Kiev Gezi Notları

esrageziyor

Ukrayna, Türk vatandaşlarının çipli kimlikle gidebileceği ülkeler arasına eklenir eklenmez sanırım yeni favori ülkelerimizden birisi oldu. Sanırım da değil basbayağı favorimiz oldu. Birisi bana yurtdışına çok çok çok çıkmak istiyorum ama…’lı bir cümle kursa, ben de O’na “bak o zaman sen ne yap biliyor musun, hiç pasaport almakla da uğraşma Ukrayna’da bulduğun bir şehre bilet al ve git” diyorum. Çünkü bu şekilde başlamak en kolayı.

Benim Kiev’e gitme amacımsa bulduğum ucuz biletti. 38$ tek kişi, git gel fiyatı. Aldığım günkü kura göre de sadece 140 liraya denk düşmesi, bu bileti almazsam olmayacağının apaçık göstergesiydi. Bunu sağlayan Ukrayna Havayolları’nın kampanyası ve minik bir not bu bileti 10 ay önceden satın aldığım için bu kadar uygun fiyata denk geldi. Bu havayollarına dair seyahat tecrübemi ve detayları da şuradaki yazımda anlattım.

Hangi havayolları ile Kiev’e uçabilirsiniz, çipli kimlikle Ukrayna’ya giriş nasıl oluyor, yanınıza hangi dövizi almalısınız, Ukrayna’da telefon hattı almak nasıl oluyor gibi sorularınız için “Ukrayna’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler” yazımı okumanızı tavsiye ederim.

 


ULAŞIM

Borispol(Boryspil) Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım : Burası Kiev merkeze 33 km uzaklıkta bulunan ve uçuşların çoğunun gerçekleştiği havaalanı. Havaalanından şehir merkezine ulaşmak kolay ama Kiev diğer Ukrayna şehirlerinden biraz daha pahalı. Bunu havaalanı ulaşımından anlamak mümkün. Lviv havaalanından şehir merkezine giden otobüs 5 grivna iken burada en uygun ulaşım 68 grivnaya denk geliyor.

Otobüs: Skybus isimli ayakta da yolcu alan bir otobüs firması sizi metro istasyonlarına kadar götürüyor. İlk metro istasyonunda(Kharkivska) ineceğiniz zaman 60 grivna, daha ilerideki bir istasyonda(Pivdennyi) ineceğiniz zaman 100 grivna ödemeniz gerekiyor.

Metro: Havaalanından direkt metro yok. O yüzden önce otobüse binip sonrasında bir metro durağında inmeniz gerekiyor. Metroya bindikten sonra gerekirse aktarma yaparak gideceğiniz yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Metro 8 grivna

Taksi: Havaalanındaki taksicilerin şehir merkezi için verdiği ilk fiyat 500 grivnaydı. Biz pazarlık yapmadık ama anlaşılan 300 grivna ortalamasında şehir merkezine ulaşım sağlanıyor.

Uber, Yandex Taksi, Ulkon: Bunların hepsi telefonunuza uygulamayı indirip, araç çağırabileceğiniz uygulamalar. Genel manada taksilerden daha uygun oldukları biliniyor. Eğer ki ulaşım için böyle bir uygulama kullanacaksanız Ukrayna’ya gitmeden önce telefonunuza uygulamayı indirip, kesinlikle giriş yapmanızı öneririm. Sonrasında sıkıntı yaşamazsınız. Havaalanından ücretsiz internet var fakat kapıdan çıkınca çekmiyor. O yüzden araç çağıracaksanız içerideyken çağırıp, dışarıda bekleyin. Bir de siz Arrival (geliş) kısmından araç çağırdığınızda, harita sizi Departure(gidiş) katında algılıyor, yani bir üst katta, o yüzden çağırdığınız araca not düşün ya da üst kata çıkıp araç çağırın. Nasıl isterseniz. Biz Uber çağırıp, Anavatan bölgesine gittik ve 250 grivna ödedik.

*Bu tip uygulamalarda günün saatine ve trafiğin durumuna yani yoğunluğa göre fiyatlar hep değişir. O yüzden fiyatları 5 dakika arayla kontrol edebilirsiniz. İsterseniz bir kaç uygulama indirip, uygulamalar arası fiyat değerlendirmesi de yapabilirsiniz.

