AnasayfaSlider Datça Gezi Notları

Datça Gezi Notları

esrageziyor

Size de öyle oluyor mu bilmiyorum ama ben hala ülke içinde Datça gibi yerlere gittiğimde hem mutlu oluyorum hem şaşırıyorum. Şaşırıyorum çünkü her yer çoktan keşfedilmiş ve bir takım çıkarlar uğruna bozulmuş diye düşünürken öyle olmadığını, daha sakin kaldığını görüyorum. E böyle görünce de haliyle seviniyorum. Özellikle o koylar, dünyadaki en güzel kıyılardan birisine sahip olduğumuzu tekrar tekrar hatırlatıyor bence.

BİZİM MUĞLA ROTAMIZ :İlk işimiz Dalaman’a uçmak oldu ve ardından araç kiralayarak Marmaris’e geçtik. Marmaris sonrası arkadaşlarımızla planımız olduğu için Akyaka’ya gittik, ardından Dalyan uğramalı Datça’ya geçtik ve yollar sonunda Göcek’e giderek seyahatimizi noktalayıp yine geldiğimiz şekilde Dalaman Havaalanı’ndan döndük. Eğer siz de birden çok yer gezmek istiyorsanız bu listede Datça ve Akyaka’nın yer değiştirmesi yol açısından çok daha mantıklı.

Alternatif bir rota isterseniz bence şu sırayla gezilebilir; Datça – Marmaris – Akyaka – Dalyan – Dalaman – Göcek – Fethiye

Datça Gezi Notları

DATÇA’YA GİTMEDEN ÖNCE AKLINIZDA OLSUN

– Datça 2020’ye kadar çok hareketlenmiş bir tatil yeri değil. Eğer sakince dinlenmek, güzelce yüzmek istiyorsanız burası sizin için doğru adreslerden birisi.

– Yaz aylarında seyahate çıkıyorsanız sinek ilacını yanınızdan eksik etmemelisiniz. Arılara özel bir alerjiniz varsa, orada çok arı görebilirsiniz, aklınızda olsun.

– Şnorkelinizi, deniz gözlüğünüzü almayı unutmayın! Koylarda şnorkel yaparak gezmek çok keyifli.

– Şapka, güneş kremi, deniz ayakkabısı gibi şeyler zaten yanınızda olsun.

– En azından 2 gün ayırırsanız hem gezer hem de büklerin tadını çıkarabilirsiniz.

– Hazırlıklı olmanız gereken en önemli şeylerden birisi ise kıvrım kıvrım yollar. Bazı yollar dar olsa da dikkat ederek ilerlemek zor değil ama dikkat edin.

– Eğer arabayla gidecekseniz dolu depo benzinle gitmeniz rahat olacaktır, çok fazla benzinlik göze çarpmıyor ama yok da değil elbette. Gün içinde gezerken rahat olmanız adına bu öneriyi yapıyorum.

– Datça’nın karşısı Yunanistan, telefonunuzun uluslararası dolaşımını manuel olarak ayarlamak isteyebilirsiniz. Böylelikle Yunan hattına otomatik geçiş yapıp, faturalar sizi üzmez.

– Eğer Şubat ayında Datça’ya gidiyorsanız Badem Çiçeği Festivali’nin tarihlerini kontrol etmeyi unutmayın. Genelde Şubat ayının ilk 2 haftası içinde gerçekleşiyor.

– Pasaportunuz ve geçerli bir Schengen vizeniz varsa Datça’nın hemen karşısındaki ( Datça’ya 8km) Yunan adası Simi’ye günübirlik bile feribotla gidip gelebilirsiniz.

– Datça -hala- daha butik bir tatil yeri olduğu için fiyatlar özellikle yaz aylarında ve bayram zamanlarında normalden yüksek, bunu bilerek tatil planlamakta fayda var ama elbette iyi araştırmayla herkes kendisine göre bir tatil yapabilir.

Eski Datça

ULAŞIM

Datça, Muğla’nın il sınırları içinde kalan bir ilçe. Eğer aracınızla buraya gitmeyecekseniz, ki buralarda gezecekseniz araçla olmanız ya da kiralamanız önerimdir, 2 ayrı havaalanından ulaşım sağlayabilirsiniz.

