AnasayfaÜlkelerTürkiye 2020 Resmi Tatiller&Bayramlar ve Öneriler | esrageziyor

2020 Resmi Tatiller&Bayramlar ve Öneriler | esrageziyor

esrageziyor

Ekim ayı gelmişken, hatta neredeyse bitiyorken yazmayı en sevdiğim yazı ile buradayım! Neden Ekim derseniz aslında özel bir sebebi yok. Sadece aynı yazının 2018 ve 2019 yılında daha bile önceden Eylül ayında yazmıştım ve bir sonraki yıl için seyahatlerimi planlarken çok yardımcı olmuştu. Hatta öyle ki bu sayede hiç bir resmi tatil ya da bayramı boş geçmedik.

Bayram ve resmi tatil gibi zamanlarda herkesin bildiği gibi biletler çok pahalı oluyor. Tabii bunun ince bir noktası var. Havayollarının hemen hemen hepsi 6 ay önceden bilet açılışlarını hatta duyurularını yapıyorlar. Mesela kış aylarındayken yaz biletlerinin duyurusunun yapıldığını eminim görmüşsünüzdür. İşte genelde bu kadar zaman varken önce duyuru yapıp ardından kampanyalar geliyor. İşte vurucu nokta burada oluyor çünkü genelde (çoğunlukla) ilk kampanya zamanı tarih sınırlaması koymuyorlar. Yani benim bu yazıyı erkenden yazmamın amacı tam olarak bu! Siz bu tarihleri önceden bilin ve böyle kampanya olduğunda hemen biletinizi alabilin diye! Çünkü sonraki kampanyalarda bazı havayolları tarih kısıtlaması yaptığından -ki bu tarih kısıtlamaları hep resmi tatil ve bayramları içeren tarih aralıkları oluyor- zaman yaklaşırken bilet almak neredeyse mümkün olmuyor.

* 27 Eylül 2018 / 1 Dolar = 6,07 TL, 1 Euro = 7.14 TL! (Geçen yıl yazdığımda kur böyleymiş)

** Bugün de 17 Ekim 2019 / 1 Dolar = 5.89 TL, 1 Euro = 6.55TL

Kurların farkındayım, maalesef. Fakat yine de harika biletler bulma hayalimden vazgeçmiş değilim. Ben güzel bilet buldukça, kampanyalar oldukça her daim Instagram’da esrageziyor hesabımdan paylaşıyorum. Olur da benim bulduğum biletlere denk gelmezseniz arada bu yazıyı açıp siz de bilet bakmayı unutmayın.

Bu tarihlerden birini şimdiden gözünüze kestirip, en azından bir kaçında bir yerlere kaçabilmeniz dileğiyle ♡

1 OCAK 2020 – ÇARŞAMBA

Çarşamba günü olan tüm tatil günleri biraz arada kalsa da önceki ya da sonraki günleri bağlayabiliyorsanız dolu dolu 5 güne sahip oluyorsunuz. Biz bunu bugüne dek iş durumundan hiç yapamadık ama yapabilenler için 5 gün çok iyi bir süre! Yeni yıl yaklaşırken hala planı olmayanlar için yurtdışına uygun, yani 500 lira altı, bilet bulmanın pek mümkün olmadığını maalesef ki söylemek isterim. Yine de aklınızda yeni yıl ruhunu yaşamak için bir yerlere gitmek varsa benim de size 3 önerim var;

Zürih – Biraz soğuk biraz pahalı ama yine de refah seviyesini her yanınızda hissedebileceğiniz bu şehir çok güzel. Yeni yıl akşamı görkemli havaifişek şovları için Rheinfall’u tercih edebilirsiniz.

Lviv – Vizeye de pasaporta da gerek yok. Hala Türk Lirası, Ukrayna para birimi Grivna karşısında değerli ve belediye meydanında gece eğlencesiyle, yine meydandaki minik noel pazarı ile güzel vakit geçirebilirsiniz.