Zhuliany Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım :Bu havaalanı ise Kiev’e 7km uzakta olduğundan ulaşım daha ekonomik. Yine otobüs, minibüs ya da trolleybus kullanarak ortalama 8 grivna karşılığında metro istasyonlarına ulaşmanız mümkün. Taksi fiyatları da ortalama 100-150 grivna.

Kiev İçi Ulaşım :En azından 3 gününüz varsa şehrin bir çok yerini yürüyerek gezebilirsiniz. İsterseniz de 3 farklı renkteki metro hattını ya da Uber gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Metroların en güzel yanı hem istasyonlarda hem de metroların içinde durakların isimlerinin İngilizce yazıyor olması. O yüzden nereden aktarma yapıp, nerede ineceğinizi bildiniz mi metro ile ulaşım çok kolay. Sadece metrolarda daha fazla tedbirli olmanız gerek diye uyarılar yapılıyor, bu yüzden eşyalarınıza dikkat edin. Tek yön metro bileti 8 grivna. Günlük ya da bir kaç günlük turist kartı gibi bir şeyler var mı diye aradım fakat bulamadım. Plastik jetonlarınız alıp metroya binebilirsiniz. Bazı istasyonlar çok fazla derinde olduğu için kapalı alan korkunuz varsa bu durumu değerlendirmenizi öneririm.


KONAKLAMA

Kiev, Ukrayna’nın en büyük şehri ve aynı zamanda da başkenti. Başkent olmasıyla birlikte geniş yollarında zaman zaman trafik de oluyor. Bu yüzden merkezi bir yerlerde ya da metro istasyonlarına yakın konumda bir yer seçmek şehri gezmek adına en avantajlısı olacaktır. Yürüyerek gezebilmek adına özellikle opera binasını ve bağımsızlık meydanını ana nokta alarak yer arayabilirsiniz.

Bizim 2 gün boyunca 11 Mirrors Design Hotel‘de misafir olduk. Hem konum olarak hem hizmet olarak neredeyse kusursuzdu. Kendisi ekonomik seçeneklerden değil ama farklı bir deneyim arıyorsanız size göre olabilir.

Eğer tam olarak merkezi yerlerde kalmak istiyorsanız, arama çubuğuna yazmanız gereken yerler şunlar; Independence Square ( Bağımsızlık Meydanı), Khreschatyk Street (ana cadde). Pechersk ve Shevchenkivskyi mahallelerinin de merkez kısmına yakın taraflarında bir yer bulursanız yürümek kolay olur ya da yine bu mahalleler içinde metro istasyonlarına yakın bir yer bulursanız ulaşımınız yine kolay olur.

Airbnb aramalarınız için daha spesifik olarak şunları yazarak arama yapabilirsiniz; Kontraktova ploshcha, Universytet, Olimpiiska, Arsenalna.

Daha önce Kiev’e gidip, önerilen 2 hostel var; Dream House Hostel, Good Dreams Hostel. Fakat siz yine de yorumlarına ve konumlarına bakmadan karar vermeyin.

GEZİLECEK YERLER

Kiev’i düşününce aklıma gezilecek yer olarak gelen ilk şey kesinlikle kiliseler. Çok çok fazla kilise var bu şehirde. Şehrin binaları 14. yüzyıldan beri değişerek günümüze gelmiş, bu da 30’dan fazla mimari stili birleştiriyor. Bu yüzden size önerim, yazdığım gezilecek yerleri haritanıza işaretleyerek kendinize gün ve zaman planı yapmanız. Çünkü şehirde gezilecek yerlerin küme küme sıralanmış gibi. Her kümede birbirine yakın görülecek yerler bulunuyor ve harita üstünde işaretleme yapınca her küme kendiliğinden ortaya çıkıyor. Google Maps ya da Maps.me uygulamalarını ücretsiz olarak indirebilir yine bu uygulamalardan gideceğiniz ülkenin ya da şehrin haritasını ücretsiz olarak çevrimdışı kaydedebilirsiniz.