İlki Milas-Bodrum Havaalanı. Havaalanından indikten sonra Bodrum merkeze gelerek feribotlarla 90 dakikalık bir yolculukla varabilirsiniz. Ya da Bodrum otogarına ulaşarak, kara yolu ile ortalama 230 kilometre, otobüslerle Datça’ya gidebilirsiniz. Bodrum – Datça feribotunun kişi başı tek yön fiyatı 70tl, gidiş dönüş fiyatı ise 125tl. Araçla da bu feribotla ulaşım sağlamak mümkün, araç için ortalama 200tl ve içindeki her yolcu için 35tl ödemek gerekiyor. ( 2020, Mayıs ayı fiyatları)

İkinci havaalanı seçeneğiniz ise Dalaman Havaalanı. Buraya gelerek ister araba kiralayabilir isterseniz de toplu taşıma ile havaalanından direkt önce Marmaris’e oradan da Datça’ya gidebilirsiniz. Dalaman – Datça arası 160 kilometre yani ortalama 3 saatlik bir yolculuk sonrası ulaşabilirsiniz. Dalaman Havaalanı’ndan Marmaris’e otobüsle ulaşmak 25tl, Marmaris Datça arası ise, belediye otobüsü de var, 20tl.

Biz neredeyse 2 haftalık bir Muğla seyahati gerçekleştirdiğimiz için Dalaman Havaalanı’na uçtuk ve ardından Likya Rent a Car Kaş‘tan bu süre boyunca araç kiralayarak gezdik. Kendilerine araç kiralama detaylarını sormak isterseniz şu numaradan – 0551 027 44 45 – ulaşabilirsiniz, esrageziyor tavsiyesiyle ulaştığınızı da söylemeyi unutmayın. 2019 yılı için günlük kiralama bedeli 150tl-200tl arasında değişiyordu, gün sayısına göre pazarlık imkanı olabiliyordu. Eğer sizin de araç kiralama düşünceniz varsa hepsini sorabilirsiniz.

Toplu Taşıma : Datça’da toplu taşıma da kullanabilirsiniz, bir çok güzergahta çalışan minibüsler var. Çoğu minibüsün son saati 18.00 olarak görünüyor ama yaz/kış olarak saatler değişebiliyor. Bu yüzden her nereye gidecekseniz Muğla belediyesinin web sitesine, yani şuraya, giderek istediğiniz güzergahlar için toplu taşıma saatlerini görebilirsiniz.

Datça Gazozları

KONAKLAMA

Datça sakin, küçük daha butik konaklamalar bulabileceğiniz bir yer. Gecelik ortalama konaklama fiyatları 2019 yılı için 2 kişi, 300tl ile 500tl arasında değişiyordu. Elbette daha azı ya da daha çoğu var ama ortalama temiz bir oda sunup, güzel bir kahvaltı sunabilen yerleri bu fiyata bulmak mümkün. Eğer ki buraya denize girmek istiyorsanız bana sorarsanız havuz çok gerekli seçeneklerden birisi değil, eğer özellikle kriterlerinizden birisi değilse. Temiz olsun, denize yakın olsun bence en iyisi.

Biz Eski Datça’ya arabayla neredeyse 1 kilometre mesafede olan Villa Mercan‘da kaldık. Bizim kaldığımız oda çok küçüktü pek de yeni değildi ama temizdi. Villanın bulunduğu alan ise çok güzel, sakin, yemyeşil bir bahçede ve güzel de bir havuzu vardı. Erken saatlerde koylara gitmekten havuza girmeye vakit olmadı ama sanki kendi arka bahçenizde bir havuz var da çocuklarla eğleniyormuşsunuz gibi bir havası vardı bizim konakladığımız 2 gün boyunca. Ağustos ayında gitmemize rağmen de sakindi, gelen konuklardan yana da şanslı olunca nezih bir ortam olmuştu. Buranın en sevdiğim şeyi ise kesinlikle otel sahibi Çiğdem Hanım’ın elleriyle yaptığı çeşit çeşit reçelleriydi. Size de önerebileceğim yerler arasında, en azından göz atabilirsiniz.

