraz çaba gösterince yaşadığınız anlar da aklınızda daha çok yer ediyor.

Kandy&Ella Treni, Sri Lanka


4. Sabredin ve Çekime Hazır Olun

Bu ne demek derseniz, insansız fotoğraf çekmenin ya da istediğiniz karenin içine istediğiniz şekilde birisini yakalamanın yegane kuralı beklemek! Kesinlikle onlarca insanla aynı karede olmaktansa ortamın güzelliğinde tek başına olmak gibisi yok. Seyahatlerimizde fotoğraf çekerken ilk dikkat ettiğimiz şeylerden birisi kesinlikle bu, istediğimiz kareyi yakalayana kadar çok çekmek ve beklemek. Bazen tripodu ayarlayıp, Fırat’la birlikte aynı karede olabilmek adına bekliyoruz bazen birbirimizi ortamda tek başına çekebilmek adına dakikalarca beklediğimiz oluyor. Mesela aşağıdaki fotoğraf “iamsterdam” yazısı önünde 3 saniyelik boşluktan faydalanıp ortaya çıktı, tabii bekleyip tetikte olduğumuz için. (Bu tarz fotoğrafların mimarı hep Fırat, sen yeter ki beğen ben bekler çekerim diyen harika bir adamsın sen!) Bazen de bir hayvanı çekerken doğru açıyı yakalamak adına hem hareketlerini izlemek hem de çekime hazır olmak gerekiyor. Her halükarda bekleyince ortaya çıkan kareler bence çok daha fazla insanın içine siniyor.

Amsterdam, Hollanda


5. Önceden Araştırın ve Seyahat Çantanızı Ona Göre Hazırlayın

Eminim ki hemen hemen hepimiz bir yerlere seyahat etmeden önce nerelere gideriz, nerede güzel fotoğraflar çekmişler bakıyoruz. Özellikle ben Instagram’ın konum kısmından genelden özele doğru arama yaparak ilerliyorum ve hoşuma giden fotoğraf yerlerini ya da pozları kesinlikle Instagram’ın kaydet özelliğini kullanarak klasörleyerek kaydediyorum. Hatta konumdan çok popüler fotoğrafların sahiplerine bakarak, gideceğim yerde yaşıyorsa takibe alıyorum hikayelerinden lokallerin ortamını görmek adına. Pinterest, Tripadvisor, Google araştırma için diğer olmazsa olmaz siteler. İşte seyahate çıkmadan bunun gibi minik araştırmalar yaparak kıyafetlerimi ve aksesuarlarımı mümkün olduğunca gideceğim yere göre seçmeye özen gösteriyorum. Rengarenk bir arka planın önünde sizin çok renkli olmanız gerekmez, sade olarak daha çok dikkat çekebilirsiniz mesela. Aynı zamanda giyim kuşamda renk durumunu çok abartırsanız da bu sefer fotoğraf karesi göze çok kalabalık gelebilir. Zaten kişinin içinde bulunduğu fotoğrafları güzel yapanlar minik detaylar, bu yüzden ufak araştırmalar seyahatin her aşamasında iyi gelir 🙂

Eden Adası, Seyşeller


6. Yakınlaşın ve Farklı Açıları Kullanın

Bazen çektiğiniz kareler yeterince iyi gelmiyorsa belki de yeterince yakın değilsinizdir. Detaylara ilerledikçe ortaya çok daha güzel kareler çıkabilir. Aynı zamanda ard arda çekim yapmaktan da sıkılmayın. Farklı açıları deneyin, sonra silersiniz sonra seçersiniz. Tabii ne ayakları ne de saçları kesmemeye dikkat edin yakınlaşmışken. Her daim fotoğraflarda alt üst ve sağ soldan boşluk dengesini ayarlamaya özen gösterin.

Gili Trawangan, Endonezya


7. Doğal Olun

Hem poz verip hem nasıl doğal olayım demeyin, olursunuz. Ellerin ayakların podyumda yürüyen manken edasında durmasına gerek yok. Sizin gerçekten doğal hallerinizi – haberiniz yokmuş gibi- yakalayabilecek birileri varsa yanınızda o fotoğrafın enerjisi kesinlikle bir başka oluyor zaten. Poz verdiğiniz zamanlar için ise daha içten gülüşler, daha normal nasıl duruyorsanız öyle duruşlar ve o anınızdan gerçek bir kaç detayla her şey daha samimi hale gelebilir. Aynı zamanda bulunduğunuz yerde yerlilerle sohbet edip, onlarla birlikte de güzel kareler yakalayabilirsiniz. Hem onlar gerçekten doğal olabiliyor, özellikle Asya ve Afrikadaysanız.