Bir de söylemem gerek ki Kiev’de farklı bir uygulamaya rastladım. Bir yere giriş ücreti var bir de aynı yere giriş artı profesyonel makine ile fotoğraf çekim ücreti var. Örneğin Mağaralar Manastırı’na kişi başı giriş 50 grivna ise, makinenizle fotoğraf çekmek istiyorsanız 30 grivna daha ödemeniz gerekiyor. Telefonlarla çekim yapmak serbest fakat makine işin içine girdiğinde bunu talep ediyorlar. Bazı yerlerde sık sık görevli geziyor, bazılarında ise makinenizi kullanabiliyorsunuz elbette ama bu durumun bana garip(!) geldiğini söylemem gerek.

Kiliseler ve Katedraller
Kiev bir sebepten kubbeler şehri olarak anılıyor. Sebep de Rus döneminden günümüze kadar inşa edilen yaklaşık 950 kilise ve katedrale sahip olması. İsimleri orijinal ismiyle yazıyorum ki hem konum olarak hem gerektiği zaman bulmak zor olmasın.

-Saint Michael’s Golden-Domed Monastery
-Saint Sophia’s Cathedral
-Pechersk Lavra ( Mağaralar Manastırı)
-Saint Volodymyr’s Cathedral
-Gothic Saint Nicholas Roman Catholic Cathedral

Meydanlar ve Parklar
Goethe, Kiev için “Parkların içine şehir kurmuşlar.” demiş. Yoruldum, şöyle kenarda dinleneyim desen park. Sağdan soldan arabalar geçerken orta kısmı da kocaman park yapıp yürürken keyif al demişler resmen.

-Krescatik Meydanı : Pazar günleri trafiğe kapalı, Kiev’in en turistik caddesi ve meydanı.
-Bağımsızlık Meydanı (Nezaleshnosti) : Bir çok restoranı bu meydanda bulabilirsiniz, her yere de yakın.
-Hryshko Ulusal Botanik Parkı : Spor yapmak için de manzaralar için de çok güzel. Giriş ücreti 50 grivna.
-Taras Shevchenko Parkı : İçinde kırmızı üniversite var ve şehrin merkezinde.
-Anavatan :Burası Anavatan Heykeli’nin bulunduğu bir alan ve genel adı Anavatan olarak geçiyor. Heykel, Nazi-Sovyet Savaşı’nın anısına inşa edilmiş. Müzeler, açık havada görebileceğiniz tanklar ve uçaklar ve panaromik bir Kiev manzarası için buraya gelebilirsiniz.
-Hydropark :Dinyeper nehri üstünde bulunan park, sıcak mevsimde Kiev’in plajı olarak kullanılıyor. Aynı zamanda bir park alanı içinde yer aldığından diğer mevsimlerde sessiz, sakin bir yer. İsterseniz park alanının içindeki Kiev in Miniature’ü de ziyaret edebilirsiniz.

Müzeler
-Museum of Folk Architecture and Folkways of Ukraine (Pyrohiv) : Ukrayna kültürünü ve geleneklerini keşfetmek için Pirohiv Açıkhava Müzesi çok ilgi gören bir müze. Avrupa’nın en büyük açık hava müzelerinden birisi ve yel değirmenleri, eski evler; doğayla iç içe tarihi bir alan. Şehir merkezinden 10 km kadar uzakta. Taksi ile gitmek isterseniz 250-400 grivna arası, pazarlığınıza göre bir fiyata gidebilirsiniz. Eğer metro ile gitmek isterseniz M2 hattına binip “Vystavkovyi Tsentr” durağında iniyorsunuz ve 11 numaları troleybusa binmeniz gerekiyor. Troleybus sizi yol kenarında bırakıyor ve açık hava müzesine doğru 1 km kadar yürümeniz gerekiyor. 10-18 saatleri arasında açık olduğu için kendinizi buna göre ayarlayın. Başka sorularınız olursa şuradan resmi Facebook sayfalarına ulaşabilirsiniz.

-Sokak Müzesi ( One Street Museum) : Andriyivski yokuşundaki bu müze şehrin en popüler müzelerinden.

-İkinci Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Ulusal Müzesi :
Anavatan Heykeli’nin altında bulunuyor bu müze, hem iç mekan hem de dış mekan sergilerine sahip.

