AnasayfaSlider Schengen Vizesi: Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Schengen Vizesi: Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

esrageziyor

Schengen vizesine dair nedir ve nasıl alınırla ilgili burada detaylı bir yazım olduğu için bu yazıda hem benim çok aldığım hem de sık sorulan sorulara dair soru-cevap olarak bir yazı hazırladım.

Öncelikle şunlar doğru bilinen yanlışlar;

● Avrupa’da bulunan tüm ülkeler Schengen ülkesi değiller. Mesela Norveç, İsviçre ve İzlanda Avrupa Birliği üyesi değiller ama Schengen ülkesi kategorisindeler.

● Avrupa’da bulunan tüm ülkelere Schengen vizesi ile giriş yapmak mümkün değil. İngiltere bu kıtada bulunmasına rağmen Schengen vizesi ile İngiltere’ye gidemezsiniz. Bunun için İngiltere vizesi almanız gerekiyor.

SORU – CEVAP

Schengen vizesine ne zaman başvurmalıyım?

Schengen vizesine seyahatinizden 6 ay önce başvuru yapabiliyorsunuz. En çok önerilen süre 4 hafta öncesinde başvurunun gerçekleştirilmiş olması.

Schengen vizesi kaç günde çıkar?

Bir çok vize ortalama 5 iş günü içinde sonuçlansa da resmi kaynaklar 30 iş gününü de bulabileceğini yazıyor. 3 ila 10 iş günü arasında vize işlemleri genelde sonuçlandırılıyor.

Güncel Schengen vize ücreti ne kadar?

2020 yılı Şubat ayına göre standart Schengen ülkesine giriş ücreti 80€, 0-6 yaş için ücretsiz, 6-12 yaş için bazı ülkeler ücretsiz iken bazıları 40€, D tipi vize ücreti 116€, indirimli tarife 35€ ve ulusal eğitim vizesi 50€.

Schengen vizesi almak için hesapta ne kadar para olması lazım?

Genelde ülkeler seyahatte olacağınız her gün için en az 50 €uro olmasını istiyorlar. (Bazıları kesin bir miktar belirtebilir, istenilen belgelere bakmak gerek) Bunun dışında maddi açıdan en önemli etkenlerden birisi beyan edeceğiniz hesaba sürekli ve düzenli bir nakit akışının sağlanıyor olması. Hesaba birden yüklü bir miktarda para konulmasındansa diğer türlü düzen arz eden hesaplar daha güvenilir bir görüntü sağlıyor. Hesapta ortalama 1000€ ‘ya denk gelen bir tutarın bulunması olumlu görülüyor. Tabii varsa koyacağınız tapu ve ruhsat da genelde olumlu karşılanıyor.

Birden çok ülkeye seyahat edilecekse hangisinden vizeye başvurmak gerekiyor?

Bu durumda en uzun süre hangi ülkede kalacaksanız o ülkeden vize başvurusu yapmanız gerekiyor. Tabii diğer ülkelere ve dönüş biletine dair belgeleri de seyahatinizde yanınızda bulundurmayı unutmamalısınız. Aynı gün sayısında zaman geçirecekseniz ise ilk giriş yapacağınız ülkeden başvuru yapmalısınız.

Schengen vizesi ile ülkeye giriş garantisi var mı?

Tüm konsoloslukların, hatta vizeyi aldığınızda bazı zamanlar bilgilendirme kartları oluyor, orada da yazan şey hep aynı; vizeyi almış olmanız gideceğiniz ülkede gümrük kontrolleri sonunda sizin ülkeye alınacağınızı garanti etmez. Pasaport kontroldeki polisin sizi ülkeye almama yetkisi var. Böyle bir durumda ilk uçakla çıkış noktanıza geri gönderiliyorsunuz. Tabii çok sık yaşanan bir durum değil fakat böyle bir kural var.

Tek girişli Schengen vizesi ile birden çok ülkeye giriş yapabilir miyim?

Tek girişli vize ile, vizenizin dolaşım izni boyunca birden çok ülkeye Schengen bölgesinden çıkmadan ve vize sürenizi aşmadan seyahat etmek mümkün. Örneklendirmek gerekirse Çek Cumhuriyeti’ne gidip, ardından Macaristan’a geçip en son da Avusturya üstünden dönüş yapabilirsiniz. Önemli olan tek girişli vizenizin süresini aşmadan bu seyahati gerçekleştirmek.

Schengen üyesi ülkelerde sınır geçişlerinde kontrol oluyor mu, damga basılıyor mu?