Colmar – Colmar’ın asıl ve bence en güzel yanı noel pazarları. 1 Ocak günü her yeri toplayıp gitmelerini saymazsak, 30 Aralık gününe dek meydanlarda kurulan pazarlar ve yakın köylerle masalsı bir yeni yıl karşılamasına dahil olabilirsiniz. (Yalnız fiyatlar konusunda uyarmalıyım çünkü çok popüler!)

20 OCAK – 31 OCAK ( Okullarda Yarı Yıl Tatili)

6 NİSAN – 10 NİSAN ( Okullarda İkinci Dönem Ara Tatili)

RAMAZAN AYI (24 Nisan – 23 Mayıs) : Ramazan ayı çoğu havayolunun özellikle bu tarihler arasında kampanyalı bilet sattığı zamanlar oluyor. Bazıları için oruç zamanını bilmek ve yanlışlıkla bu zamanlara seyahat planı yapmamak iyi oluyor bazıları için ise bilet fırsatı demek oluyor. O yüzden 2020’de Ramazan ayı ne zaman diye tarihleri yazmadan geçmek istemedim.

23 NİSAN 2020 – PERŞEMBE

Bahar gelmişken bir Cuma günü ile birleştirebilenler için dolu dolu 4 gün! Yazıyı yazdığım tarihe bakarsak daha 6 ay var 23 Nisan’a ve şimdiden bir yerlere uçak bileti bakmak hiç de abartı olmaz. Özellikle Ukrayna Havayolları’nın 6 ay ve 10 ay önceden bilet alın, uyguna alın gibi bir fiyat politikası varken Ukrayna’da bir yerleri önermeden geçemeyeceğim.

Kiev – Ukrayna’nın başkenti, hazır bahar gelmeye başlamışken belki biraz da dondurucu soğuklarını terk etmişken güzel bir seçenek olabilir. Hem bir kaç güne yetmeyecek çernobil gezisini de, 4 gününüz varken rahatça yapabilirsiniz. Tabii ilginizi çekiyorsa. (Hala radyasyonun var olduğunu bilmek de önemli tabii)

Kos Adası – Eğer siz de bizim gibi Nisan ayında deniz sezonunu açmayı sevenlerdenseniz işte size Bodrum’dan çok yakın bir ada önerisi. Su soğuk olur ben denize girmem diyenler için ise Empros Thermi koyu imdada yetişiyor. Buz gibi deniz suyunun içinde çıkan kaynak suyu ve pek de yakmayan güneşle istediğiniz kadar suyun içinde kalabilirsiniz.

1 MAYIS 2020 – CUMA

Sonunda bizi hiç bir şeyi bağlamaya mecbur bırakmayan bir resmi tatil günü! Hazır bahar gelmişken kısa bir mola iyi olacaktır. Bünyelere ilaç niyetine gidebilecek çok yer var.

Tasos Adası : Yunanistan’ın popülaritesi hiç bitmeyen, İstanbul’dan 5 saatte arabayla ulaşmanın mümkün olduğu ada! Yalnız en baştan uyarayım yaz demek yüksek sezon demek yüksek sezon demek herker her yerde demek! Yine de arabanıza 15 güne kadar geçerli yeşil sigorta almak için 47€ ödeyip sınırdan geçebilir ve adaya geçmek için de araca 25€ civarı bir ücret ödeyerek yola çıkabilirsiniz. Eğer gerçekten hala okuyorsanız, benzini de Türkiye’de doldurmayı unutmayın. Yine de Marble Beach’in rengini görmeye değer.

Diğer öneriler ise herkesin aklına ilk gelenler olacak ama olsun; Cunda Adası, Bozcaada, Selimiye, Datça, Antalya… derken, ister uçak bileti bakın ister arabaya otobüse atlayıp gidin; eminim size yakın bir yerler vardır. Kalabalıktır ama yatıp uzanmak sizin elinizde.

19 MAYIS 2020 – SALI

Pazartesi sendromu yaşamamak için izne bağlanan haftanın ilk günü. Olur, neden olmasın?

