AnasayfaÜlkelerAvrupaYunanistanKos Adası Kos : Gezilecek Yerler & Yemek

Kos : Gezilecek Yerler & Yemek

esrageziyor

2017’den beri haftasonuyla birleşen resmi tatillerin adresi bizim için yakın adalar oldu. Kos için de birleştirme planımız vardı ama seyahatimize 1 hafta kala uygun bir Bodrum bileti bulunca, Kos’u 2 güne sığdırabileceğimizi görmüş olduk. Türkiye’ye en yakın adalardan birisi olması, dahası Bodrum gibi popüler bir tatil yerine hızlı katamaranla sadece 20 dakika mesafede olması Kos’a bir gitsek mi diye akıllara düşürüyor. Zaten hali hazırda pasaportunuz ve Bodrum’da geçirecek günleriniz varsa Kos’u da planınıza dahil etmemeniz için hiç bir sebep yok. Vize diyeceksiniz, Schengen vizeniz varsa ne ala yoksa da Kos Adası da kapı vizesi alarak seyahat edebileceğiniz adalardan birisi olduğu için size kolaylık sağlıyor.

Kos adasında gezilecek yerlerin önemli bir kısmı Kos merkezde bulunuyor. Eğer günübirlik gelirseniz araba kiralamadan da bir çok yeri görebilirsiniz. Yürüyerek gezebilir hatta yürüyerek ulaşılan plajlarda da denize girebilirsiniz. Tabii daha güzeş plajlar için araba kiralamanız ya da iyi bir planla toplu taşıma kullanmanız şart. Araba kiralarsanız da en azından 1 gece konaklayarak görülmesi gereken yerlerin çoğunu görebilirsiniz.

Kos Ada Haritası

Kos’taki turist yoğunluğu gördüğümüz diğer Yunan adalarından farklıydı. Mesela çok fazla Rus ve Avrupalı turistin tercih ettiği bir adaymış Kos. Hatta bizimle aynı feribotta Ruslar, İtalyanlar, Yunanlar ve Türkler olarak gittik. Düşük sezona göre bence gayet iyiydi.

Kos mimari açıdan çok zengin bir ada değil ama bunun maalesef bir sebebi var, depremler! En son 2017 yazında olan depremin etkileri hala sahil kenarında, yollarda ve tarihi yapılarda görünüyordu. Ödenek mi çıkmıyor yoksa neden henüz onarmamışlar bilmiyorum ama zaten ellerindeki 3-5 yapıyı onaramamaları üzücü. Yine de merkezdeki bir kaç katlı evler ve sokakların sakinliğiyle, açan güzel çiçeklerin buluşması Kos’u sevimli kılıyor.

Kos Adası için “Vize, Ulaşım ve Konaklama” yazımı da okuyarak seyahat planlamanızı kolaylaştırabilirsiniz.

Kefalos, Kos

Kefalos, Kos

GEZİLECEK YERLER

KEFALOS

Cumartesi sabahı adaya iner inmez arabamızı kiralayıp, otelimizi bulup eşyalarımızı odaya bırakıp çıktık. Yönümüzü adanın en güneyine çevirdik! Araba ile liman tarafından Kefalos’a gitmesi yaklaşık 1 saat sürüyor. Kefalos bölgesi hem plajları hem de keyifli ve renkli sokakları ile en çok zamanı geçirebileceğiniz köy. Bu bölgede çoğunlukla plajlara gidilse de benim önerim merkezine, tepeye doğru çıkarak köyün içini de görmeniz.

Biz Kefalos’a gelir gelmez ilk durağımız Ag. Stefanos plajı oldu. Sahilin hemen kenarında eski bir bazilika kalıntıları ve kıyıya çok yakın kayalıkta duran minik kilise bu plajın popüler olmasının başlıca sebepleri. Bazilika kalıntıları geniş denebilecek bir alanda ve kalıntıların hem sağında hem solunda kumlu bir plaj var. Hatta Nisan ayında yılın deniz açılışını yaparken, o kumlarda ayaklarımız Ağustos sıcağındaymışcasına yandı. Deniz de Nisan ayından mı bilmiyorum tertemiz ve çok sakindi. Kayalık kısma ulaşana kadar da yüzülecek kısımları hep kumluydu. Biz azmettik, buz gibi soğuk suya girmişken kayalığa kadar yüzdük. Kayalığa yüzerken biraz yorulduk ama daha yorucu olanı kayalık kısımlardan kiliseye doğru tırmanmak oldu çünkü her yer taşlıktı. Biz ah vah ederek yukarı çıkmaya çalışırken, şnorkel yapan bir abi yanımızdan deniz ayakkabılarıyla çıkıp hızlıca tırmanarak çıktı tepeye. Yani bu plaja gelirken seviyorsanız şnorkel, ayaklarıma batar ben çıkamam diyorsanız da deniz ayakkabısı getirmeniz çok iyi olur. Tesis olmayan bir plaj olduğu için de yanınıza yiyecek içecek almayı unutmayın.