-Ulusal Çernobil Müzesi :
Çernobilin yaşandığı bölgeyi değil bu müzeyi görmek istemiştim fakat en baştan söylemeliyim ki Pazar günleri müze kapalı(ymış). Bu yüzden siz müzeyi Pazartesi’den Pazar’a sabah 10 akşam 18 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Bu müzede Çernobil nükleer felaketinin tarihini ve belgelerle, fotoğraflarla sonrasında yaşananları görebilirsiniz. Müzenin girişi 20 grivna, rehberle gezmek isterseniz fiyatlar değişiyor.

* Eğer Kiev’e yaklaşık 2 saat uzaklıktaki Çernobil alanını gezmek istiyorsanız bir tur aracılığıyla gitmek zorundasınız, bireysel olarak alana alınmıyorsunuz, özel izinler gerekiyor. Bu yüzden seyahatinizden en az 1 hafta önce internetten ya da gidenler aracılığıyla bir tur şirketi bularak iletişime geçmeniz öneriliyor. Tur ücretleri 80$ ile 150$ arasında değişiyor. Tüm gün süren bir aktivite olduğundan planınızı buna göre yapabilirsiniz. Yanınızda kimliğiniz ya da pasaportunuz olmak zorunda. Yine de unutmamak gerek ki radyasyon etkileri hala devam eden bir bölge, bunu da göz önüne almanız gerekiyor.

Diğer müzelerden bir kaçı; Ukrayna Tarihi Müzesi,Kiev Tarihi Müzesi,Ulusal Sanat Müzesi

Yapılar

-Altın Kapı :11.yüzyılda Kiev surlarının kapısı olan Altın Kapı, Orta Çağ’da bir kaç kez değişimler geçirmiş ve 1982 yılında komple baştan yapılmış. Yani göreceğiniz hiç bir şeyin tarihi gerçekliği yok fakat merkezi bir kısımda bulunduğundan geçerken görebilirsiniz. Bir de arka kısmında hep tezgahlar kurulu oluyor, özellikle çiçekçiler. Tam dönüş günümüzde, Pazartesi sabahı bir de çorap satan bir tezgaha denk geldim. Çoraptan bize ne demeyenler için, çok güzel ve uygun yünlü çoraplar vardı. Oralarda üşümeme sebepleri ona göre giyinmeleri. Belki size de denk gelirse diye aklınızda olsun dedim.

-Chimaeras Evi
-Mariyinsky Sarayı

Metro İstasyonları

Savaş zamanı sığınak olarak kullanıldığı için çok çok fazla derine yapılmış metro istasyonları da Kiev’de gezebileceğiniz yerlerden. Özellikle Sovyet dönemi mimarisini görmek isterseniz, bir metro bileti ile bir çok istasyonu görmeniz mümkün.

En görülesi ve popüler metro istasyonları da şunlar; Teatralna, Khreshchatyk, Dnipro, Arsenalna, Universitet, Vokzalna, Shuilavska, Zoloti Vorota.

Turistik Yerler

-Andirivsky Yokuşu :Hafta sonu şehrin en kalabalık en canlı yerine gelmek isterseniz bulunmanız gereken yer bu yokuş! Sağlı sollu hediyelik eşya satıcıları, kafeler, restoranlar, arnavut taşlı bir yokuş ve yokuşun sonunda harika bir şehir manzarası olan Aziz Andreas Kilisesi. Popüler yeme içme yerlerinin yanında bazı tezgahlarda kazıklanmadan magnet alabilirsiniz.

– Podil Bölgesi :Ukrayna’nın en eski yerleşim yerlerinden birisi Podil. Günümüzde hem lokaller hem de turistler güzel mimari, tarihi anıtlar ve bohem havası için bu bölgeye geliyorlar. Hem orijinal halini koruması hem de güvenli bir alan olmasıyla hemen hemen her turistin uğrak noktalarından birisi Podil.

-Ulusal Opera Binası : Burası hem etkileyici güzellikle bir yapı hem de Opera. Ukrayna’nın en iyi operalarından biri kabul ediliyor. İki kalabalık caddenin kesişme noktasında yer alıyor. Bulmak için çok çaba sarf etmenize gerek yok ama fırsatınız olursa bir şeyler izlemek için buraya gelmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Doğruya doğru çoğumuz opera kültürüne sahip değiliz ama Kiev’e gitmişken bunu uygun fiyata deneyimleme imkanımız varken neden tecrübe etmeyelim? 10 liradan 115 liraya, değişen fiyatlarda bilet bulabilirsiniz. Seçtiğiniz koltuğua göre bilet fiyatı değişiyor.

