AnasayfaSlider Vizesiz Gidilen Ülkeler Listesi (2020)

Vizesiz Gidilen Ülkeler Listesi (2020)

esrageziyor

Pandemi günlerinde seyahat etmek daha doğrusu uçakla seyahat etmek pek yakın bir ihtimal gibi görünmese de bazı şeyleri önceden bilip, zamanı gelince uygulamak için bu günler güzel bir fırsat olabilir.

Özellikle seyahatler tamamen başladığı zaman, hali hazırda da bir pasaportu olanlar için vize gerektirmeyen ülkelere seyahat etmek çoğu kişinin ilk seçeneği olacaktır. Eğer pasaportunuz yoksa siz burayı okuyabilirsiniz, pasaportu olanlar için ben anlatmaya devam ediyorum.

Neden Vizesiz Ülkeler?

İlk sebep çok bariz, vize için ekstra para ödememiz gerekmiyor! Her daim yükselen döviz kuru karşısında bu vize ücreti olayı bizim için daha önemli bir hal aldı çünkü Schengen vizesi için ortalama 100 Euro sadece vize ücreti ödemek gerekirken, bu paraya yakın ve vizesiz olan ülkelere gidiş dönüş uçak bileti bulmak mümkün oluyor.

Vizesiz ülkeler için uçak bileti ararken Enuygun.com gibi fiyat karşılaştırması yapan sitelere göz atarak uygun fiyatlı bir bilet bulmak mümkün oluyor. Eğer seyahate çıkmanıza daha zaman varsa birkaç hafta bilet fiyatlarını takip ederek sonrasında satın almak en mantıklısı. Yabancı kaynaklı sitelerden bu dönemde bilet satın almamanız, iade ve değişiklik gibi durumlarda iletişim zorluluğu yaşamamak adına mantıklı olabilir. En azından ben bir süre için böyle yapmayı düşünüyorum ve bu yüzden Enuygun.com gibi Türk sitelerini tercih ederim.

Vizesiz ülkelerin bir güzel yanı da çoğunun Euro ya da Dolar gibi bir para birimi değil de kendi paralarını kullanıyor olması. Bu durum çoğu ülke için bizim maddi olarak daha rahat bir yurt dışı seyahati yapmamız açısından güzel oluyor.

Euro ve Dolar Kullanmayan Ülkelerde Para Kullanımı

Gideceğiniz ülkenin kendi para birimi olsa dahi Euro ya da Dolar’dan birisini daha ağırlıklı olarak kullanıyor olmalı, öncelikli onu öğrenin ve o para biriminden muhakkak yanınızda nakit olarak bulundurun.

Gittiğiniz ülkenin parasına ulaşma konusunda benim izlediğim yol hep aynı, kendi Türkiye’de kullandığım bankamatik kartlarımdan birisi ile gittiğim ülkede ATM’den para çekiyorum. ATM’lerde dil seçeneği olarak İngilizce oluyor, ne kadar çekeceğinizi belirliyorsunuz ve kullandığınız ATM bu işlem için sizden komisyon kesip kesmeyeceğini ekranda yazıyor. Gerekiyorsa havaalanında ihtiyacım olacak kadar çekip asıl para çekme işini şehir merkezine gittiğim zaman yapıyorum.

Tabii bu işlem için banka kartınızın yurt dışı işlemlere açık olduğundan emin olmanız gerekiyor. Online bankacılıktan da çektiğiniz paranın kurunu görebiliyorsunuz. Böylece 2 kez kur kaybına uğramadan para çekmek bence daha mantıklı ve pratik oluyor.

Yalnız unutmayın, nereye giderseniz gidin sadece Türk Lirası ile gitmeyin, bu mantıklı bir yöntem olmayacaktır. Olası olumsuz durumlara karşı banka kartınıza harcayacağınız miktar kadar para koyarsanız, para çekerken de sıkıntı yaşamazsınız ya da kartınıza bir şey olursa içindeki miktarı düşünerek daha rahat hareket edebilirsiniz.

Bir diğer uyarım da banka önündeki bankamatiklerden para çekmeniz! Market içlerinden, dükkanlardaki ATM’lerden çok çok zorda kalmadıkça para çekmeyin çünkü çoğunlukla güvenilir değiller. Bir bankanın önündeki ATM olmasına ya da gitmeden araştırıp, iyi bankaların birisinin ATM’si olmasına dikkat edin.

Vize İstemeyen Ülkelerde Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor

Aslında tüm seyahatler için çoğu şey aynı; güvenliğini sağla, seyahat sağlık sigortanı yaptır, zor durumlar için belirli bir parayı kenara ayır, az eşyayla seyahat et ve seyahatin tadını çıkar!

Bunların dışında, özellikle vizesiz seyahat edilecek ülkeler Türk vatandaşlarından bir takım ekstralar isteyebiliyorlar. Bir kaçını örnek vermem gerekirse; Ukrayna’ya gidecekseniz eğer gidiş-dönüş uçak bileti, konaklama yerinizin çıktısı ve onların belirlediği kadar nakit parayı yanınızda bulundurmanız gerekli. Arnavutluk ise gidiş-dönüş uçak biletinin onların ülkesinden olmasını istiyor çoğu zaman, bu yüzden mağdur olup ülkeye alınmayan insanlar oluyor ara ara.