Ag. Stefanos, Kos

Ag. Stefanos, Kos

Kefalos bölgesi tesisli plajlar yönünden sanırım en fazla seçeneği bulabileceğiniz 2 bölgeden (Diğeri Mastihari) birisi olduğu için de adanın en popüler kısımlarından. Nisan ayının ilk haftasında henüz sezon açılmadığı için tesisler açılmamıştı ama siz gittiğinizde adanın en popüler plajı olan Paradise Beach‘e uğramayı unutmayın. İşletmelerin olması, denizin güzelliği ve çeşitli aktiviteler gerçekleştirebileceğiniz bir plaj olmasıyla Paradise adanın en uğrak yerlerinden.

Ag. Stefanos, Kos

Ag. Stefanos, Kos

MASTİCHARİ

Adanın üst kısmında kalan bu yerleşim, Kos merkeze yaklaşık 30 dakika mesafede. Uzuun bir plajı var Mastichari’nin. Biz keşfetmeye en güneyden başladığımız için Kefalos sonrası durağımız Mastichari oldu. Burada kumsal kısmında rüzgar, denizde de çok dalga vardı. Biz gittiğimizde henüz sezona hazırlanıyor olsa da gördüğüm kadarıyla kumsalda birden çok işletme seçeneği var. Aynı zamanda kıyı şeridinde de güzel balık restoranları gördüm ama hiç birisini denemedik.

Mastichari, Kos

Mastichari’nin asıl güzel yanı bir diğer yakın Yunan adası Kalimnos‘a feribot seferinin olması. Vaktimiz olsa sabah gidip akşam dönmek isterdik. Eğer siz 2 günden fazla kalmak için gidiyorsanız Kalimnos’a geçmeyi düşünün derim. Zaten çok yakın, sabah gidip akşam dönmelik saatlerde seferleri var.

Mastichari’de en popüler mekan ise; Tam Tam Beach.

MARMARİ & TİGAKİ

Kıyı şeridinden devam ederek, plajları görmek için Marmari ve Tigaki’ye doğru devam ederseniz yine organize plajlarla karşılaşırsınız. Marmari Plajı da adanın kuzeyinde kalan oldukça organize ve kum bir plaja sahip. Merkeze de yakın olmasıyla her yaş kesiminin tercihi olan bir bölge.

Tigaki merkeze çok daha yakın bir plaj olması sebebiyle genelde daha kalabalık olan bir sahil kısmına sahip.

Empros Thermi, Kos

Empros Thermi, Kos

EMPROS THERMES

Adadaki ikinci günümüzde sakin bulalım diye kahvaltı sonrası direkt gittiğimiz plaj, Thermi plajı. Bu plajın özelliği denizin içinde sığ ve minik bir kısımdan termal kaynak çıkıyor ve bu yüzden çok sıcak! Hatta bazı yerler kaynak bazı yerler denizden gelen dalga ile karışarak daha ılık. Nisan ayında tepede güneş, havada hafif esinti ve soğuk deniz suyunun arada bir bu minik termal kısma gelmesiyle inanılmaz keyifli bir sabah geçirdiğimizi söyleyebilirim. Ama!.. yaz sıcağında, güneş tepedeyken o kısma girip ne kadar süre durabilirsiniz onu hiç bilmiyorum. Çok sıcak seviyorsanız belki ama aksi durumda bunaltıcı olur diye düşünüyorum. Özellikle oturup duracaksanız o minik termal alanda yanınıza en azından şapka ve kremlerinizi almayı unutmayın.

Bu arada Thermi plajına ulaşmak için yaz döneminde belediyenin servisleri oluyormuş, belki otelinize sorabilirsiniz araç kiralamayacaksanız. Aracınızla gidecekseniz de; Thermi’ye inen yol ayrımında yani tepede bir büfe var ve herkes oraya park ediyor. Biz sakinlikten dolayı araba en yavaş nasıl gidebilirse o hızda dikkatli bir şekilde plaja olabildiğince yakın bir mesafeye kadar inebildik. Aracımız da Fiat Panda’ydı ama dikkat ederek iniliyor. Sadece yol kış sonrası çok çukurluydu, muhtemelen yazın düzeltiyorlardır fakat yolun dar olduğunu da söylemeliyim. Herhangi bir korumalık olmadan tepeden aşağıya ineceğinizi bilerek araçla inmeyi düşünebilirsiniz yoksa aracı uygun bir yere park ederek yürüyün derim. Çıkarken yokuş biraz yorucu olabilir. Plajda bir tane işletme vardı ama yine de yanınıza gerekli şeyleri almanızı öneririm.