Opera bileti nasıl alınır?
1. Operanın resmi sayfasını şuradan açın,
2. Karşınıza çıkan sayfadan tarihinize göre bir gösteri seçin, tıklayın ve en alt kısmına inip “Buy a Ticket” butonuna tıklayın,
3. Tarihinizi doğru seçtiğinizden emin olup, kendinize göre koltuk seçin. Balkon kısımlarında olacaksanız önlerde oturmaya özen gösterin. Seçiminizi yaptıktan sonra “Order”a tıklayın.
4. Çıkan sayfada istenilen bilgileri doldurarak, üyeliğinizi gerçekleştirin. Mail adresinizi doğru yazın, biletler yazdığınız hesaba gelecek.
5. Make Payment diyip ilerledikten sonra karşınıza yine tıklayabileceğiniz tek kutucukta “OллaTa KapTKIO” yazıyor olacak. Tıklayın, bilgileri girin ve ödemeyi gerçekleştirin.
6. Ödeme yaptıktan sonra çıkan sayfanın da ekran görüntüsünü almayı unutmayın, n’olur nolmaz. Sonrasında da mailinize gelen biletlerin çıktısını almayı kesinlikle unutmayın. Belki telefonunuzdan da göstererek barkodları okutmanız mümkündür ama belli olmaz.
7. Elinizde bilet olsun istiyorsanız, Opera’nın gişesinden biletlerinizi alabilirsiniz ama bu zorunlu değil. Biz sadece maile gelen çıktıları alarak direkt kapıya gittik ve görevli kağıda bakıp, kenarını yırttı ve biletimiz onaylanmış oldu. Salona girerken biletinizi gösterin ki görevliler kapınızı ve koltuğunuzu göstersin. Sormaktan çekinmeyin, hemen yardımcı oluyorlar.

* Operaya girdikten sonra herkes nereye gidiyorsa onları takip ederek gittik. Girince önce alt kata iniliyormuş, alt kat vestiyor. Herkes ücretsiz olarak paltosunu, şalını, şapkasını işte otururken size fazlalık yaratacak ne varsa buraya bırakıyor. Ortam, çalışan ablaların neredeyse hepsinin 60 yaş üstü oluşu, gelenlerin şıklığı ve opera salonuna çıkmadan önce vestiyer kısmındaki aynalarda kendilerine bakışları, saçlarını taramaları… tüm bu detaylar beni operadan daha çok etkilemiş olabilir. Hemen hemen herkes şık ve özenle hazırlanıp gelmişti operaya. Biz göze batmayan spor şıklığımızla gittik, bizim gibi olan bir azınlık da vardı elbette. Yazılı bir kural olarak görmedim ama sanırım uygun standartlarda giysi ile operaya gitmek uygun oluyor.

YEMEK

Sanırım en keyifli konuya geldim. Gerçi ben bütçe açısından beklentilerim çok daha büyük gitmiştim ama Kiev, Lviv kadar uygun değildi. Ya da şöyle diyeyim Lviv’le Kiev’e gidişimde arada 9 ay vardı ve bu 9 aydaki kur değişimi, Grivna’nın Lira karşısında öyle ya da böyle değer kazanması ve Lviv’in sandığımdan da uygun olması sebebiyle Kiev’de ücretler genelde Türkiye ortalamasında geldi. Bu demek değil ki uygun değil ama çok ucuz tabirini kullanmak mümkün değil. Güzel haber Kiev’de bir çok ülkenin mutfağını deneme imkanınız var. Vietnam, Kore, Hindistan, Gürcistan… her birinden restoranı merkezi yerlerde bulabiliyorsunuz.

*Mekanların ismine tıklarsanız Instagram sayfalarına gidebilirsiniz.


