AnasayfaSeyahat RehberiVize Schengen Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?

Schengen Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?

esrageziyor

Schengen Bölgesine üye ülkeler tarafından elde edilebilen Schengen vizesi, sahibine; geçerliliği ve zaman dilimi süresince, Avrupa Birliği Schengen üyeleri ve aynı zamanda EFTA Schengen üyelerine ait tüm Schengen Bölgesi dahilinde serbest dolaşım sağlayan bir vize türü. Schengen Bölgesi olarak bilinen ortak sınır ve ortak vize uygulaması sayesinde Avrupa’daki 32 ülkeye sadece tek bir vize alarak, yani Schengen vizesi alarak, giriş yapabiliyorsunuz.

Schengen vizesi aldığınız zaman bu anlaşmaya dahil olan ülkelere girişiniz serbest bir hale geliyor ve aldığınız vize süresi boyunca ya da seyahatiniz boyunca gittiğiniz ülke/ülkelerde kalabiliyorsunuz.

SCHENGEN BÖLGESİNE ÜYE ÜLKELER

Schengen bölgesi şu anda 26 üye ülkeden oluşuyor; bunlardan 22’si Avrupa Birliği üyesi iken 4 tanesi ise EFTA’nın yani Avrupa Serbest Ticari Birliği’nin bir parçası. Yani örnek olarak İsviçre, Avrupa Birliği üyesi değil fakat Avrupa Serbest Ticari Birliği(EFTA)’nin bir üyesi olduğu için var olan Schengen vizenizle İsviçre’ye giriş yapabilir ya da İsviçre üstünden başvurup, alacağınız bir vize ile Schengen bölgesinde hakkınız olduğu kadar dolaşımda bulunabilirsiniz.

Schengen Bölgesi Birleşik Krallık hariç olmak üzere Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsıyor.

Schengen ülkeleri;Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Lihtenştayn.

Burada ismi geçmiyorsa eğer o ülke vize istemeyen (ya da e-vize, kapıda vize gibi uygulamaları olabilir) ülkelerden birisi olabilir. Bunun için Vize İstemeyen Ülkeler yazıma bakabilirsiniz.

SCHENGEN VİZESİ İLE GİDEBİLECEĞİNİZ ÜLKELER

Almanya
Avusturya
Belçika
Bulgaristan*
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Finlandiya
Fransa
Hollanda
Hırvatistan*
İzlanda
İtalya
İspanya
İsveç
İsviçre
Litvanya
Lihtenştayn
Litvanya
Lüksemburg
Macaristan
Malta
Monako*
Norveç
Polonya
Portekiz
Romanya*
Slovakya
Slovenya
San Marino*
Yunanistan
Vatikan*

* Bu ülkeler henüz Schengen üyesi değiller, dolayısı ile Schengen vizesi vermiyorlar. Ancak siz başka bir ülkeden aldığınız Schengen vizeniz ile bu ülkelere seyahat edebiliyorsunuz. Bu ülkelerden vize almanız gerektiğinde ise aldığınız vize o ülkenin kendi vizesi oluyor, Schengen vizesi olmuyor.

** Normalde Güney Kıbrıs da bu listede yer alıyor fakat Türk pasaportuna sahip olanlar Güney Kıbrıs’a Schengen vizesi ile giriş yapamıyorlar, onun için Yunanistan’dan ayrı bir vize alınması gerekiyor. Onu da buradaki yazımda yazmıştım.

 

 

Schengen & Avrupa Haritası

SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR?

Gitmek istediğiniz ülkenin temsilciliği aracılığıyla Schengen vizesi alabilirsiniz. Schengen vizesi almak için her ülkenin resmi olarak belirlediği kurumlardan online olarak randevu alıp, belgelerinizi hazırlayarak; randevu gününüzde başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Hazırlamanız gereken belgeleri aşağıda verdiğim resmi vize ofislerinin ya da konsoloslukların web sayfalarına giderek bulabilirsiniz. Aynı zamanda vize başvuru merkezlerinin adresleri, bulunduğunuz ile göre en yakın nereden başvuru yapabileceğinize dair detaylarda bu internet sitelerinde yer alıyor.

Belgelerinizle randevu günü başvurunuzu yapacak ve vize ücretini de vizeye başvuru günü ödeyeceksiniz.