View this post on Instagram

Eski Datça’nın her yanı begonvil, bayıldım! Datça genel itibariyle Ağustos ayında bile çok sakin. 🌺 Eski Datça kısmında bir kaç güzel sokak ve mekanlar dışında hareket yok, çabucak geziyorsunuz. 🌺 Datça merkezde ise akşamüstü ve gün batımında Kumluk kısmı ışıl ışıl oluyor. 🌺Knidos Antik Kenti ve Datça Vineyard güzel gün batımı noktalarından. 🌺 Dün paylaştığım koylar dışında Kızlan Göreme Koyu ve Karaincir de sakin ve güzel yerlerden. Ovabük’te @adapansiyondatca sahilde sakince uzanıp dinlenmek için doğru seçim oldu, konaklama yerleri de var. 🌺 Datça’da konaklama ortalaması öğrendik ki 2 kişi kahvaltı dahil gecelik 400₺. 🌺 Biz @villamercan_boutique_hotel ’de kaldık ve oda fiyatına dahil olan, Çiğdem Hanım’ın serpme kahvaltısına bayıldık. 🌺 Kumluk kısmında @dutdibi_fish_mekan ’da ve Eski Datça’da da @eskimeydankafe ’yi deneyimleyip sevdik. Tatlı niyetine de keçi sütlü dondurmasıyla @tekinustadondurma . 🌺 Bir de Datça gazozu ve Goca Moğla gazozlarını denedik, favorimiz güzel acı badem aromasıyla Datça gazozu oldu. Markette 2.5₺, yol üstü 3₺, mekanlarda 5₺-6₺ fiyat ortalamasında gazozlar. 🌺 Sakinlik isteyen Datça’ya gelsin. #esrageziyormugla

A post shared by ESRA • Travel Blogger (@esrageziyor) on

Biz burada Airbnb ile kalmıştık, otelin Airbnb linki burada,eğer ilk defa Airbnb kullanacaksanız ya da bu linkten tıklayarak daha önce üye olmadığınız bir email adresi ile üyelik oluşturursanız ilk seyahatiniz için 253tl tutarında indirim kredisi hesabınıza tanımlanacak. Krediyi almak için linke tıklayarak üye olmanız yeterli, sonra ilk seyahatinizde de bu indirim kredisini kullanabilirsiniz.

Eğer tam da deniz kıyısında, büklerin birisinde konaklamak isterseniz bakmanızı önerebileceğim yer Ovabükü’ndeki Ada Pansiyon Datça. Ben restoranlarında yemek yiyip, sahil kısmını kullandım sadece ama sahipleri ilgili ve nazik insanlar olduğu için konaklama alanları da değerlendirilebilir diye düşünüyorum. 2020 yılı için 100 liralık harcama yapmaya, 2 kişi için sahilde şezlong/duş kullanımı ücretsiz.

– Pandemi sonrası tüm ülke genelinde konaklama fiyatlarının artması düşünülüyor, bu yüzden yazdığım ortalama fiyatların yükselmesi kaçınılmaz gibi görünüyor.

Ovabükü / Ada Pansiyon&Restoran

YEMEK

Datça’nın daha butik, küçük bir tatil yeri olduğunu göz önüne alınca fiyatların da ortalama üstü olacağını tahmin edersiniz. Bir çok seçenek var ama esnaf lokantası kıvamında fiyatlar yok. Yine de güzel zeytinyağlılar, balıklar, dondurma ve özellikle Datça gazozu buralarda keyile tadabilecekleriniz arasında. Hatta Datça gazozunu biz neden buralarda (Bursa) bulamıyoruz hiç bilmiyorum.

Konakladığımız yerde kahvaltı, güzel bir kahvaltı olduğu için herhangi bir yere kahvaltıya gitmedik ama bunun dışında Eski Datça’da, büklerde, Kumluk’ta bir şeyler yedik ve her bulduğumuz marketten gazoz aldık. Datya Datça Gazozu sokaklarda da var marketlerde de bakkallarda da, tahmin edersiniz ki en uygunu market-bakkal gibi olan yerlerde. 2 ile 5 lira arasında değişiyor aldığınız yere göre. Goca Moğla Gazozu da var Datya Datça Gazozu da, ben Datça’daki acıbadem tadını daha çok sevdim.