Praslin, Seyşeller


8. Erken Kalkın

Evet kulağa berbat bir madde gibi geliyor olabilir ama siz de turistsiniz ve diğer turistleri yenmek için erken kalkmanız şart! Avrupa’da 8 gibi kendinizi sokaklara attığınız vakit belirlediğiniz çoğu fotoğraf noktasında istediğiniz gibi kareler yakalamanız çok mümkün. Asya ya da Afrika için bu saat çok geç ama oralarda çoğu yerde genellikle güneş erken battığı için de günü yakalayabilmek adına 6 gibi uyanabilirseniz ne ala. Lokallerin değil ama turist kalabalığının önüne geçmiş olursunuz. Erken vakitler sadece fotoğraf çekmek için değil, gittiğiniz şehrin doğal manzaralarına tanıklık etmek için de harika zamanlar.

2 günlük seyahatlerde sadece şu çanta sırtımda oluyor.
Mahe Havaalanı / Seyşeller

9. Hafif Gezin ve Yedeklemeyi Unutmayın

Tüm gün yürüyeceğiniz bir şehir turundaysanız ve iyi fotoğraflar da çekmek istiyorsanız yanınıza aldığınız eşyaları olabildiğince minimize edin. Aynı zamanda tüm gün aynı kıyafetlerle olmak istemezseniz diye de yanınıza hafif ama fotoğraflarda farklı duracak eşyalar almayı unutmayın. Belki bir tshirt, belki bir gözlük… Aynı zamanda fotoğraf hafızanız için yedek hafıza kartı, şarj edebilmek adına powerbank gibi olmazsa olmazları yanınızdan ayırmayın.


En güzel fotoğrafları çekmeniz dileğiyle. Gezecek, görecek, fotoğraflayacak çok yer var!

Bunlar da ilginizi çekebilir;

9 YORUM

SerapMart 22, 2018 - 10:11

1 çok tatlısın
2 çok tatlısın
3 çok tatlısın:)
Ayrıca emeğine sağlık.Çok guzel bir yazı olmuş:)

Reply
esrageziyorMart 22, 2018 - 14:50

Seraaaap çok teşekkür ederim 🙂

Reply
ÇiğdemMart 22, 2018 - 15:48

Merhabaaa ? bir yere gitmeden once ben de orada cekilen fotograflara instagramdan mutlaka bakiyorum ama “Instagram’ın konum kısmından genelden özele doğru arama yaparak ilerliyorum“ demissiniz, genelden ozele dogru aramak ne demek anlamadim ? ek olarak ben o bolgenin sehrin bir instagram hesabi varsa onu takibe aliyorum (genelde o lokasyonun en guzel fotograflarini yayinlama egiliminde oluyorlar ya) bunu muhtemelen zaten siz de yapiyorsunuzdur ?

Reply
esrageziyorMart 22, 2018 - 17:30

Çiğdem merhabaa 🙂 Genelden özele derken şunu demek istedim; mesela önce Lviv, ardından Rynok Square, ardından görmek istediğim mekanların isimleri diye geniş aramayı daraltarak bakıyorum. Evet şehir hesaplarını de bulup takip etmeyi çok seviyorum, çok işe yarıyorlar 🙂

Reply
ÇiğdemMart 23, 2018 - 05:58

Heee tamamm? teknik bi bilgi sandim nedense ?‍♀️?

Reply
Sevtap senMart 23, 2018 - 07:29

Tüm detayları yazmışsınız emeğinize sağlık ????

Reply
esrageziyorMart 23, 2018 - 18:48

Teşekkür ederim 🙂

Reply
tugceHaziran 25, 2018 - 16:18

Çok içten ve bilgilendirici bir yazı olmuş . Blogunu severek takip ediyorum.

Reply
esrageziyorHaziran 25, 2018 - 21:42

Tuğçe çok teşekkür ederim 🙂

Reply

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.