SCHENGEN ÜLKELERİ VE KONSOLOSLUKLARIN YETKİLENDİRDİĞİ VİZE MERKEZLERİ


ÜLKELER & VİZE MERKEZLERİ

AlmanyaIdata / Konsolosluk
AvusturyaVfsglobal
BelçikaVfsglobal
Çek CumhuriyetiVfsglobal
DanimarkaVfsglobal
EstonyaVfsglobal
FinlandiyaVfsglobal
FransaVfsglobal
HollandaVfsglobal / Konsolosluk
İspanyaBLS International
İsveçVfsglobal
İsviçreTLScontact
İtalyaIdata / Konsolosluk
İzlanda (Danimarka tarafından temsil ediliyor)Vfsglobal
LetonyaVfsglobal
Lihtenştayn (İsviçre tarafından temsil ediliyor)TLScontact
LitvanyaVfsglobal
LüksemburgVfsglobal
MacaristanAs Visa Solutions
MaltaVfsglobal
NorveçVfsglobal / Orangevize
PolonyaVfsglobal
PortekizOrangevize
SlovakyaVfsglobal / Konsolosluk
SlovenyaOrangevize
YunanistanŞehre göre değişiyor
Kosmos – Vfsglobal


SCHENGEN VİZE ÜCRETİ NE KADAR? – 2020

Vize ücretleri değişiyor ve aynı zamanda kategorilere göre de farklı fiyatlandırma oluyor. 2020 yılı Şubat ayına göre standart Schengen ülkesine giriş ücreti 80€, 0-6 yaş için ücretsiz, 6-12 yaş için bazı ülkeler ücretsiz iken bazıları 40€, D tipi vize ücreti 116€, indirimli tarife 35€ ve ulusal eğitim vizesi 50€.

Bunların yanında yani sabit vize ücretine (80Euro) ek olarak, vize merkezlerinin de işlemler için aldığı 20€ ya da 30€ olarak değişen ücret oluyor. Eğer konsolosluk başvurusu değil de vize merkezi ile başvuru yapıyorsanız İdata koordinasyon ücreti, Vfs servis ücreti gibi isimlerde geçen bu ücretin de ödenmesi zorunlu.

Vize ücretini, vize başvurusu için randevu aldığınız gün direkt olarak yetkili vize ofisine ya da başvurduğunuz konsolosluğa ödeyeceğinizi unutmayın; daha öncesinde kimseye herhangi bir ödeme yapmıyorsunuz, dolandırıcılara karşı her zaman dikkatli olun çünkü bu konuda çok fazla böyle talihsiz durumlar yaşanıyor.

Yani genel olarak Schengen vizesi için ödenmesi gereken ücreti 80€ + 30€ olarak düşünebilirsiniz.


SCHENGEN VİZE BAŞVURUSUNU NE ZAMAN YAPMALISINIZ?

Schengen vizesine başvurmak istediğinizde seyahatinize minimum 6 ay kala başvuruyu gerçekleştirebiliyorsunuz. Daha öncesinde turistik vize için başvuru alınmıyor. Vize ofisleri seyahat tarihinden en az 4 hafta önce vizeye başvuru yapılmasını öneriyor. Ben de kişisel olarak genelde 3 hafta önceden vizeye başvurmuş oluyorum. Schengen vize başvurularının ortalama 10 iş gününde sonuçlandığı söyleniyor. Bazıları 3 iş gününde sonuçlanırken, bazıları 15 iş gününü bulabiliyor. Bir kesinlik olmadığı için vaktinizi buna göre planlayarak başvurmak en iyisi.

Schengen vizesine başvuru yapacağınız zaman hem Türkiye’deki resmi tatillere hem de başvuru yapacağınız ülkenin resmi tatil ve bayram zamanlarına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu tarihlerde konsolosluklar kapalı olacağı için, vizenizin işleme alınması ve sonuçlanması normalden daha uzun sürebilir.

 

SCHENGEN VİZE TÜRLERİ

3 tür Schengen vizesi var.Seyahat amacınıza göre başvurmanız gereken vize türü değişiyor. Eğer turistik olarak bir yere gidecekseniz C tipine başvurmalısınız.

