AnasayfaSeyahat RehberiKonaklama İlk Defa Kamp Yapacaklara Öneriler

İlk Defa Kamp Yapacaklara Öneriler

esrageziyor

Kamp yapmak, doğada yıldızların altında bir gece geçirmek uzaktan bakınca tatlı hayaller ama gerçeklerin içine girince de öyle devam ediyor mu? İşte tam da bu yüzden hiç kamp yapmamış olanlar için hem yapanların tecrübelerini içeren hem de genel olarak bilinmesi gerekenler adına bir yazı hazırladım. Hayaller & gerçekler durumuna dönmemesi için iyi bir plan, gerçek bir beklenti ve doğru eşyalarla yola çıkmak her seyahat türü için önemli; belki kamp için biraz daha çok.

Peki o zaman ilk defa kamp yapacak olanların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Gerekli Ekipmanlar

Sırt Çantası: Bel desteğine sahip 40-50 litre ortalamada bir sırt çantası eşyalarınızı bir arada taşıyabilmek için ilk ihtiyacınız.

Çadır:Kamp denildiği zaman zaten ilk akla gelen şey çadır. Kamp yapacağınız mevsime uygun, su ve güneş geçirmeyen bir çadırınız olduğundan emin olun. Zaten ilk defa alacaksanız ve uzun süreli kullanmak istiyorsanız – daha çok hangi mevsime kamp yapacaksanız- buna göre bir şey seçmeniz yerinde olacaktır. 2 kişilik çadırların aslında 1 kişi için rahat olduğu da unutulmamalı. Yani eğer 2 kişi kalacağınız bir çadır alacaksanız 4 kişilik olanlara bakmak gerekiyor.

Mat: Hem çadır içinde uyurken hem de normalde otururken mat gerekecek. Bunu almayayım demeyin, rahat bir ilk tecrübe sonrası diğerleri daha kolay olacaktır. Şişme yatak da bir o kadar gerekli olanlardan.

Uyku Tulumu:Yaz mevsiminde çok elzem olmasa da geri kalan mevsimlerde sağlıklı ve iyi bir şekilde uyuyabilmek için, -20 dereceye kadar olan tulumlardan birisini seçmek iyi olacaktır. Yaz ayları için ise 10 dereceye uygun tulumlar çoğu zaman işinizi görecektir.

Yastık:Ben kıyafetlerimden yastık yaparım ya da zaten yastık kullanmadan uyuyorum diyorsanız tamam ama yine de pek yer kaplamayan şişme yastıklardan yanınıza almak sizi daha çok rahat ettirebilir.

Bıçak: Çakı gibi çok amaçlı bir kesme aleti çoğu zaman işinizi görecektir.

Termos:Kısa ya da uzun süreli olması fark etmeksizin yanınızda su ve termos olması gerekiyor. Kamp yapacağınız alan özellikle organize bir alan değilse, ihtiyacınız olacak kadar su ve gerekecekse uzun süreler suyu sıcak tutan bir termosunuzun olması her zaman iyidir.

Lamba:Bu kampın bir de gecesi var ve doğanın içindeyseniz her zaman ayın ışığı yetmeyebilir. Hem el lambası hem de kafa lambası yanınızda bulundurun. Özellikle güneş enerjisi ile şarj olabilen el lambalarından edinebilirsiniz.

Bunlar dışında aşağıdaki kontrol listesine bakarak, o sırada yapacağınız kamp için hangisi gerekliyse onları da yanınıza alabilirsiniz. Listeyi buradan indirebilirsiniz.

Kamp ekipmanlarına göz atmak için de buraya tıklamanız yeterli.

Kamp Listesi

İlk Kamp İçin Öneriler

1. Yakın Bir Yere Gidin

Spontane yola çıkmak güzeldir ama tüm sorumluluk sizde ve siz de doğadayken planlı olmak önemli. İlk kamp yerinizi yaşadığınız yere yakın seçin. Yakınlarında ikinci bir yer seçeneğiniz de olursa çok daha iyi olur. Hatta en çok önerilen işletme olan bir kamp alanı olması, yerleşim yerine yakın olması ve eğer varsa daha önce kamp tecrübesi olan birisiyle birlikte kamp yapmak.

2. Korkmayın!

Bunu gerçekten yapmak istiyorsanız önce endişelerinizi önünüze koyun ve düşünün. Gece mi, böcekler mi, sabaha karşı duyacağınız hayvan sesleri mi, rüzgar mı… bunun gibi şeylerle karşılacağınız için gitmeden en azından düşünüp, hazırlıklı olmanız önemli. Plan yaparak yola çıkmak bu yüzden de sizi daha rahat hissettirecektir. İsterseniz toplu kamp etkinliklerine katılarak da ilk deneyiminizi yaşayabilirsiniz.

