AnasayfaSlider Bergama Gezi Notları

Bergama Gezi Notları

esrageziyor

İzmir denilince akla ilk gelen yerlerden birisi genelde Bergama olmaz ama hem antik kenti hem güzel havası hem de tam da ilk akla gelmemesinin oluşturduğu sakinliği ile gidip görmeye değen bir yer! Bergama Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ülkedeki en enfes antik kentlerden birisi. Ah o tiyatrosu!

Sırasıyla bahsedeceğim hepsinden, eğer aklınızda Bergama görmeye değer mi, neden Bergama’ya gidelim diye bir soru varsa cevap olarak bir kaç günlüğüne güzel bir kültür turu yapmak, hem gözlerinizi hem de midenizi doyurmak istiyorsanız kesinlikle ilk seçeneklerinizden birisi olabilir derim.

Benim Seyahat Rotam :Bu seyahate yalnız ve özel araçla çıktım. Bursa’dan Bergama’ya molaları saymazsak yaklaşık 3 saatte vardım. 1 gece Bergama’da kalıp ardından 2 gece Dikili ve koylarını gezmek için Çandarlı’da konakladım. 3 gün için hem kültür hem deniz seyahati planladım ve bu seyahati çok sevdim. Bergama kesinlikle deniz tatili ile birleştirilebilecek konumda bir ilçe, aklınızda olsun.

Kale Mahallesi, Bergama

ULAŞIM

Bergama İzmir arası yaklaşık 110km, yani ortalama 1.5 saatte ulaşmak mümkün oluyor araç ile. Eğer İzmir’den toplu taşıma ile gidecekseniz İzmir otogarından her yarım saatte bir olan dolmuşlarla, Metro otobüs işletmesi ya da Bergamalılar Kooperatifi araçlarıyla ulaşım sağlamak mümkün. Tabii pandemi dönemi için arayarak kontrol etmekte yarar var.

İstanbul ya da Bursa’dan özel araçla yola çıkacaksanız; Susurluk’ta mola verecekseniz Düzdağ Tost’u deneyebilirsiniz. Yol lezzeti olarak hiç fena olmayan bir tostu var. Karışık tost 10tl, kaşarlı 8tl, sucuklu 8tl, ayran ise 4tl. Haritadaki konumu doğru, oradan bakabilirsiniz.

Bergama Merkez

KONAKLAMA

Ben konaklamak için Airbnb’de iyi yorumları ve güzel bir bahçesi olan bir otel seçtim, Attalos Suites Hotel. Pandemi günlerinde hem temizlik konusu hem de yalnız seyahat ettiğim için güvenli bir yer ararken burayı buldum ve çok da memnun kaldım. Otel yürüyerek gezmeye çok uygun bir konumda, Kale Mahallesi’nde.

Öncelikle otele göz atmak isterseniz bu linke tıklamanız yeterli. Burası eski bir un fabrikasıymış önceden. Gecelik 288tl ödedim, kahvaltı dahildi. Kimse de olmadığı için, otelin sahibi Cüneyt Bey beni taş odalardan birisinde ağırladı ve yüksek tavanlı, ahşap kirişli hoş bir odada 1 gece kalmış oldum. Odada sıcak su ya da klima konusunda sıkıntı olmadı, su ısıtıcısı ve buzdolabı da vardı kaldığım odada. Eğer burada konaklayacaksanız 8 odaları varmış ve farklı tipte odaları olduğu için Airbnb üstünden mesajlaşarak bilgi alabilirsiniz.

Bir de konaklamayacaksanız dahi kafelerini de artık dışarıya servise açmışlar. Bergama’nın meşhur lezzeti çığırtma olsun, kahvaltı ya da akşam yemeği olsun burada yemeyi düşünebilirsiniz çünkü bahçesi sakin ve güzel.

Attalos Hotel, Bergama

Attalos Hotel, Bergama

Otel ya da konaklayacağınız yeri eğer Airbnb’den bulup yer ayırtma planınız olursa, daha önce Airbnb’ye kayıt olunmamış bir mail adresi ile bu linkten kayıt olursanız, ilk 250tl ve üzeri konaklamanız için 130tl indirim kredisine sahip oluyorsunuz.