  1. C TİPİ (Klasik Turist Vizesi)C Tipi Schangen vizesi, kalış gününün en fazla 90 gün olduğu; turistik veya iş seyahati gibi durumlarda alınan klasik Schengen vizesidir. Bu 90 gün kalış hakkı (duration of stay) her 180 gün içinde 90 gündür (30 veya 60 gün de olabilir). Maksimum 5 yıla kadar veriliyor ve C tipi Schengen vizeniz ister 1 yıllık ister 2 yıllık ister 5 yıllık olsun, her 180 gün içinde sadece 90 gün kalış hakkınız oluyor.
  2. D TİPİ (Oturma İzinli Vize)D Tipi Schengen vizesi ise Erasmus, değişim programları, çalışma, oturum gibi 90 günden daha uzun süreli kalışlar için geçerli olan vize türü. D tipi Schengen vizesi aldığınız ülke içinde geçerli bir durum. Yani eğer Schengen ülkeleri arasında seyahat etmek isterseniz, kalış hakkınız yine 180 gün içinde 90 gün oluyor.
  3. A TİPİ (Transit Vize)Çok fazla kullanılan bir vize türü olmasa da, Schengen vizesi isteyen bir ülkeden aktarmalı uçuş gerçekleştireceğiniz zaman sahip olmanız gereken vize de A tipi olan vize. Bu vizeyi hangi ülkeden aktarmalı uçuşunuz var ise o ülkeden almanız gerekiyor.

TURİSTİK SCHENGEN VİZESİ TÜRLERİ

Schengen vizeniz olumlu sonuçlandığında size belirli sürelerde Schengen üye ülkelerine giriş çıkış yapma hakkı tanıyor. Siz çoklu giriş talep etmiş olsanız bile tek girişli bir vizeyle karşılaşabilirsiniz ya da tam tersi. Her durumda vizenizin kurallarına göre seyahat etmeyi unutmamalısınız.

Tek Giriş – Almış olduğunuz vizenin üzerinde yazan süre boyunca Schengen bölgesinde seyahat edebilirsiniz. Tek çıkışınızda, kalma hakkınızın bulunduğu süre boyunca diğer ülkelere de geçiş yapabilirsiniz.

Çift Giriş –Eğer vizenizin number of entries kısmında 2 yazıyorsa; vizenizin geçerli olduğu tarihler içinde, 2 ayrı zamanda Schengen bölgesine seyahat edebilirsiniz.

Çoklu Giriş –Giriş yapabileceğiniz kısımda Multi yazıyorsa eğer, vize tarihleriniz boyunca 180 günde 90 günü aşmayacak şekilde sınırsız giriş çıkış yapabilirsiniz.


TÜRK VATANDAŞLARINDAN TRANSİT VİZE İSTEYEN ÜLKELER

Eğer geçerli bir Schengen vizeniz yok ise aşağıdaki ülkelerden aktarmalı bir uçuşunuz olacaksa transit vize almanız gerekiyor.

İsviçre
Çek Cumhuriyeti
Almanya
Yunanistan
Bulgaristan

SCHENGEN VİZESİ BAŞVURU SÜRECİNDE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

1. Geçerli bir pasaportunuz olduğundan ve başvuru tarihinizden itibaren en az 6 ay süresi olduğundan emin olun. Bazı ülkeler en az 1 yıl süresi olan pasaport istiyor, başvuru yapacağınız ülkenin istediği belgelerden kontrol edin.

2. Seyahatinizi planlarken ilk iş olarak vize merkezi ya da konsolosluktan randevunuzu oluşturmanız gerekiyor. Yukarıdaki listeden bakabilirsiniz hangi ülke için hangi web sayfasına bakmanız gerektiğine. Randevunuzu oluşturduktan sonra belgelerinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. İş yerinize de bağlı olarak tüm belgeleri 1 günde toplamanız mümkün.

3. Başvuru yapacağınız ülkenin web sitesinden başvuracağınız vize türüne göre istenilen tüm belgelerin olduğu kağıdın çıktısını alın ya da bir kenara not edin. Sırasıyla tüm belgeleri hazırlamadan başvuruya gitmeyin. Başvuru formunu doğru doldurmaya dikkat edin. Eğer ne yazacağınızdan emin olmadığınız kısımlar olursa boş bırakın ve başvuruya gittiğinizde görevliye sorun. İsterseniz tüm başvuru formunu ekstra ücret ile başvuru merkezlerinde de doldurmanıza yardımcı oluyorlar.

4. İlk vize başvurunuz ise vize başvuru merkezine bizzat gitmeniz zorunlu çünkü parmak izi vermeniz gerekiyor.

5. Randevuyu aldığınız gün ve saatte tüm belgeler eksiksiz olarak başvuru merkezine gidin. Başvurunuzu gerçekleştirmeniz sonrasında ücreti ödeyin ve pasaportunuzun nereye gelmesini istiyorsanız, pasaportunuzu kim teslim alacaksa bu bilgileri paylaşmayı unutmayın. Pasaportlar vize başvuru merkezlerine geliyor ve oradan siz alabiliyorsunuz ama eğer farklı bir adrese gönderilmesini istiyorsanız bunun için genelde ekstra ücret ödemeniz talep ediliyor. Başka bir adrese gönderilecekse bunu başvuru zamanında söylemeyi unutmayın.