Paris – İlkbahar gelmişken Paris pek güzel olmaz mı? Her daim popüler bir şehir olsa da belki Mayıs ayında biraz daha sakin bir şehir olur ve dışarıda oturmanın mümkün olduğu güneşli bir günde güzel Paris kafelerinin keyfini çıkarabilirsiniz. Yürümek için gerçekten çok büyük bir şehir ama yürüyerek gezmesi de bir o kadar keyifli bir şehir. Size uyan herhangi bir zamanda kesinlikle tavsiye ederim. Bir de Eyfel Kulesi’ni en güzel görebileceğiniz yerlerden birisi Trocadero Meydanı.

Kopenhag – Baktınız bizim ülkede hava tam olarak ısınmadı, hazır sıcaklara alışmadan siz de Kuzeylere gidin! Rüzgar estiği anda buzul çağına döndüğünüzü hissettiren kısımları olsa da Nyhavn’da oturup bir şeyler içmek hatta piknik yapmak çok güzel olabilir. Danimarka Kronunun, Türk Lirası karşısındaki ezici üstünlüğünden de bu noktada bahsetmek isterim ama her şeye rağmen olur da siz de görmeyi çok istiyorsunuzdur diye bu çok sevdiğim Kuzey Avrupa şehrini önermeden geçemedim.

24 / 26 MAYIS 2020 – RAMAZAN BAYRAMI – Pazar’dan Çarşamba’ya

2020’de bayram tatilleri bir önceki yıllar gibi “tüm haftayı bağlarlar mı acaba” diye düşünmekten kurtarıyor çünkü direkt bağlanmıyor. Yine de 4 tam gün sunuyor ramazan bayramı.

Barselona –Tam da bahar gelmişken İspanya enfes olur. Barselona günlerce gezmelik dolu dolu bir şehir. İster Gaudi’nin eserlerinin birisinden diğerine, ister sahilden tapasçılara uzanan günler planlayın; eminim güzel geçecektir.

Stockholm – Bir Mart gününde 5 gün boyunca gezdiğim, geze geze bitiremediğim Kuzey’in en güzel şehirlerinden birisi bence Stockholm. Mayıs ayının sonlarına doğru havalar da ısınır, Grona Lund da açılır derken keyifli bir kuzey ziyareti yapmak çok güzel olur. Bonus olarak bot otel deneyimi yaşamak için de güzel seçenekleri olan bir şehir.

15 TEMMUZ 2020 – ÇARŞAMBA

Şimdi haftanın ortasına gelen bir tatili öyle çok sevmediğinizi biliyorum ama elde bu var. Tam da yaz gününe gelen 15 Temmuz günübirlik şehir gezileri için ideal olabilir.

31 TEMMUZ – 3 AĞUSTOS 2020 – KURBAN BAYRAMI – Cuma’dan Salı’ya

Kurban Bayramı’nında Ramazan bayramından farkı olmadığı için uzaklara, Asya’ya Amerika’ya Afrika’ya gitmek pek mümkün değil ama adalara ya da şehirlere gitmeye devam edebiliriz.

Kuzey Kıbrıs – 5 gün için yavru vatana gitmeye ne dersiniz? Şu konulara en baştan açıklık getireyim, kendi tatlı şivelerinde Türkçe konuşuyorlar ve kesinlikle Türk Lirası kullanıyorlar. 5 yıldızlı otel konseptinin yanında gezilip, görülesi çok da güzel yerleri var. Hem yatayım hem gezeyim diyenler için çok ideal ve Kuzey Kıbrıs’a gitmek için sadece nüfus cüzdanınız yeterli. Eğer Türk vatandaşıysanız ve Schengen vizeniz varsa dur yanıma pasaportumu da alayım, Yunan tarafına geçerim diye aklınızdan bir şey geçiyorsa o düşünceden usulca uzaklaşın çünkü öyle bir ihtimal yok ama illa da ben Güney tarafını da gezmek istiyorum derseniz yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Amsterdam – 5 gün olunca bence ancak yetecek bir şehir önerisi! E bir de yanına köyler elbette. Mesela Amsterdam’a biraz uzak olan Giethoorn’a gidip, yol üstündeki yerleri de gezmeye 1 gün ayırsanız bile diğer yakın köyler ve Amsterdam şehir merkezi için hala 4 gününüz var. 1 gün için de yakın köylere ayırsanız, Amsterdam’da müze ve bira dolu 3 gün geçirebilirsiniz. Artık hangisini tercih ederseniz.