Bergama’da konaklayacaksanız, ki vaktiniz varsa öneririm ya da sabah erkenden gelip gezip dönedebilirsiniz, merkeze yakın konumda konaklayarak yürüyerek gezebilirsiniz. Zaten arabayla gitmenizi gerektirecek pek bir yer olmayacak gezilecek yerler için, sadece bir kaçı. Aynı zamanda Bergama’da eski Rum evleri de var artık otele çevrilmiş, bunlara da göz atabilirsiniz ilginizi çekerse.

YEMEK

Pandemi sebebiyle otelde kahvaltı yapmak dışında hiç bir şey yemedim ama bu demek olmuyor ki bu blogda geniş zamanlı öneriler yer almayacak, elbette olacak. Bergama’dayken o kadar çok kişi Instagram üstünden memleketimdesiniz yazdı ki ben de onlardan öğrendiklerim ve benim aklımda olan yerleri buraya yazdım.

Çoğu güzide ilçemizde olduğu gibi köfte burada da meşhur, Bergama Köftesi. Çiçeksever Köfte bunu yemek için önerileni, yanına da piyaz.

Bergama’nın asıl meşhur olanı Çığırtması. Çığırtma nedir derseniz patlıcan yemeği, soslu patlıcan kızartması. Herkes annem güzel yapar yazsa da kimsenin evine misafir olmayacaksanız, Bergama Sofrası ya da Çığırtma Evi’nde bu lezzeti deneyebilirsiniz.

Kahvaltı için de karşımıza hep Yenigün Kahvaltı Salonu çıkıyor, basit ve sade bir kahvaltısı var gibi. Sahibi Eşref Amca neredeyse 100 yaşına gelmiş, hala orada işlere yardımcı oluyor. Ballı, kaymaklı, peynirli, sıcak sütlü… bir kahvaltı. Ben kahvaltı yapmadım ama Bergama’ya gitmişken Bergama tulum peynirinden almayı ihmal etmedim. Bir kalıp peynir 30tl idi ama tam olarak gramajını hatırlamıyorum. Güzel, tuzlu bir tulumdu kendisi.

Eşref Amca, Yenigün Kahvaltı Salonu

Gezerken serinleyelim, açık alanda bir şeyler içelim derseniz de Bergamalı’lar Arasta’yı öneriyor. Limonata olur, karadut suyu olur; mevsimine göre çay, kahve buraya gelebilirsiniz. Bir de benim kaldığım otelin yanında Akasya Parkı vardı, çok güzel ağaçların arasında serin serin, orası da belki dinlenmek için bir nokta olabilir ama öyle özel bir şeyi yok yiyip içmek için, sadece yolunuz düşerse diye.

Casa Regina : İşte burada yedim ve size de öneririm. Bergama’ya araçla yaklaşık 30 dakika, Aşağıkırıklar köyünde; dünyayı tanımayı ve aynı zamanda İtalyan mutfağını seven bir çiftin restoranı burası. Yazın pizza, kışın et olan menüsünde bir de makarna ve eşlikçi tabaklar var. Her şey günlük ve taze. Rezervasyonsuz misafir kabul edemedikleri için Cuma, Cumartesi, Pazar günlerinden birisine rezervasyon yaptırabilirsiniz, sadece o günlerde açıklar. Bulundukları yer, restoranın bahçesi o kadar güzel ki birden çok başka bir diyara ışınlanmış gibi hissediyorsunuz, çok öneririm. Benden de selam söyleyin gidersiniz, ben de ilk fırsatta Fırat’la birlikte tekrar yolumu düşürmeyi istiyorum.

Casa Regina

Casa Regina

GEZİLECEK YERLER

1. Pergamon Antik Kenti

Bergama Antik Kenti dünya için önemli noktalardan birisi. Zamanında çok zengin ve büyük bir krallıkmış sonrasında Roma İmparatorluğu’na katılmış. Geniş bir alanda, şu anki Bergama yerleşimine kuşbakışı bakabileceğiniz bir konumda bulunuyor antik kent. Bergama şu anda pek popüler olmasa da aslında bir çok ilkin de yeri olmuş.