6. Başvuru sonrasında size başvuru ve ödemeye dair bir fiş veriliyor, bu fişi kaybetmeyin. Hem fotoğrafını çekin hem bir kenara koyun. O fiş üstündeki takip numarası ile pasaportunuzun durumunu kontrol edebilir ve vize başvuru merkezine pasaportunuzun gelip gelmediğini görebilirsiniz.

7. Unutmayın ki vizenizin olumlu sonuçlanıp sonuçlanmadığını öğrenmenin tek yolu pasaportu teslim almak. İnternet sorgulamasında ya da çağrı merkezinden bunu öğrenmeniz -henüz- maalesef ki mümkün değil.


Burada yazdıklarımın dışında okumanızı tavsiye ettiğim diğer yazım ” Schengen Vizesi : Sık Sorulan Sorular ve Cevapları ” Bu yazının içinde vize almak için hesapta ne kadar para olmalı, vize doğru kullanımı, tek girişli vize ile seyahat gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Eğer farklı bir sorunuz varsa lütfen bu yazıya yorum olarak bırakın. Schengen vize sürecini kafanızda çok büyütmemenizi, istenilen evrakları eksiksiz olarak tamamlayarak başvurunuzu yapmanızı öneririm.

Bunlar da ilginizi çekebilir;

6 YORUM

EcesuŞubat 8, 2020 - 17:07

İyi günler, ben 1 ay sürecek bir Interrail yolculuğu hazırlığındayım. Baseldan başlayıp Budapeştede bitecek bir rotam var içerisinde Fransa Almanya Hollanda Çek ve Avusturya da bulunuyor. Sizce hangi ülkeden vize almalıyım veya hangisinden almak daha mantıklı kolay ve uygun olur sizce? Bir de vize alırken kalıcağımızı belirttiğimiz oteli vize aldıktan sonra iptal edip başka bir tanesinde kalmamız durumunda bir sıkıntı çıkar mı bilginiz var mı? Çok teşekkürler. Güzel yazınız içinde ellerinize sağlık… Sevgilerimle.

Reply
esrageziyorŞubat 11, 2020 - 12:33

Ecesu merhaba,

Fransa ya da Almanya genele göre daha kolay ülkeler olarak duruyor. Çekya ya da Avusturya ise en kısa süreli vize veren ülkelerden kesinlikle. Vize aldıktan sonra konaklama yerini değiştirebilirsin, genelde sorun olmaz.

İyi planlamalar, kolay gelsin 🙂

Reply
MerveŞubat 11, 2020 - 15:17

Esra merhaba! ben ve erkek arkadaşım haziranda gerçekleşecek italya türkiye maçı için maç bileti aldık,fakat erkek arkadaşım şuanda çalışmıyor yeni işten çıktı,ben havalimanında çalışıyorum..Kasımda 3 aylık fransa vizemizi almıştık.. Şimdi nasıl bir yol izlemeliyiz? Şansımız var mı? Denemeye değer mi? Benle beraber gidiyor oluşu bir artı olur mu?

Reply
esrageziyorŞubat 11, 2020 - 21:44

Merve merhaba. Birinci dereceden akraba olmadıkça seninle gidiyor oluşunun etki ihtimali çok düşük. Bu yüzden erkek arkadaşına ailesinden birisi sponsor olmalı ve o sponsorluk belgeleri ile vizeye başvuru yapmalı. Umarım sonuç olumlu olur, kolay gelsin.

Reply
DilanŞubat 14, 2020 - 23:40

Merhaba, ben İtalya için turistik vize başvurusunda bulunacağım. İzmir için vfs ve konsolosluk seçenekleri mevcut diye biliyorum. Aracı şirket ile değil de doğrudan kendim konsolosluktan başvuru yaparsam vize reddi alma olasılığım artar mı?

Reply
esrageziyorŞubat 18, 2020 - 09:07

Dilan merhaba,

Bunun olasılığını bilmiyorum ama yetkili aracı şirket de senden aldığı belgeleri konsolosluğa ulaştırmakla yükümlü. Yani her halükarda zaten belgelerin konsolosluğun eline ulaşıyor. Ben Bursa’da konsolosluk imkanım olsa direkt öyle başvururum, hem bir nebze daha az para ödenmiş oluyor.

Reply

Yorum Bırak

error: Bu içerik korunuyor.