Datça Kumluk’da Dutdibi Fish Mekan’da akşam yemeği yedik, 2 kişi için ortalama 300-350 lira burası için ayırmanız gereken bütçe diyebilirim. Ovabükü’nde Ada Pansiyon Datça’da şezlong kullanımı ve güzel mezelerinden tattık, burası için de 2 kişi ortalama 100-150 lira ayırmak gerekiyor, 2 kişilik 100 lira harcamaya şezlong kullanımı ücretsiz zaten. Eski Datça’da Eski Meydan Kafe’ye misafir olduk ve enfes mantısı(25tl) ile dolmalarından(20tl) tattık. Bir de Tekin Usta’da yüzde yüz keçi sütü dondurmasını denedik, fiyatını hatırlayamıyorum maalesef ama tadı için bana göre normal güzeldi diyebilirim.

Bir de biz gün batımı için Datça Vineyard’a gittik, burada tadım eşliğinde manzarayı izlemek popüler aynı zamanda içeride şaraplarını da satıyorlar, ama ortamdan mıdır ilgiden midir biz oturamadık. Zaten bir çok insanda ne sebeple orada olduğu bilinmeyen bir şekilde ayakta duruyordu ama sıra falan da beklemiyorlardı. Yani biz pek aradığımızı bulamayıp geri döndük ama belki bize öyle denk gelmiştir, o yüzden bir yorum yapamıyorum ama kesinlikle ortam güzel ve çok rüzgarlıydı.

2019 yılında tabelalardan incelediğim Eski Datça’da ortalama fiyatlar ise şöyle;

Serpme kahvaltı – 35tl

Türk kahvesi – 6tl / 9tl

Mantı – 25tl / 30tl

Ev Yapımı Limonata – 8tl / 12tl

Tatlılar – 12tl / 18tl

Büklerdeki işletmelerin ortalama fiyatları ise;

Şezlong-duş kullanımı kişi başı ortalama 50tl harcama yapılınca genelde ücretsiz

Mezeler – 20tl

Bademli mezeler – 25tl

Tavuk ızgara, köfte vs. – 40tl

Meşrubatlar – 10tl

Bira – 25tl

Küçük su / büyük su – 5tl/10tl

Eski Datça’daki Tabela Fiyatları (2019)

GEZİLECEK YERLER

Datça’ya gelmek için asıl amaç bük’ler. Nedir bu bük derseniz “dönemeç” anlamı Datça’nın bükleri için uygun olan anlamlardan birisi olmalı. Kıvrıla kıvrıla gittiğiniz Datça yollarında; küçüklü büyüklü dönemeçlerde denizin aralara girdiğini göreceksiniz, işte bunlar bük adını almış koylar.

Datça aslında bir yarımada ve 235 kilometrelik sahil şeridi boyunca 52 farklı koy bulunuyor. Gelelim ben nereleri gezdim, nereleri gördüm size onları anlatmaya.

Eski Datça

Taş evler ve güzel begonvillerle dolu sokaklarıyla, Datça’nın antik çağlardan günümüze uzanmış kısmı burası: Eski Datça. Butik oteller, minik kafeler&restoranlar, hediyelik dükkanları derken bir nevi minik Alaçatı deseler de bence kıyaslanamayacak derecede sakindi, 2019 Ağustos’a kadar en azından böyleydi. Yüksek sezon olmasına rağmen Eski Datça’da gündüzleri hemen hemen her yanı boş bulabiliyorsunuz. Saat 10 gibi ortalıkta pek kimseler olmadığından ister sakince bir şeyler yiyip içmek ister sokakların tadını çıkarırken fotoğraf da çekmek için bu zamanlarda buraya gelebilirsiniz.

Arabayı hemen giriş kısımdaki otoparka ya da yol kenarında bulduğunuz bir yere bırakarak, trafiğe kapalı olan alanda yürüyerek rahatça geziyorsunuz. Zaten dert etmeyin çok büyük bir alan değil, sağa sola gir çık yapsanız bile bence yarım saatte çoğu yerini görmüş olursunuz Eski Datça’nın.

Eski Datça – Orhan’ın Yeri

Can Yücel’in Evi

Can Yücel’in evi yılda sadece bir gün açık ve o da 12 Ağustos. Bu gün Can Yücel’i Anma Günü olarak geçtiğinden evini de 12 Ağustos’ta ziyarete açıyorlar. Peki Can Yücel ile Datça’nın nasıl bir bağı var derseniz, Can Yücel hayatının bir kısmını bu evde geçirmiş böylece Datça’nın da bilinmesine bir şekilde katkısı olmuş. Diğer günlerde de kapısında asılı olanları incelemek için gidebilirsiniz bu arada, içeri giremeseniz de birazcık etrafı görüyorsunuz.