Bali Bowl Cafe

Kiev’e iner inmez gezmeye başladığımız için, otele gitmeden önce yakın mesafedeki Bali konseptli bu kafeyi denemek istedik. Biz tam da Cadılar Bayramı zamanında gittiğimizden neredeyse tüm mekanlar bu konseptle süslenmişti. Burası da Bali mobilyalarının kabakla perçinlenmiş hali olmuştu ama çok da güzeldi. Özellikle vegan beslenenler ya da bowl sevenler için çok tatlı bir mekan. Kahve ve kahvaltılık olarak tercih edilebilir.

-Portakal suyu : 70 grivna, Matcha bowl : 130 grivna, Avocado roll : 99 grivna


Puzata Hata (Пузата Хата)

Sadece Kiev’de değil Ukrayna’nın bir çok şehrinde tabiri caizse adım başı bulabileceğiniz uygun fiyatlı bir restoran. Tabldot usulü çalışıyor. Bir tepsi alıp, sırasıyla yemeklerin önünden geçiyorsunuz ve beğendiklerinizi alıyorsunuz. Maalesef çoğunlukla yemeklerin içinde ne olduğunu anlayabileceğiniz bir açıklama ya da İngilizce konuşan birileri olmuyor ama tavuk ve patates kelimelerini çoğunluğu biliyor, bu da size az biraz da olsa seçim konusunda kolaylık sağlıyor. Neler aldığımızı söyleyemem ama gördüğünüz tepsi için 122 grivna ödedik.


Dogz and Burgers

Adından da anlaşılacağı üzere burası hotdog ve hamburger yapıyor ve genel fiyatları 1€’nun altında. Biz denk gelince 1’er istiridye yemek istedik ve uğradık. Sıradaki kitle ve oturanlara bakınca burasının kitlesi tamamen öğrenciler ve gençler gibi duruyordu. Size uygun bir şeyler varsa denemek isteyebilirsiniz.

– İstiridye (tane) = 29 grivna


Bursa Kyiv

Bursa’da yaşayan birisi olarak Instagram’dan Kiev mekanlarını tararken bulduk mu yine Bursa’lı birisini demiştim ama aslında o iş öyle değilmiş, burası has be has Ukraynalı bir otel. Ukrayna’nın yakın tarihinde de Bursa’ya dair bir olaylar yaşanmış ama bunun bizim ülkedeki Bursa ile hiç bir ilgisi yok. Biz buraya hem tanışmak hem de bir şeyler yiyip, keyifli teras barında bir şeyler içmek için uğradık. Eğer siz de Kiev’de yemek için farklı bir seçenek arıyorsanız bu otelin restoranını ya da terasındaki barı değerlendirebilirsiniz. Özellikle Alman birası NOAM’ı denemek için bile gelebilirsiniz.


Paul

Aslen Fransız olan Paul’un 2 şubesi de Kiev’de bulunuyor. Biz bir akşam yemeği sonrası otele dönerken denk gelince bir kahvelik uğramak istedik. Yanına da Halloween konseptli bir kaç tatlı atıştırmalık. Burası uygun fiyatlı sayılabilecek bir kafe değil ama özellikle Kiev’de kahvaltı için çok tercih edilen yerlerden. Kruvasan severlerin uğramadan geçmediğini biliyorum.

Otelimizde tüm günü geçirebilecek güzellikte kahvaltılar yaptığımız için 2 günde yeme içmeye dair çok fazla yer deneme şansımız olmadı ama ben sizin için ön araştırma yapıp kaydettiğim tüm restoranları listeliyorum. Beğendiklerinizi seçip seçip gidebilirsiniz.

Milk Bar, burada kahvaltı yapmayanı dövüyorlar gibi bir şey ama biz eksikliğini hissetmedik. Mimosa Pizza, gitmeden bana önerilen pizzacılardan. Farklı mutfaklar için China Hi, Vietnam Hi. Kiev’de Paris sokaklarında bir kafede gibi hissetmek istiyorsanız gitmeniz gereken yer La Fabrique. Deniz ürünleri için Bsrbia. Bir kamyondan yol üstü hamburger ya da taco atıştırmak isterseniz de Obama Burgers‘a uğrayabilirsiniz.


ALIŞVERİŞ

Eğer ki ülkenin ucuzluğunu fırsat bilip doyasıya alışveriş yaparım ben burada diyorsanız, hevesinizi kırmak istemem ama fiyatlar pek de öyle değil. Belki bit pazarı gibi yerlerde güzel şeyler bulabilirsiniz ama genel manada çok çok ucuz denilebilecek bir şey yok.