Zia, Kos

ZİA

Sanırım adanın en popüler köyü desem yanlış olmaz! Yüzmek için değil ama yeme-içme ve günbatımı izleme mekanı olarak bir tepede kurulmuş olması Zia’ya uğramadan dönmemeniz için yeterli sebeplerden.

Zia’nın yolu bol virajlı ve ormanlık. Gerçi ormanlık oluşu çok da güzel manzaraları içinde barındırıyor. Oksijeni içinize çeke çeke tepeye doğru çıkmak çok keyifli. Bizim gibi tam da Paskalya haftasonunda gidiyorsanız neredeyse her yerin kapalı olması ve sokaklarda in cin top oynaması kaçınılmaz. Yine de açık olan bir kaç mekandan ikisine uğrayıp, boş sokaklarında fotoğraf çeke çeke yürüyerek Zia’yı sevdik. Özellikle alışveriş de yapabileceğiniz minik minik dükkanların olduğu sokakları da var. Yalnız yüksekte kaldığı için havanın soğuk olabileceğini de unutmayıp, yanınıza uzun kollu bir şeyler almayı unutmayın.

Taverna Ayli, Zia, Kos
Taverna Ayli, Zia, Kos
Taverna Ayli, Zia, Kos

Biz Zia’da önce atıştırmalık bir şeyler yiyip, ardından gün batımını da başka bir yerde izleyelim diye 2 mekan denemiş olduk;Taverna Ayli ve The Water Mill of Zia. Ayli’de sadece biz ve mekanın -muhtemelen- sahipleriyle birlikte aile masası vardı. O yüzden istediğimiz kabak çiçeği kızartmaları ve kalamar çok hızlı bir şekilde servis edildi, tabii çok da tazeydi. Hesap 14,5 Euro geldi. The Water Mill of Zia’da ise bizden başka 3-4 tane daha masa olması keyifliydi çünkü merkez dışındaki her yerde Paskalya sessizliği çok fazlaydı. Orada da taze limonata ve onlar desin Grek coffee biz diyelim Türk kahvesi içtik. 2 içecek için hesap 5.5 Euro idi.

Watermill of Zia, Kos

Watermill of Zia, Kos

KOS MERKEZ

Yazımın giriş kısmında da bahsettiğim gibi merkez kısmında gezip, görülebilecek değerli tarihi eserler ve keyifli fotoğraflar çıkarabileceğiniz güzel sokaklar var.

Zaten merkez için 6 rota izleyebileceğiniz mini rota haritaları çıkarılmış. Biz görmemiz gereken ne var diye gezerken yarısında fark ettik bu durumu ama siz önceden bakarsanız belki daha organize gezmiş olabilirsiniz. Zaten her rotanın içindeki yerler arasındaki mesafeler kısa kısa olduğundan 1 gün içinde ilginizi çeken her yeri yürüyerek görebilmeniz mümkün. Bu rotalar nerelerde derseniz, merkezde yol üstünde şu reklam panoları gibi panolardalar. Dikkatli bakarsanız eminim kolayca görürsünüz.

Kos

Hipokrat Meydanı

Hani şu bildiğimiz “Hipokrat yemini”nin isim babası Hipokrat’ın memleketi Kos. Haliyle de onun adına bir meydan var adada. Hipokrat meydanında kocaman bir ağaç var fakat tarihine bakınca Hipokrat’la yaşları uyuşmasa da ağaç Hipokrat ağacı olarak isimlendirilmiş.

Aynı meydanda, ağacın hemen yanında Loziya Camii var. Maalesef ki 2017 yazındaki depremle hasar almış ve henüz onarılmamıştı. Bu sebeple etrafını çevirmişlerdi. Meydandan çıkınca görülebilecek bir diğer camii de Kos Arkeoloji Müzesi yanındaki Osmanlı’dan kalma Defterdar Camii. 1724 yılında yapılmış Defterdar Camii önemli dini günler dışında açık değil ama yine de varlığını görmek bile güzel.