İster hava yolu ister kara yolu ile geçiş yapın çoğu zaman özel bir kontrol olmuyor. Sadece son yıllarda artan mülteci ve terör olayları nedeniyle bazı ülkeler pasaport kontrolü yapıyor olsa da pasaporta herhangi bir damga basma gibi bir durum söz konusu değil. Tabii pasaportunuz resmi kimliğiniz olduğu için, normal kontrollerde belge olarak ona bakıyorlar.

Schengen vizesini aldığım ülkeden/ülkeye giriş yapmak zorunda mıyım?

Örnekle cevaplamak gerekirse, İtalya’dan aldığınız bir vizeyle ilk ve direkt olarak Almanya’ya giriş yapmak isterseniz Almanya sizi ülkesine kabul etmeyebilir. Bazı ülkeler bunu sorun etmeden ülkelerine girişini onaylasa da vizeyi aldığınız ülkeye giriş yapmanız önemli. Vize alıp hiç giriş yapmadığınız ülkeden tekrar vize başvurusunda bulunacak olursanız, bu hareket sizin için iyi bir referans olmayacaktır.

Yunanistan’dan aldığım vizeyle Yunanistan’a giriş yapmadan İsveç’e gitmiştim ve hem ülkeye girişte hem de ülkeden çıkışta bu konuya dair sorular aldım. Mecburi sebepten İsveç öncesi Yunanistan seyahatimi gerçekleştiremediğimi ama sonraki hafta Yunanistan’a gideceğimi belge ile gösterdim ve ülkeye giriş yapabildim. Benim gibi mecburi bir sebebiniz olmadıkça bu duruma bilerek kendinizi sokmanızı önermem.

Var olan Schengen vizemle farklı ülkelere gidebilir miyim?

Şu yazımda yazdığım, Schengen vizenizle giriş yapabileceğiniz tüm ülkelere geçerli olan tarihler boyunca, son 180 günde 90 günü geçmeyecek şekilde, seyahat edebiliyorsunuz. Her defasında vize aldığınız ülkeye giriş çıkış yapmanız gerekmiyor. Örnekle Hollanda’dan aldığınız çoklu giriş hakkı olan bir Schengen vizesiyle Hollanda seyahatinizi gerçekleştirdikten sonra ister Almanya ister İtalya ister İsviçre istediğiniz ülkeye gidip gelebilirsiniz.

İsviçre’ye Schengen vizesi ile giriş yapabilir miyim?

Hali hazırda güncel bir Schengen vizeniz var ise İsviçre’ye gidebilirsiniz. Schengen vizesini aldığınız ülkeye gittikten sonra İsviçre’ye gitmeniz önerilir. Bu öneri Kuzey Avrupa ülkeleri için de geçerlidir

Aynı anda birden fazla Schengen vizesi alınabilir mi?

Var olan vizenizin tam da bitim tarihlerine denk gelen zamanda bir seyahatiniz varsa, yeni bir Schengen vizesine başvurabilirsiniz. Çoğu zaman bu başvuru neticesinde yeni vizeniz, eski vizenizin bitiş tarihinden itibaren başlatılıyor.

Schengen vizemin 180 günde 90 gün dolaşım hakkını doldurdum, yeniden vizeye başvurabilir miyim?

Evet, başvurabilirsiniz. Fakat eski vizenizin daha 1 yılı bile olsa o iptal olur ve yeni başvuru yaptığınız ülke size ne kadar süreli vize verirse geçerli vizeniz o olur ve onu verilen zaman kadar kullanırsınız.

Uçak ve otel rezarvasyonları ile vizeye başvuru yapabilir miyim?

Özellikle Pnr numarası görmek isteyen ülkeler dışında evet bu şekilde vize başvurusu mümkün. Bazı ülkeler satın alınmış gidiş dönüş uçak biletlerini görmek isterken, bazı ülkeler hem uçak biletlerini hem de onaylanmış konaklama belgelerini görmek istiyorlar. Bu tamamen başvuru yapacağınız ülkenin istediği belgelere göre değişiyor.

Airbnb rezervasyonu Schengen vizesi için kabul ediliyor mu?

Evet, kabul ediliyor. Eğer başvuru yapacağınız ülke onaylanmış bir otel rezervasyonu talep etmiyorsa, Airbnb ya da Booking.com rezervasyonu olması fark etmiyor.

Schengen vizem reddedildi, ne yapmalıyım?

Çeşitli sebeplerden (eksik belge, bilgilerin hatalı olması vb.) vizeniz reddedildiyse yeniden başvuru yapma ya da sonuçlandığından itibaren 1 ay içinde itiraz etme hakkınız bulunuyor. Vize ret durumlarından vize ücretini geri almanız mümkün olmuyor. Ret sebeplerini ortadan kaldırarak, istenilen şekilde bir itiraz dilekçesi yazarak ilgili konsolosluğun prosedürlerini yerine getirmek önemli. Bu gibi bilgilere konsoloslukların internet sayfalarından bakabilirsiniz.