3. Kamp Yerini Araştırın

İlk kampınızda doğayla buluşup huzur bulmayı düşünüyor olsanız da yine de biraz kalabalık alanları seçmek, geceyi kolay geçirmek adına önemli olabilir. Eğer organize bir kamp yeri seçmeyecekseniz, popüler olan ormanları, göl kenarlarını seçebilirsiniz. Tuvalet var mı, telefon çekiyor mu, elektrik var mı, yakınlarda su kaynağı olacak mı… bunlar da dikkat etmek isteyeceğiniz şeylerden.

4. Güzel Bir Hava Seçin

Kampa gitmeden bakılması gereken en önemli şeylerden bir diğeri de elbette hava durumu. Mümkünse bahar ve yaz aylarında ilk kampınızı yapın. Soğuk havalarda kamp yapmaktansa, güzel havalarda kamp yaparak daha çok zevk alabilirsiniz.

5. Doğru Ekipmanlarla Yola Çıkın

Öncelikle çok istiyor ama yeterli malzemeniz, hatta hiç bir şeyiniz yok diye kamp yapmaktan vazgeçenlerdenseniz değiştirmeniz gekeren ilk şey düşünceleriniz. Ödünç alarak da ilk kamp deneyiminizi yaşayabilirsiniz, kendinize düşüncesel engeller koymayın ve o an neye ihtiyacınız varsa önce onu belirleyin.

Yazın kamp yapmak hava durumundan dolayı daha kolaydır ama bu yanınıza koruyucu ve sıcak tutan eşyalar almanızı gerektirmiyor demek değildir. Hangi mevsim olursa olsun polar, örtü, hırka gibi şeyler her daim yanınızda olsun. Güneşli bir gün ise çadırınız buna uygun olsun ki içerisi çok sıcak olmasın.

Kıyafet konusunda da çabuk kuruyan şeyler seçmek önemli, bir de gözden çıkarabileceğiniz tarzda şeyler. Çünkü kirlenecekler, belki çok kirlenecekler. En azından bunu düşünmek isteyebilirsiniz.

Bir de şu var, doğru ekipmanlarla yola çıkacağım derken taşınıyormuş gibi yanınıza eşya almamak da önemli. Tabii arabayla gidiyorsanız içinizin rahat etmesi adına, belki kullanmayacak olsanız da bir kaç parça fazladan eşya sizi daha güvende hissettirebilir ama eğer otostop çekecekseniz ya da toplu taşıma kullanacaksanız ağır bir çanta sizi mutlu etmeyecektir.

Fotoğraf : Laura Pluth

6. Alışveriş Yapın

Alışveriş listesi yaparak markete gidin ve kalacağınız gün boyunca neye, ne kadar ihtiyacınız olacaksa ona göre yanınıza alın. Özellikle su ve kuru gıda her daim yanınızda olmalı. Enerji verici şeyler yanınıza almayı ve yemeyi unutmayın. Amerikan filmlerinin kamp sahneleriyle özdeşleşen marshmallow da alışveriş listenize eklemek isteyeceklerinizden olabilir. Elbette bir de çöp torbası!

7. Çadır Alanı Seçimi

Çadırınızı kuracağınız yeri özenle seçmeniz ve mümkün olduğu kadar gün ışığında kurmanız önemli. Güneşin doğus açısına göre gölgelik bir alan seçebilirsiniz ya da yanınızda şemsiye götürebilirsiniz. Soğuk havalarda bir kamp yapıyorsanız olabildikçe rüzgardan etkilenmeyecek yerler seçin.

Alanı seçince çadırı kurmak istediğiniz yeri taş, odun parçaları gibi şeylerden temizleyin ki hem çadırınıza zarar vermesin hem siz rahatça konumlanın. Çadırınızı toplarken hem kolay ve temiz olması adına hem de çadırın ömrüne artı değer katacağından altına muşamba sermeyi unutmayın. Eğer meyve ağaçlarının altına çadırınızı kurarsanız çadırınızın kirlenmesini, karlı bir zamanda ağaçların altına kurarsanız da karlar altında kalmayı göze almanız gerekebilir. Rüzgar varsa çadırınızı sabitlemeniz gerekiyor ve bu yüzden de yanınızda olması gerekenlerden birisi çekiç olabilir çünkü her zaman etrafta sert bir cisim olmayabilir.