Gündelik markalar için alışveriş merkezi ararsanız; SkyMall, Ocean Plaza, Gulliver ve Dream Town gidebilecekleriniz.

Lüks markaları bulmak isterseniz ; Mandarin Plaza ve Tsum gitmeniz gereken yerler

Outlet isterseniz; Manufactura Outlet

Bit pazarı isterim ben derseniz; Lesnoy Flea Market

Kapalı pazar alanı görmek için de; Besarabsky Market

Tasarım mağazalar seviyorsanız bu da benden size bonus öneri; Vsi Svoi Store 34


Kiev’de yapabileceklerinize dair benden bu kadar. Yeni seyahatlerimi izlemek isterseniz beni Instagram’da takip etmeyi unutmayın.

Bunlar da ilginizi çekebilir;

12 YORUM

ÖzgeHaziran 11, 2019 - 13:17

Merhaba, tatil öncesi sanırım 20 tane blog okumuşumdur ama sizinki kadar ayrıntılı ve belirleyici olanına denk gelmedim. Ukrayna öncesi tatil planlarken ilaç gibi geldi siteniz 🙂 Kiev’de sanırım iki gün konaklamışsınız. Tüm bu yazdığınız yerleri iki gün içerisinde görme şansınız oldu mu peki? Biz de Kiev’de iki gece konaklayıp Lviv’e geçmeyi düşünüyoruz ama Kiev daha büyük bir yer olduğu için az olan günümüzde tam olarak nereleri görmeliyiz karar veremedik.

Reply
esrageziyorHaziran 16, 2019 - 19:39

Özge merhaba. Bir çoğunu gezdik zaten çoğu birbirine yakın yürüme rotasında yerler. O yüzden gitmeden tek tek görsellere bakarak haritanıza işaretlerseniz size de kolay olacaktır. Sevgiler 🙂

Reply
FundaEkim 6, 2019 - 13:45

Merhaba Esra.
Öncelikle bu notlar için çok çok teşekkürler <3
Ben yemekle ve alışverişle ilgili bir şey sormak istiyorum.
Yemek yerken vegan usulü yemek yapan kafe/restoranlara denk geldiniz mi veya deneyimlediğiniz var mı?
Bir de bir pazarından bahsetmişsiniz ben de yine uygun fiyatlı hediyelik eşyalar arıyorum evde kullanmak veya birilerine hediye etmek için bunlardan da dikkatinizi çeken olduysa paylaşabilir misiniz?
Şimdiden teşekkür ederim. 🙂

Reply
esrageziyorEkim 20, 2019 - 15:36

Funda merhaba,

Eminim vardır ama biz Kiev’de bakmadık, Lviv’de sık sık görmüştüm.

Pazarda çok fazla şey vardı ama özellikle hatırladığım bir şey yok ama kesinlikle hediyelik bir şeyler bulmak mümkündü.

Reply
TurgayHaziran 19, 2019 - 10:52

Kiev şehrini en güzel ve en net anlatan bir yazi. Emeginiz icin cok tesekkür ederim.

Reply
esrageziyorHaziran 19, 2019 - 21:06

Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙂

Reply
Meryem çelikTemmuz 12, 2019 - 18:06

Esra hanım merhaba.şu an kievde yim.pyrhov açık hava müzesi için daha fazla bilgi alabilir miyim.gitmeye değer mi.videolarında gösteriler var .hergün oluyor mu şenlik gibi.orda kahvaltı yapabilir miyiz ayrıca.sevgiler

Reply
esrageziyorTemmuz 23, 2019 - 13:10

Merhaba,

Gitmediğim için benim de detaylı bilgim yok.

Reply
EsmaTemmuz 13, 2019 - 22:18

merhaba Esra, ukraynada lviv kiev odessa arası tren bileti bakıyoruz biletler oldukça pahalı öğrenci indirimi veya daha uyguna alabileceğimiz bir yol var mı?