Meydanın en sevdiğim (tabii Paskalya sebebiyle kapalı) yanlarından biri kocaman ağaçlar altındaki kafeleri oldu. O ağacın gölgesinde dinlenirken bir şeyler içmek eminim çok güzel olurdu. Biz sadece oturup, yanımızdaki suyu içtik 🙂

Hipokrat Meydanı, Kos

Hipokrat Ağacı, Kos
Loziya Camii, Kos
Kos

Neratzia Kalesi

Rodos şövalyelerinin Osmanlı’dan korunmak için yaptırdıkları bu kaleye de Hipokrat Meydanının bir tarafından köprü ile geçiş mümkün. Kalenin girişi 3 Euro. Tatil olduğundan kapalıydı, biz girmedik ama doğrusu daha önce gezdiğimiz Yunan adası kalelerini düşününce bizi çok da heyecanlandırmadığı için sanırım açık olsa da girip gezmeyi tercih etmezdik. Sadece liman kısmından bakınca köprüyle ve palmiyelerle birlikte manzara çok güzel oluyor, ben o kısımda fotoğraf çekmeyi çok sevdim.

Neratzia Kalesi, Kos

Kaleye giden köprü, Kos

Kos ve Arkeoloji

Kos arkeoloji adına seçenekleri olan bir ada. Hatta öyle ki kaldığımız otelin karşısında geniş bir alan dahi arkeolojik alan olarak kalıntıların sergilendiği geniş açık bir alana sahipti. Defterdar Camii’nin hemen arkasında antik dönemden agora kalıntıları bulunan tam bir açık hava müzesi de var. Aynı zamanda Kos küçük ama bir çok tarihi kalıntılara sahip Arkeoloji Müzesi’ne de sahip.

Kos merkezden 5 km uzaklıkta, Türklerin yoğunlukta yaşadığı Platini mahallesinin hemen yakınlarında ise Asklepion Harabeleri yer alıyor. Asklepion, dünyanın ilk hastanelerinden birisi ve Hipokrat tıp eğitimini burada almış. Asklepion’a giriş ücreti 4 Euro ve bulunduğu tepeden Ege manzarası çok güzelmiş. Meraklıları için güzel olabilir.

Agora kalıntıları, Kos

Defterdar Camii, Kos

Belediye Pazarı

Şehrin en hareketli noktalarından birisi de Elefheria Meydanındaki belediye pazarı! Bu pazar yeri 1935 yılında İtalyan bir mimar tarafından inşa edilmiş ve hala pazar yeri olarak kullanılıyor. Aynı zamanda etrafında çok fazla kafe ve restoran var. Zaten yakınlarında da alışveriş yapabileceğiniz caddeler, konaklayabileceğiniz çok fazla otel seçeneği de var.

Elefheria Meydanı, Kos

Belediye Pazarı, Kos

YEMEK

Sadece 1 gece kalıp, kahvaltıyı da otelde yapınca aslında dışarıda yemek yemek için çok fazla da vaktimiz olduğu söylenemez. Zia için zaten denediğimiz yerler Taverna Avli ve The Water Mill of Zia oldu. İkisini de öneririm, özellikle kafe olan The Water Mill bence günbatımı için restoranlardan çok daha güzel bir seçenek olabilir.

Aynı zamanda Zia’da çok popüler olan Oromedon ismindeki mekan biz gittiğimizde kapalıydı ama öneriliyor, yoğun bir dönemde gidiyorsanız rezervasyon yaptırmanız iyi olur. Mekan gerçekten keyifli kat kat terasa sahipti. Kapalı olunca çıkıp gezip indik biz de 🙂

Special, Kos

Kos merkez için asıl önerim ise Special! Special pastane&fırın konseptli içi dolu dolu olan bir yer. Biz dondurma denedik, çok sevdik! Bana da Instagram’dan bir takipçim önermişti, tesadüfen denk gelince ve feribotun kalkmasına da daha 2 saat olunca deneyip çok sevdik. Her yerin kapalı olduğu o Paskalya Pazar gününde burası açıktı ve bir ara kasadaki sıra dışarıya kadardı. Normal zamanda nasıldır bilemedim ama bence denemeye fazlasıyla değer!

Watermill of Zia, Kos


Ben gezilecek yerleri madde madde yazdığımdan gözünüze fazla yer var gibi göründü mü bilemiyorum ama bunların hepsi 1 gece konaklayarak gezilebilecek yerler, en azından bizim için öyle oldu. Merkezdeki yerlerin hepsi birbirine çok yakın zaten, araba kiraladığınız vakit de sadece plajda yatıp dinlenmek değil de gezmekse amacınız hoşunuza giden her yeri görmeye yetiyor bir hafta sonu.

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.