Parşömen, ilk olarak Bergama’da bulunmuş. Parşömen, yani deriden kağıt, latincedeki isminin(Charta Pergamena) anlamı olarak Bergama kağıdı olarak biliniyor. Parşömenin bulunmasının sebebi ise; inanca göre Mısır Kralı, Bergama Kütüphanesinin İskenderiye Kütüphanesini geçmemesi için papirüs ihracatını Anadolu’ya yasaklıyor. Hal böyle olunca da Bergama Kralı yeni bir kağıt bulunması emrini veriyor ve oğlak derilerini işleyip, yazılabilecek hale getirerek krala sunuyorlar. Böylece parşömen bulunmuş.

Bergama Antik Kenti – En Dik Tiyatro

İlk Asya kütüphanesi, Bergama’da kurulmuş. Mısır’daki İskenderiye sonrasında, 200 bin ciltlik arşive sahip bir kütüphane açılarak, dünyanın 2. büyük kütüphanesi olmuş.

Helenistik dönemde inşa edilen Bergama Antik Tiyatrosu, dünyanın en dik tiyatrosu olması ile biliniyor. Gittiğiniz zaman hala o etkileyici diklikteki tiyatroyu görüp, taşlarına oturabiliyorsunuz. En aşağıya inme gibi bir niyetiniz varsa ayağınızda hareket kolaylığı sağlayan bir ayakkabı olmasına ve dizlerinize dikkat edin. Ben sadece bu tiyatroyu görmek için bile bu antik kente giderdim bu arada!

Tabii bu şehre dair üzücü olan ise (belki de hala görebilmek adına değil), Osmanlı zamanında ekonomik sıkıntılar yaşarken burada kazı yapan Almanlar’a antik kentteki Athena ve Zeus sunağını satmışlar. Almanya’da, Berlin’deki Pergamon Müzesi’nde adeta ayrı bir şehir daha sergileniyor. Zaten bu müze Berlin’in de yıl boyu en çok ziyaretçi alan müzelerinden birisi. Eğer gidecek olursanız ve ilginiz varsa ziyaret için aklınızda olabilir.

Bergama Antik Kentine ulaşım :Buraya arabayla ya da teleferikle ulaşabilirsiniz. Araçla sadece tek bir kısımda dik bir yokuş var ve yol yan yana iki arabanın geçebileceği bir boyutta ama çok zorladığını söyleyemem, ben arabayla çıktım. Sezonda antik kentin yanındaki kısımda otopark var ve araç başı ücretin 8tl olduğu yazıyordu. Teleferikle çıkmak isterseniz eğer, yaklaşık 5 dakika süren bu yolculuğun gidiş dönüş ücreti 35tl.

Bergama Antik Kentine giriş ücreti : Eğer Müzekart’ınız varsa ücretsiz, yoksa giriş kişi başı 50tl. Müzekart’ın fiyatının yıllık 60tl olduğunu ve onlarca müzede geçtiğini düşünürsek, eğer yoksa bir Müzekart almanız bence daha yerinde olacaktır.

Bergama Antik Kenti

Bergama Antik Kenti

2. Kale Mahallesi

Bergama sokaklarında Rum’lardan kalan evleri görmek isterseniz eğer bu mahalle sınırları içinde gezebilirsiniz. Buradaki bazı taş evlerin içinde hayat hala devam ediyor, kimisi bakımsızlıktan küskün duruyor bazısı da yenilenerek güzel güzel otellere çevrilmişler. Erken saatlerde sokaklarda gezerken hep güne hep öyle başlayan yaşlı amcalar teyzelerle selamlaşarak ilerledim ama yine de çok sakindi. Çoğu sokakta kimseye rastlamadım bile. Bu mahalle de biraz yüksekte olduğundan bazı yerlerde Bergama manzarasına bir bakış atabiliyorsunuz.