Eski Datça’da popüler yerlerden birisi de Can Yücel’in sık sık gittiği Orhan’ın Kahvesi. Siz de gidip bir ada çayı içmek isterseniz aklınızda olsun.

Datça Knidos Antik Kenti


Knidos Antik Kenti

Datça’ya gelmişken en ucuna gidip bu antik kenti görmeniz sizin de aklınıza şunları getirebilir; adamlar nasıl güzel yerde yaşamış! En azından ben görür görmez öyle düşündüm. Ağustos(2019) ayında kazı çalışmaları devam ediyordu ve neredeyse henüz ayağa kalkmış, aklınızda geçmişi canlandırabileceğiniz pek bir şey yoktu ama yine de antik dönemin en önemli merkezlerinden birisi olan Knidos buraya kadar gelmişken görmeye değer olacaktır.

Knidos antik kentine giriş ücreti 14₺, eğer Müzekart’ınız varsa ücretsiz. Pazartesi günleri kapalı ve yaz döneminde gişe saat 18.00’de kapanıyor.

Burası gün batımı için önerilen yerlerden ama söylemem gerek ki tüm Datça’ya nazaran en dönemeçli ve zorlu yollar antik kente giden yollardı ve gün batımı sonrası karanlığında dönüş pek kolay olmayabilir. Kapanış saatiyle de gün batımı saati denk düşmese de, gidenler, bunun için müsaade ettiklerini söylemişlerdi. Eğer gün içinde giderseniz de antik kentin içine girmeden, hemen sol tarafta minik bir şezlonglu kumsal gördüğümü söylemeliyim. Her ne kadar tekneler olsa da sakin ve temiz görünen bir kıyıydı.

Antik kente dair en iyi ve doğru bilgiler ise bu resmi sayfadan okunabilir.

Datça Tekne Turu

Biz bu seyahatte tekne turu haklarımızı Marmaris ve Göcek’ten yana kullandığımız için Datça’da yapmadık ama siz Datça’da Kumluk plajının oradan kalkan teknelerle mavi bir tura çıkabilirsiniz. Çoğu tekne turu gibi sabah 10.00 / 10.30 gibi başlıyor ve akşam 18.30 gibi başlangıç noktasına tekrar dönüş yapıyor. Genelde turların rotasında ise; Dilek Mağarası, Domuz Çukuru, Palamutbükü, Hayıtbükü, İncekum ve Akvaryum rotası oluyor. Özellikle bu rotadaki İncekum bence efsane! Eğer ayrı bir zamanda gidip görme planınız yoksa bu tur bu yönden çok iyi bir fikir olabilir.

Aktur Kurucabük


DATÇA KOYLARI & PLAJLARI

Aktur Kurucabük

Datça’ya giderken yol üstünde solda kalıyor burası. Tatil sitesinin içerisinden geçilen uzun, mavi bayraklı bir plaj. Biz gittiğimizde rüzgarlı olsa da plaj sakindi. Kıyıda restoran var.

Karaincir Plajı

Burası da henüz Datça’ya varmadan ama Aktur’u geçince gidilen bir plaj. Denizi çok sığ olduğu için genelde çocuklu aileler tarafından çok tercih ediliyor. Etrafında site ve pansiyon gibi yerler olan bir plaj, ücretsiz olarak havlunuzu koyup denize girebileceğiniz bir kısım var. Eğer çocuklu değilseniz ve doyasıya yüzmek istiyorsanız önceliği diğer koylara verin derim.

Kargı Koyu

Kargı Koyu popüler yerlerden olduğu için size önerim erken saatlerde buraya gelip tadını çıkarmanız. İşletme de olan bir koy olacağı için uzun saatler burada kalabilirsiniz. Zaten küçük bir koy olduğu için erken gitmeniz avantajlı olacaktır. Yolu da öyle zorlayıcı değil.