Reply
esrageziyorTemmuz 23, 2019 - 13:10

Esma merhaba,

Belki Omio.com üstünden bakabilirsiniz biletlere. Şu “https://www.omio.com/travel-bonus?ic=esrab5d2v0l0k” linkten kayıt olursanız 40euro ve üstü bilet satın alımları için 10euro indiriminiz olur. Onun dışında ben de bilmiyorum.

Reply
GökşenEkim 30, 2019 - 05:38

Merhaba,
Kiev gezi notları yazın oldukça açıkayıcı ve net olmuş 🙂 Emeğine sağlık.
2018 yılında gidip ardından tadı damağımda kalınca 2020 yılı için Ukrayna Havayollarından 10ay öncesinden bileti alıp unuttum 🙂 Senin dediğin gibi erken almak gerekiyor bileti.

https://www.gezginstar.com/

Reply
FatihKasım 7, 2019 - 15:06

Selamlar. Her gezi herkes için farklı duygular ya da farklı olasılıklar getirebilir. Yaşım 40. Burda gerçekçi bir izlenim anlatmak gerekirse, öncelikle kamu, özel sektör ya da otelde çalışan bayanlara dikkat etmek önemlidir çünkü bir şekilde size hizmet sunarken sizi maddi açıdan direkt yoluyolar.Sert ve yeteri kadar yardımsever olmamakla birlikte ters bakmaları da olası. Yani buraya gelen Türkleri ya da yabancıları, çalışan kesim düşünülenin aksine bir durum olarak Türk erkekleri değil de Ukraynalı bayanlar yoluyor. Bir alışveriş merkezinde su 9.90 uha iken kaldığım Royal Olimpic Otelde bir su istediğimde 55 uha istedi bir ergen. Yani 10kat fark fiyatı var. Ergenlere de dikkat etmek lazım. Bazı döviz büroları da öyle kıstırmaya kalkıyorlar fakat halktan birilerine bir şey sorduğunuzda oldukça yardımsever dosthane ve iyi davranıyolar telefondan internete bağlanıp size yol gösteriyorlar. Sağolsunlar. Royal Olimpic Otel internet sitesinde havaalanına 1.2km falan diyor. Hayır. Borispol havaalanına uzaklığı 40km.Yani zorluklar çekerek otele ulşabildim. Fiyatına kanmayın. Tv kanalları daha duyarlı ve kamuda v.s olan yolsuzlukları çarpıklıkları ortaya çıkarıp önemsiyor daha bi yararlı kanallar Newsone gibi ve düzeyli. Sonuçta bir Avrupa ülkesi stres kargaşa pek yok cadde ve sokaklar gezilebilir. Kahve dükkanları ve mağazaları oldukça yaygın. Fakat insan sokaklarda gezerek ne kadar yapabilir ki:) Değişiklik kafa dinleme v. S. Şehirde iş ticaret ekonomi sanayii çok yaygın değil. Lüks ve tanınmış mağazlar da var. 200 kişini hayatını kaybettiği bir meydan var. Bu meydanda yaşamını yitiren bir sanatçının fotoğrafları var. Merkezi bir yerde otel fiyatını sorduğumuzda 1000dolar günlük fiyat demişlerdi. Zengin bir kesim de var. Bence ülkenin ya da şehrin durumu çok iyi değil Orta şeker. Toparlanması lazım. Bir Avrupa şehrinden bahsediyoruz diye düşündüğümüzden. Bir ideolojik oluşum daha hareket bereket olmalı, olabilir. Ama sevimli iyi bir yer diyebilirim Kiev. Bizim ülkedeki gibi medyası ele geçirlmemiş. Trafik yok sanmayın bazı yerlerde trafik de olabiliyor. Bir de son olarak şunu ekleyim özellikle Euronews de bahsedildiği üzere Türkler için burası Seks Turizmi bölgesi v. S. Bu işlerle uğraşanlar bence tekinsiz alt tabaka keko tabir ettiğimiz tipler. Bu işlere bulaşmayın kardeşim. Ya da tercihilerinizi kendinize saklayın. Ayıp bunu turizmi mi olur. Euronews de haberi yapan arkadaşı kınıyorum. İsteyen istediği tercihi yapar beni elbette bağlamaz. Evlilik gibi kutsal bir müesse vardır.Kiev’in havası temiz ve güzel fakat genelde kapalı. Aşırı soğuk yok.

Reply

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.