Kale Mahallesi

3. Kızıl Avlu

Girişi Müzekart ile ücretsiz, normalde 10tl olan Kızıl Avlu, Anadolu’daki erken 7 kiliseden birisiymiş. Bergama Antik Kenti’nin kurulduğu bölgede bugüne kadar ayakta kalabilmiş, tamamı tuğladan yapılmış bir tapınak burası. MS 2. yüzyılda İmparator Hadrian döneminde inşa edilmiş ve muhtemelen Mısır yeraltı tanrısı Serapis’e adanmış ama sonralarda Osmanlı ile birlikte camiye dönüştürülen yapının bir bölümü günümüzde dahi cami olarak kullanılıyor. Yapıldığı günden bugüne hem tapınak, hem kilise hem de camii olarak her kesimden inanana ayrı ayrı mekan olmuş.

Kızıl Avlu

4. Halk Kütüphanesi

Bergama sokaklarını gezerken karşınıza tam da merkezi bir konumda güzel bir bina göreceksiniz, orası içinde 14.000 kitap bulunan Bergama Halk Kütüphanesi. Böylesi tarihi olan bir şehirde böyle mütevazi bir yapıda kütüphane görmek zaten şaşırtıcı olmadı ama geçerken görmeyi unutmayın.

5. Asklepion

Pergamon akropolü dışında sağlık tanrısı Asklepios adına kurulmuş bir tedavi merkezi bulunuyor ve burası da Bergama’daki ilklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Asklepion içinde kütüphane, tiyatro, uyku odaları olan, çamur banyolarının bulunduğu kaplıcalar ve bir dinlenme merkezi olarak düşünülebilir.

Tıp ve eczacılık simgesi olan yılan, ilk olarak burada kullanılmaya başlanmış. İnanışa göre buraya gelen bir hasta, girişte iki yılanın süt içtiği ve sütle birlikte zehirlerini bu oyuğa boşalttığını görür. Bu hasta iyileşmeyeceği düşüncesiyle Asklepion’a alınmaz ve hasta da bu oyuktakini içerek hayatına son vermek ister ama öyle olmaz ve iyileşir. Böylece Asklepion’un simgesinin çift yılan olmasına karar verilir.

Bunun dışında Asklepion dünyada; tedavi amaçlı uyuşturucuyu ilk kullanan, ilk psikoterapi yapan ve ilk kamu sağlığı politikaları üreten kurum olarak da tarihe geçmiş.

Asklepion giriş ücreti : Müzekart ile ücretsiz, diğer türlü giriş ücreti 45tl.

Bergama Halk Kütüphanesi

6. Bergama Müzesi

Bergama Antik Kenti’nde yürütülen arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen bir çok buluntuyu, heykelleri, mozaikleri, kilimleri, el işlerini bu müzede görebilirsiniz. Aynı zamanda Berlin’deki Pergamon Müzesi’nde sergilenen eserlerin fotoğraflarını da burada görebilirsiniz.

Müzeye giriş ücreti 10tl, Müzekart ile ücretsiz. Pazartesi günleri kapalı.

Bunların dışında merkezde gezerken UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ndeki parşömeni tanıtan ve yaşatan dükkan Pergamon Parchment’i görebilir, dünyaca popüler olan Bergama halılarına göz atabilir, Arasta’ya uğrayarak biraz dinlenebilir, biraz uzaklarda hava alayım derseniz Kozak Yaylası’na doğru uzanabilirsiniz.

BERGAMA’DAN NE ALINIR?

İzmir’in tulum peyniri meşhur ama Bergama tulumu ayrı meşhurmuş, o yüzden peynir alabilirsiniz.

Bergama halılarından bahsettim ama öyle kolayca alınabilecek şeyler olduğunu düşünmüyorum, yine de bakmak güzel olur.

Yalnız oradayken çok güzel girişimde bulunmuş bir kadın ile tanıştım, dünyanın bu kadar çok ilgi gösterdiği Bergama halılarını alıp kendisi için bir işe dönüştürmüş. El yapımı antika halılarla, kullandığı doğal ya da vegan derileri ekleyerek gerçekten özel çantalar yapıyor. Bunlar öyle gündelikten ziyade, değerli bir parça olarak dolaplarda durabilir ya da hediye edilebilir. Çantalara göz atmak isterseniz buradan bakabilirsiniz.

Kale Mahallesi


İlginizi çekebilecek diğer yazılar;

Türkiye’de Kamp Yapabileceğiniz Yerler

Airbnb Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.