Datça Gerence Koyu

Kızılbük & Gabaklar Plajı

Haritadan konum aramalarınızda her iki isimle de bulabilirsiniz burayı. Yine tesis olan bir koy. Denizi taşlık suyu da biraz soğuk. Şezlong kiralamak istemeyen ağaçlık kısımda da gölgeyle buluşabilir ama sanırım bu gibi yerler için bölgede çok sık rastlayacağınız arılara dikkat etmek isteyebilirsiniz.

Hayıtbükü

Hayıtbükü de diğerlerine nazaran büyük koylardan birisi ve yine sığ sularıyla daha çok çocuklu ailelerin sevdiği yerlerden. Aynı zamanda rüzgarsız olmasıyla da popüler ama genelde kalabalık. İster şezlonglu işletmelerde ister havlunuzu bir kenara sererek denize girebiliyorsunuz burada. Tabii popülerleşme etkisiyle otopark ve daha çok işletme yer almaya başlamış. Organize plajlar sevenler için burası iyi bir seçenek olabilir.

Ovabükü

Ovabükü hem günü hem geceyi geçirebileceğiniz plajlardan. Havlunuzu serip denize girebileceğiniz kısımları olduğu gibi hemen denizin kenarındaki restoranları, pansiyonları, apartlarıyla günlerinizi de geçirebileceğiniz sakin tatil yeri olarak sizi mutlu edebilir. Özellikle tam yoğun zamanda gitmezseniz bu koyun sakinliğinde, denize bir kaç adım mesafede konaklamak güzel olur. Deniz kısmında ise yine çocuklu ailelerin seveceği tarzdan bir denizi var. Arabaları da yakınlardaki sokaklara park ederek, rahatça kumsala inmek mümkün.

Barbuci Bükü

Barbuci Bükü

Özellikle kıvrım kıvrım yollarda ilerlerken yukarıdan enfes bir manzarası var Barbuci’nin. Taşlı ve nazaran soğuk bir denizi var ve kıyısı işletmesiz bir koy. Koyun kenarına kadar araçla inmek mümkün ve gördüğüm kadarıyla çadır konaklamaları için de çok tercih ediliyor.

Akçabük Sahili

Tesisi olmayan plajlardan bir diğeri de Akçabük. Kendi şemsiyenizi havlunuzu alarak bir koyda günü geçirmeyi seviyorsanız buraya göz atabilirsiniz. Aracınızla koyun kenarına doğru gitmek mümkün. Gölge isteyene aynı zamanda ağaçlar da var.

Gerece Plajı & Akvaryum Koyu

Havuz gibi suyuyla, berrak çok güzel bir koy. Hafif dik bir patikadan koya inip, bulduğunuz yere havlunuzu seriyorsunuz. Uzun saatler geçirmek isterseniz, ki öneririm, şemsiyenizi ve piknik yapmak için yiyecek bir şeyleri de yanınıza almayı unutmayın. Arabanızı da ağaçların altına park edebiliyorsunuz erken saatlerde giderseniz yoksa yol kenarına sıralanmış arabalar da görebilirsiniz.

Palamutbükü

Palamutbükü

Geldik Datça’nın en popüler bük’üne, Palamutbükü! Tesisler, şezlonglar, yine güzel masmavi bir su derken… Datça’ya gelince bir görmeden geçmeyeceğiniz plajlardan. Erken saatlerde sakinliği yakalayabilirsiniz ama en turistik yerlerden olması sebebiyle de genelde kalabalık. O yüzden planınızı buna göre yapmak isteyebilirsiniz. Denize bir kaç adım mesafede konaklamak isterseniz buradaki konaklama yerlerine de göz atabilirsiniz.

DATÇA’DAN NE ALINIR?

Eğer gittiğiniz yerlerde alışveriş yapmayı seviyorsanız Datça’dan da alabilecekleriniz var elbette.

Zeytin ve zeytinyağı bakabilirsiniz, bal badem zaten ilk akla gelenler ve Datça’da üretilen üzümlerden yapılan şarapları almak isteyebilirsiniz. Akşamları merkezde, Palamutbükü tarafındaki tezgahlara göz atabilir ya da Eski Datça’daki butik dükkanlardan hediyelikler alabilirsiniz.

Marmaris’e uğrayacaksanız balı oradan da alabilirsiniz.


Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

Marmaris Gezi Notları

Sedir Adası & Kleopatra Plajı

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.