Gelecek zamanlı seyahatlerimi de Schengen vize başvuruma eklemeli miyim?

Eğer başvuru yaptığınız ülke sonrası başka seyahat planlarınız varsa, bunları ek belge olarak bazı ülkeler kabul ediyor, verebilirsiniz. Diğer seyahatlere de uygun görülürse; bilet gibi çıktılarınıza Travel 2, Travel 3 gibi notlar düşülebilir. Tabii bu durum, o seyahat tarihlerini de kapsayan bir vize alacağınızı garantilemez.

Schengen vizesini doğru kullanmak nedir, neden önemli?

Schengen vizesini aldığınız vakit kurallara uymak yani size verilen zaman tarihleri arasında seyahatinizi gerçekleştirmek, vizeyi aldığınız ülkeye bu süre zarfında giriş yapmak önemli kabul edilen kurallardan. Bazı ülkeler gelecek başvurularda, geçmişte onlardan aldığınız vize ile en çok hangi ülke sınırlarında kaldığınıza da dikkat ederek yeni vizeyi sonuçlandırıyor. Yani İtalya’dan aldığınız vizeyle İtalya’da 3 gün kalıp Yunanistan’da 15 gün geçirdiyseniz, bir sonraki İtalya vizesinde bu sizin için olumsuz bir durum yaratabilir. Yine de bu kurallara dair net bir yazılı kaynak olmasa da vizeyi aldığınız ülkede en uzun zamanı geçirmeniz tavsiye edilenler arasında.

Uzun süreli Schengen vizesi almak için ne yapmalıyım?

Bu sorunun cevabını kimse bilmiyor. Aynı anda aynı belgelerle başvuru yapan çoğu evli çift bile farklı sürelerde vizeye sahip oluyorlar. Vize dilekçesine sık seyahat edeceğinizi belirten yazı yazın önerisi en klişe ve işe yararlığı kanıtlanmamış bir yöntemdir. Dilekçe kabul etmeyen son İtalya başvurumda, 2 yıllık vize aldım. Kimse benim çok seyahat ettiğimi, işimi vs bilmiyordu. Kısaca burada önemli olan eksiksiz belge, gidiş dönüşe dair güven sağlanması ve vize görevlisinin kişisel kararı.


Ben buradaki soru cevapları güncellemeye ve ekleme yapmaya devam edeceğim elbette ama Schengen vizesine dair her ne sorunuz varsa yorum olarak bırakabilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir;

17 YORUM

DilekŞubat 6, 2020 - 14:15

Merhaba Esra,
Öncelikle bu bilgilendirici yazı için çok teşekkür ederim. Benim sorum şu; Mayıs ayında Madrid gidiş, Porto dönüş uçak biletimiz var. Ancak Madrid’de 5 gün, Lisbon ve Porto’da ise toplamda 6 gün kaşmayı planlıyoruz. Vizemi İspanya’ya yapacağım ve daha önce Barcelona’ya gittim, İspanya vizesi almıştım. Önerin nedir, bu 5 günün Portekiz’den 1 gün eksik olması sorun yaratır mı? 6 gün yapmalı mıyım?

Şimdiden teşekkürler.

Reply
esrageziyorŞubat 6, 2020 - 14:43

Dilek merhaba,

Hemen hemen aynı gün sayısı olduğu için burada insiyatifle sıkıntı olmaz diye düşünüyorum ama sen yine de çağrı merkezini arayarak durumu teyit et istersen, en garanti yol olur.

Reply
ResulŞubat 6, 2020 - 15:55

Merhaba, bir tapuya sahip değilim ve banka hesabinda sadece kalacağımız her gün için 50€ ve ne olur ne olmaz 100€ daha fazla olsa yeterli olur mu sizce ?

Reply
esrageziyorŞubat 7, 2020 - 09:35

Merhaba, maalesef bilemiyorum yani buna kimse kesin cevap veremez. Eğer başvuru yapacağını ülke kesin bir limit belirtmiyorsa ve düzenli nakit akışınız varsa ona göre karar verebilirsiniz.

Reply
BeyzaŞubat 6, 2020 - 14:21

Merhaba:) italya vize başvurusu sırasında konaklamanın ödenmiş olmasını talep ediyor mu?

Reply
esrageziyorŞubat 6, 2020 - 14:41

Merhaba, belgelerde belirtilmedikçe rezervasyon olarak kabul ediyorlardı en son.