8. Aracınızın Bakımlarını Yaptırın

Eğer araçla kampa gidecekseniz, doğru araç ve düzenli bakımları gerçekleştirilen bir araç olması önemli. Toprak yollardan ulaşılan bir kamp yerine giderken aracınızın sizi yarı yolda bırakması hiç hoş olmaz. Ya da aracınıza uygun olmayan yolları olan bir yerlere gidecek olursanız, kamp maceranız başlamadan da bitebilir. Daha kötü senaryo düşünecek olursak giderken bir şekilde geçtiğiniz yollar, yağmur etkisiyle çamura dönüp; dönüş yolunda geçilemeyecek hale de gelebilir. Elbette hiç birisi olmasın ama bunların hepsi ihtimaller dahilinde. Bu yüzden hava durumuna sık sık bakmak ve kamp yeri seçimi, araçla dahi gidilecekse önemli oluyor.

9. Tuvalet Konusu

Gittiğiniz yerde tuvalet varsa zaten tamam da ya yoksa? Rahatlıkla doğaya bırakabilenlerdenseniz de tamam ama değilseniz bunun için de yanınıza alacaklarınız önemli. Portatif tuvaletlere şimdiden bir göz atın, çünkü bu konu sandığınız kadar kolay olmayabilir. Tabureler de kolayca tuvalet haline getirilebiliyor ama siz gitmeden önce bu konuyu kesin düşünün.

10. Çadırınızı Kapalı Tutun

Çadırınızın fermuarı her zaman kapalı dursun. Her türlü minik böcekten, kanatlılardan diğer hayvanlara kadar en azından giriş kısmında bir engel olsun. Böcek fobiniz varsa özellikle her daim, hem içeride hem dışarıdayken kapalı tutarsanız içeriye herhangi bir şey girmeyecektir. Tabii siz yine çadırınızın etrafını da bir takım böcek ilaçları ile ilaçlayabilirsiniz, işe yarıyormuş.

11. Kamp Ateşini Yakarken Dikkatli Olun

Öncelikle etraftan kuru odunları toplayın, kesinlikle yaş ağaçları kesmeyin. Hatta kamp listesinde de yazdığım gibi yanınızda çıra, odun gibi şeyler de götürebilirsiniz, belki etrafta bulmak mümkün olmaz. Daha önce ateş yakılmış alanlarda ateş yakmaya özen gösterin. Bitki olan bölgelerde, ağaç yakınlarında ateş yakmayın. Rüzgarlı zamanlarda da dikkatli olarak ve güvenli olduğundan emin olduktan sonra, ateş yakacağınız alanı taşlardan bir çember içine alarak yakabilirsiniz.

12. Kamp Yaptığınız Alanı Temiz Bırakın

Herkes sizin gibi değil, o yüzden siz kamp yaptığınız alanı bulduğunuzdan daha temiz bırakmaya özen gösterin. Bu yüzden çöp poşeti unutulmaması gerekenlerin başında geliyor. Çöplerinizi çadırınızdan daha uzak bir yere bırakarak hayvanlara karşı uyarıcı olarak kullanabilirsiniz. Dağıtırlarsa yine toplaması sizden 🙂

Bu arada uyurken yiyeceklerinizi de bir torba yardımı ile ağaçlara asabilirsiniz.

13. Tadını Çıkarmaya Bakın

Her şeyin dört dörtlük olması gerekmiyor, her ne yaşarsanız yenileri için tecrübe olacak. Olabildiğince bulunduğunuz ortamın keyfine varın ve paylaşmaya bakın.


İlginizi çekebilecek diğer yazılarım;

Türkiye’de Kamp Yapabileceğiniz Yerler

İyi Fotoğraf Çekmek İçin İpuçları

Bunlar da ilginizi çekebilir;

3 YORUM

GezginTemmuz 12, 2020 - 20:55

Gerçekten kampla ilgili önemli bilgilere yer verilmiş. İlk defa kamp yapacaklar kesinlikle bu yazıyı okumalı. Her şey düşünülmüş. Bravo!!!

Reply
servisAğustos 19, 2020 - 18:53

İnsanlarımız kamp konusunda oldukça hevesliler.Ama yıllardır İstanbul’da çeşitli yerlerde kamp yaptık ve şunu gördüm ki bazı arkadaşlar ateşin yakılması söndürülmesi ve çevrenin temiz tutulması konusunda oldukça duyarsızlar.Umarım bu tür yazıları dikkate alırlar hem daha rahat işlevsel bir kamp yapar hemde az da olsa çevreye duyarlılık gösterirler. 🙂

Reply
esrageziyorEkim 2, 2020 - 11:53

Umarım, teşekkürler.

Reply

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.