Sakız Adası – Yakın bir Yunan adasına ne dersiniz? Adaların bence en güzel yanı her daim sabit fiyatlı feribot biletleri. Vizeniz varsa feribot biletini almak çok yeterli oluyor. Yoksa da kapı vizesi uygulayan adalardan birisine gitmek için yine az uğraşla kapı vizesi alıp, geçilebiliyor. Tabii böyle zamanlar her iki gümrük kapısında da bir kaç saatlik pasaport sırası beklemeye sebebiyet verse de geçirdiğiniz diğer saatler size keyif verecektir.

Prag – Peki ya Prag? Ne zaman soğuk olacağı belli olmasa da en insaflı davranabileceği zamanlardan birisi Temmuz-Ağustos ayı olduğu için doğru bir tercih olabilir. Prag benim Avrupa’da en sevdiğim şehirlerden. Paskalya zamanında gittiğimde bir kaç gün hafif yağmurlu akşamları ise çok serindi. Temmuz biterken akşamların serin olma ihtimali pek olmasa da yanınıza ince bir şal almak iyi olabilir. Gündüzleri yürüyerek şehri gezmek ve belki de benim gibi her caddede “gerçekten bu evler nasıl yüzyılları aşıp aynı kalmış” diye düşünmeden edemezsiniz. Bu arada Prag’a 5 gün çok olabileceğinden yanına Budapeşte ya da Viyana’yı da eklemek çok güzel olacaktır. Benim tercihim Budapeşte’den yana!

30 AĞUSTOS 2020 – PAZAR

29 EKİM 2020– PERŞEMBE

Yaz bitmiş, çalışma günleri yoğunlaşmış, yıl sonu yaklaşırken bizi mutlu edebilecek tek gün 29 Ekim. Tabii yine kendiliğinden hafta sonuna bağlanmadığı için bizim çabamızla onu 4 gün yapmamız gerekiyor. Sonbahar etkisiyle havalar soğusa da sararmış güz yapraklarını görebilecek rotalar ya da son bir yüzeyim ben diyenler için güzel bir zaman dilimi sunuyor bu tatil.

Tiflis : Ne vize istiyor ne pasaport. Nasıl yani diyenler için çipli kimliğinizin olması yetiyor Gürcistan’a gitmek için. Doğrusu güzel vakit geçirebileceğiniz şehirlerden. Özellikle son yıllarda açılan kaliteli mekanları, daha da turist dostu haline gelen tarihi bölgesi ve yerel yemekleri ile gidip gezmeye değer bir şehir Tiflis. 4 günü olanlar için ise günübirlik Kazbegi’ne gitmek kesinlikle düşünebileceğiniz yakın yerlerden.

Milano : Peki bu yazıda hiç İtalya’dan önerim olmaması? Elbette olmazdı. 4 güne uygun 2 rotalı önerilerimden diğeri de Milano + Como Gölü rotası. Milano çok rahat bir şehir, 2 günde rahat rahat geziliyor. Como da çok huzurlu bir göl ve yerleşim yeri. Güzel bir kahve, biraz dinlenmelik göl huzuru derken kışa hazırlık tatili olabilir.

Bu yazıdaki tarihleri aynı zamanda bir takvim haline getirdim. Şuradan indirebilirsiniz.


Şimdiden 2020 seyahat planlamaları başlasın o zaman!

Bunlar da ilginizi çekebilir;

2 YORUM

NilgünEkim 21, 2019 - 12:19

Üşenmeden tek tek okudum Harika bir İzin -tatil rotası Olmuş 👌🏻Şimdiden hepsini nöbet listeme işaretledim çok teşekkürler💋

Reply
esrageziyorEkim 21, 2019 - 19:46

Nilgün çok sevindim, çok teşekkürler 🙂

Reply

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.