Reply
Ruken ÖztorunŞubat 11, 2020 - 08:47

Merhaba Esra Hanım,
Eşimle beraber Eylül ayında İsviçre’den başlayıp birkaç ülke gezme düşüncemiz var. İlk olarak İsviçre’ye gideceğimiz için oranın vizesine başvurmayı düşünüyoruz. Fakat İsviçre’de kalış süremiz diğer yerler kadar olacaktır, gün olarak daha fazla değil, bu sıkıntı olur mu ? Bir de vizeye başvururken ülkeler ve şehirler arası ulaşım rezervasyonlarını da sunmamız gerekir mi? Ülkelerin sitelerinden tren veya otobüs için bilet satın almadan sadece rezervasyon yapabiliyor muyuz ?
Şimdiden teşekkür ederim =)

Reply
esrageziyorŞubat 11, 2020 - 12:26

Merhaba,

Her şehirde aynı sayıda kalacaksanız genelde giriş ülkesinden başvuru yapmanız öneriliyor, doğru bir adım olur. Eğer İsviçre özellikle ara transfer biletlerini belgelemenizi istemiyorsa ve dilekçe kabul ediyorsa orada bu transferleri toplu taşıma ile yapacağınızı belirtebilirsiniz. Maalesef bugüne dek tren ya da otobüs rezarvasyonu yapmadığım için bilmiyorum. Vize başvurularında genelde dediğim şekilde planlamayı paylaşarak ilerledim.

Kolay gelsin, bol şans 🙂

Reply
PınarŞubat 21, 2020 - 09:18

Merhaba Esra ☺️
3. Vizem olacak ve bu sefer ev hanımı olarak eşim sponsor olacak daha önceden deneyimlediğin kadarıyla sponsorlu başvurularda önerilerin varmıdır?

Reply
esrageziyorŞubat 21, 2020 - 20:37

Pınar merhaba,

Ben de 5 defa bu şekilde başvurdum. Eşim kendisi başvurur gibi şirketten tüm belgeleri aldı ve sponsor olacağını yazan basit bir dilekçe hazırladık. (Tüm maddi ihtiyaçları ben eşi olarak karşılayacağım gibi) Bunun dışında belgelerin tam olması ve inandırıcı olması en önemlisi. Bol şans.

Reply
EsraŞubat 25, 2020 - 08:46

Merhaba Esra, yazın çok bilgilendirici olmuş teşekkür ederim. Haziran 2020’de Budapeşte (2 gün) Viyana (2 gün) Prag (3 gün) sırasıyla gezicez. Bundan önce iki tane önceki pasaportlarımda İtalya vizelerim var. Ama maalesef ikisi de gezi süresi vermişti. Sence Macaristan’dan mı yoksa Çek’ten mi vize alsam? Önerin ne olur? Budapeşte’ye ineceğimiz için Çek’ten almak doğru olur mu tedirginliğim var. Şimdiden teşekkür ederim.

Reply
esrageziyorMart 3, 2020 - 18:20

Esra merhaba, neredeyse ikisi için de duyumlarım aynı. Bunların hepsi art arda seyahatler olacağı için, yine de vize ofisi ya da konsolosluğa sorarak, en uzun kalınacak olandan almak yanlış olmayabilir. Diğer konaklamalar ve dönüş bileti de zaten pasaport kontrolde yanınızda olacağı için çoğu zaman sıkıntı olmuyor, umarım sizin için de öyle olur 🙂

Reply
ElifMart 4, 2020 - 15:12

Merhaba , bana isvicreden kuzenim bir davetiye gönderecek düğün icin ama sponsor Kısmını anlamadım babam mı olacak yoksa kuzenim mi?

Reply
esrageziyorMart 4, 2020 - 21:31

Sponsorun 1. dereceden akrabanız olması isteniyor, bu durumda babanızın belgelerinin eksiksiz olması önemli.

Reply
CansMart 9, 2020 - 23:09

Merhaba hanımefendi İtalya vizem var ama virüsten dolayı roma gezimi iptal edip Viyana olarak değiştirdim yine ilk giriş yapacağım yer İtalya roma ve aynı gün romadan Viyana uçucam İtalyan pasaport polisi bana İtalya için konaklama sorarsa e hali ile tatil planım değiştiği İçin benim konaklama belgelerim ve dönüş biletim Viyana olduğunu gösterirsem deport eder mi yoksa izin verir mi bilemiyorum endişeliyim

Reply
esrageziyorMart 13, 2020 - 15:27

Merhaba, şu an pandemik bir durum olduğu için anlayacaklardır diye düşünüyorum ama zaten İtalya’ya uçuş Türkiye’den mümkün değil. Sağlıklı seyahatler.

Reply
Zahit KocEylül 8, 2022 - 18:10

Esra selam,
İsveç için schengen vize başvurusu yapıcam. Daha önce isviçreden 1 yıl ve 2 yıl schengen vizesi almıştım. İsveç şimdi ne kadar süre schengen verir acaba?

Reply

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.