Yani burada önemli olan gideceğiniz ülkenin resmi konsolosluk sayfalarına göz atarak özellikle ne gibi belgeler istiyor diye bakmak. Elinizde vize olsa dahi gittiğiniz ülkede sınır kontrolünde ülkeye giriş yapabileceğiniz kesin değilken, bu şekilde vizesiz seyahatlerde bazen güvenliği çok daha fazla önemseyen sistemlerle karşılaşmak mümkün oluyor.

Bazı ülkelerin vizelerini hem kapıda hem online olarak almak mümkün oluyor. Böyle ülkelerde her iki türlü vizenin de kolay ve zor yanlarına, elbette bir de ücretliyse ücretlerine bakarak değerlendirmek de yapılması mantıklı olacak şeylerden. Yazı her ne kadar vizesiz ülkeler üstüne olsa da kapıda vize + online vize gibi kolayca vize alınabilecek ülkeler de bu yazının içinde ve listelerde yer alıyor. Çünkü bu ülkeler genelde vize alırken sizi neredeyse hiç uğraştırmadan belirli bir meblağ karşılığında ya çıktı olarak ya da pasaportunuza yapıştırarak vizeyi veriyor.

Gideceğiniz herhangi bir ülke için ilk bilgilere dışişlerinin resmi sayfasından bakabilirsiniz. Aynı zamanda özel bir aşı gerektiriyor mu diye de seyahatsagligi.gov.tr’den kontrol edebilirsiniz.

*Eğer yeşil, diplomatik ya da hizmet pasaportuna sahipseniz onlar için uygulamalar farklı olabileceğinden lütfen buradaki linkten kontrol edin. Burada yazdıklarım bordo (umuma mahsus) pasaport için geçerli olan vizesiz ülkelerdir.

ÇİPLİ KİMLİK KARTI İLE GİDİLEN ÜLKELER

Baştan söylemeliyim ki eski kimlikleriniz ile bu listedeki ülkelere gidemiyorsunuz, bunun için yeni olan çipli kimlik kartlarını almanız yani kimliklerinizi yenilemeniz gerekiyor. Kimlikle giriş yapacağınız ülkelerde bir form doldurarak ülkeye giriş yapıyorsunuz ve ülkeden çıkış yapana dek o formu kaybetmemeniz önemli.

1. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ( Yavru vatan olmasından dolayı eski kimlikle giriş hala mümkün )
2. Ukrayna
3. Gürcistan
4. Moldova

PASAPORTLA -VİZE ALMADAN- GİDİLEBİLEN ÜLKELER

AVRUPA
1. Arnavutluk
2. Karadağ
3. Kosova
4. Makedonya
5. Sırbistan
6. Bosna Hersek
7. Belarus (Beyaz Rusya)
8. Azerbaycan


ASYA
1. Bahreyn (e-vize)
2. Doğu Timor
3. Endonezya
4. Ermenistan
5. Filipinler
6. Güney Kore
7. Japonya
8. Hong Kong
9. Makao
10. Maldivler
11. Malezya
12. Lübnan
13. Singapur
14. Sri Lanka
15. Suriye
16. Tayland
17. Ürdün
18. İran
19. Kazakistan
20. Kırgızistan
21. Afganistan
22. Brunei
23. Kamboçya (e-vize)
24. Tayvan (e-vize)

GÜNEY AMERİKA
1. Antigua ve Barbuda Adaları
2. Arjantin
3. Bahamalar
4. Barbados
5. Belize
6. Bolivya
7. Brezilya
8. Britanya Virjin Adaları
9. Dominika
10. Dominik Cumhuriyeti
11. Ekvador
12. El Salvador
13. Guatemala
14. Haiti
15. Honduras
16. Jamaika
17. Kolombiya
18. Kosta Rika
19. Montserrat
20. Nikaragua
21. Panama
22. Paraguay
23. Peru
24. Saint Kitts ve Nevis Adaları
25. Saint Lucia
26. Saint Vincent ve Grenadinler Adaları
27. Şili
28. Trinidad ve Tobago
29. Turks ve Caicos Adaları
30. Uruguay
31. Venezuela


AFRİKA
1. Botsvana
2. Fas
3. Güney Afrika Cumhuriyeti
4. Libya
5. Mauritius
6. Seyşel Adaları
7. Svaziland
8. Tunus


AVUSTRALYA
1. Cook Adaları
2. Fiji
3. Mikronezya
4. Niue
5. Palau
6. Samoa
7. Tuvalu


Burada yazdığım ülkelerin bazısı için ülkede 30 gün, bazısında 90 bazısında ise 180 gün kalma izni oluyor tek seferde. Gitmeden önce bu durumu kesinlikle kontrol etmenizi öneririm. Eğer aradığınız ülke bu listede yok ise ona da bu linktren bakabilirsiniz. Kontrol etmek için de buraya tıklayarak Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları resmi sayfasına gidebilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir;

1 Yorum bırak

Yol GünlüğüTemmuz 22, 2020 - 20:18

Şahane bir yazı olmuş. 🙂

Reply

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.